Därför kommer piratpartiet ALDRIG in i riksdagen

Det krävs ett stort antal svenssonröster för att ett parti ska komma över 4%-spärren. Det räcker inte med en handfull entusiastiska debattörer, profiler inom data och it och deras hangarounds. Nej, för att beträda det parlamentariska finrummet måste man vinna folkets röst. Och Janne i medelklassradhuset, med barnen på dagis och avbetalningar på Toyotan och platt-TV:n kommer inte att rösta på Piratpartiet.

Många ser framför sig ett gäng datanördar med blommig bandana, lapp för ögat och svartmålad framtand. Vi är piratpartiet, utbrister de, och vi vill ladda ner grejjor på nätet… Ingen kommer att rösta på ett parti med den framtoningen. Pirater förknippas med negativa värden. Visst omges de av ett romantiskt skimmer i hollywood-filmatiseringarna, men pirater är till syvene och sist ett blodigt släkte, vars mentalitet och metoder inte hör hemma i seriösa politiska sammanhang. När det kommer till kritan på valdagen, så greppar Svensson en annan valsedel, och piratpartiet hamnar ute i kylan även nästa mandatperiod.

Det är en gammal regel inom marknadsföring; förknippa inte ditt varumärke eller dina annonser med något negativt, även om det är ett skämt eller blott en gimmick. Minnet är kort, vår tid och associationsförmåga tillika begränsad. Pirater, döskallar och halloweenfester ger helt enkelt inte ett tillräckligt seriöst intryck för att de avgörande rösterna ska trilla in, och lyfta upphovsrättsfrågor mm till Riksdagen. Svensson vill inte ha en pirat som statsminister.

Bortom den trista och banala framtoningen finns å andra sidan många intressanta idéer och tankar. Framträdande personer inom piratpartiet har tagit strid mot den integritetskränkande FRA-lagen. Ja, de har till och med varit LEDANDE i denna viktiga och avgörande debatt. Och piratskeppet har dessutom utökat sin arsenal, fokus ligger inte längre på fildelning och upphovsrätt – numera pratar man om delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv.

Piratpartisterna har lyft sig själva över sina ursprungliga kärnfrågor, och visat att Sverige verkligen behöver ett starkt parti som tar strid för integritets och demokratifrågor. Utan detta huvudtema blir dessutom fildelnings- och upphovsrättsfrågorna meningslösa; vi kan knappast dela information över nätet i ett allt mer repressivt samhälle, eller hur?

Men detta viktiga parti är inte piratpartiet. Tyvärr. Jag är enormt imponerad över allt ni gjort och allt ni skrivit, över ert stora engagemang, men piratpartiet kommer inte in i riksdagen. Å andra sidan kan detta obskyra lilla parti vara embryot till något större och viktigare? Det återstår att se. Passa på, ni har knappt två år på er, och fältet ligger öppet. Jag önskar er lycka till!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, piratpartiet, fildelning, integritet, demokrati, förmynderi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Jag har fått uppfattningen att det är mycket svenskt att betrakta partiers enda syfte som att erövra parlamentarisk representation. I många andra länder (inte minst i USA) verkar man tillåta en bredare definition av “parti” och se det som fullt befogat med partier som uppnår förändring utan att representeras i parlament. I dessa länder anses det följaktligen mindre märkligt med “enfrågepartier”, ofta finns även en acceptans för att en person kan vara med i flera partier. Och varför inte?

 2. Piratpartiet kommer utan tvekan spräcka 4% gränsen.

  Riksdagen är redan pirater av värsta sorten lol.

  Det är inte bara datornördar som deltar i piratpartiet långt ifrån , men man kan inte frångå att piratpartiet har många unga väljare och desstå flera kommande speciellt efter Fra katastrofen.

 3. Rasmus,
  Jag är inte så svensk egentligen. Och jag utgår ifrån det budskap som finns på PP:s webbplats, där det mycket tydligt framgår att de vill in i riksdagen, det står t o m hur de kommer att agera i ev. vågmästarroll.
  http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

  I övrigt delar jag dina åsikter om partiers och intresseorganisationers roller.

  Gustav.
  Jag kan tänka mig att rösta på pp.

 4. Om uppsättningen med vilka partier som sitter i riksdagen kommer förändras så gissar iaf jag på att V och KD åker ut, och in kommer PP och SD, för det är egentligen bara dessa som riskerar/har chansen till förändring i denna fråga vad jag kan se.

 5. Det finns två sidor av att vi just valt namnet Piratpartiet. Den ena är den du mycket riktigt målar upp av att namnet kan upplevas som oseriöst och därmed avskräckande. Den andra sidan, som kanske kan vara svår att se i dagsläget när vi finns och har blivit etablerade, är att utan namnet hade vi nog aldrig fått den initiala uppmärksamheten som var helt nödvändig för att bryta igenom bruset och fånga upp den kritiska massan aktivister som var nödvändig för att dra igång partiet. Piratpartiet är det första nybildade politiska parti som gett något som helst utslag i ett val som bildats helt utanför etablissemanget.

  När det gäller Janne Svenssons vilja att rösta på oss så tror jag att igenkänningsfaktorn är det avgörande. Piratpartiet ter sig betydligt mindre obskyrt och nördigt för de människor som träffat och talat med oss eftersom de fått mänskliga ansikten att förknippa med namnet, och bättre inblick i vad det är för tre frågeområden som vi faktiskt arbetar för att förändra.

  Du har helt rätt i att vi har två år på oss inför nästa riksdagsval. Där emellan ligger dock ett EU-val, vilket vi också kommer att ställa upp i. Förhoppningsvis kan vår framgång i EU-valet leda till att Svensson i sitt radhus är mer insatt i vad vi vill åstakomma när det gäller att rösta i nästa riksdagsval. Och faktumet att vi har det enda växande politiska ungdomsförbundet talar också gott om vår framtid.

  Du nämner i en kommentar att du kan tänka dig att rösta på Piratpartiet. Det värmer och är givetvis enormt uppskattat. Men vill du verkligen verka för en samhällsförändring i den riktning du skriver om så tycker jag du ska ta steget längre. Piratpartiet är ett ungt parti och ständigt i behov av nya aktiva medlemmar. Varför inte gå med i partiet och hjälpa oss sprida bilden av ett seriöst parti som värnar om demokratiska kärnvärden?

 6. Mattias Bjärnemalm,
  Tack för ditt inlägg!

  Problematiken ligger i det banala namnet och framtoningen, emedan partiet vuxit och numera engagerar sig i viktiga och breda frågor. Jag ser inte PP som ett “enfrågeparti” längre. PP har “vuxit ifrån” namnet, menar jag, och detta kan äventyra riksdagsplatsen. Givetvis är detta en svår fråga; man vill inte såga sitt namn och ursprung, samtidigt vill man ha största möjliga bas för sin politik.

 7. Jag tycker det mest är roligt att en person som kallar sig Robert har betänkligheter över vårat namn.

  Det är väl snarare frågan om att göra ordet pirat till nånting positivt och det jobbar piratpartiet med varje dag.
  Jag ser inget problem med att ett parti som kallar sig piratpartiet skulle komma in i riksdagen.

  Att ordet pirat skulle klinga sämre än tex nationaldemokrater eller Nationalsocialistik övergår mitt förstånd.

 8. Hello.

  Faktum är att PP haft de här frågorna hela tiden. Det har bara kommit fram bra och mindre bra i den offentliga debatten, men inget är nytt i sak. Själv har jag varit medlem sedan starten, men dock varit relativt passiv. För mig har det alltid varit integriteten som varit viktigast, alltid. För mig handlar PP om demokratifrågor rakt av. Resten är – om jag ska vara ärlig – väldigt sekundärt för mig.

  Jag tycker också att taktik är jätteviktigt, men jag ser ett namnbyte som väldigt dumt i den situation man befinner sig i. Det är helt enkelt otaktiskt. Andra taktikfrågor kan man som sagt diskutera, men det gäller också att veta att PP inte har en enda anställd och att allt arbete sker ideellt.

  Om du inte är beredd att bli medlem kan det därför vara värt att fundera på att bli guldpirat, så kan du i vart fall stödja det som sker, även om du inte vill vara en aktiv del 🙂

 9. Andreas,
  Robert är mitt riktiga namn. Och jag bryr mig i ärlighetens namn inte om vad pp kallar sig, det jag skriver om är de politiska konsekvenserna av ett dylikt namn.

 10. Det skyddade privatlivet är intet på något sätt något nytt för Piratpartiet; det har varit med sedan starten 2006!

 11. Audi m fl,

  “Det skyddade privatlivet är intet på något sätt något nytt för Piratpartiet; det har varit med sedan starten 2006!”

  Varför då Piratpartiet och inte integritetspartiet…? Fildelningen kanske ändå är kärnfrågan, även om det låter banalt i dessa dagar?

 12. Piratpartiet låter mycket ballare än integritetspartiet. Namnet piratpartiet sticker ut och sätter sig direkt. För ytterligare bakgrundsinformation så slängde R Falkvinge upp hemsidan http://www.piratpartiet.se, utan att fråga runt ifall det fanns intresse, och skrev att han tillsammans med flera skulle starta ett parti. Det fördes inte pre-20060101 någon diskussion hos en grupp att starta ett parti, därav fanns det inte några som funderade på vad detta parti skulle heta. (Något förenklad, men ganska rättvis, bild)

 13. För att om vi hade hetat integritetspartiet och haft fildelning som en fråga så hade media ändå döpt oss till piratpartiet. Med Piratbyrån och Antipiratbyrån så kommer automagiskt varje parti som har fildelning som en av huvudfrågorna att döpas till piratpartiet av gammelmedia. Det är oundvikligt. Bättre då att ta till sig namnet och göra det sitt eget från början.

  Nu kan jag inte tala för alla i partiet, men jag (och de flesta aktiva jag vet) har alltid haft integritetsfrågan som den viktigaste och jag kan ärligt säga att utan den så hade jag inte gått med. Och vi har kampanjat för den ända sen starten.

 14. Jag får erkänna att jag inte är medlem i Piratpartiet, men jag är i alla fall en av de som röstade på dem i förra riksdagsvalet. Och i likhet med Mattias Bjärnemalm ovan tror jag att om partiet hade hetat Integritetspartiet (eller något annat) så hade gammelmedia inte nämnt dem alls, och då hade de nog inte blivit så stora som de faktiskt blivit …

  Nu när “kulfaktorn” i Piratpartiet spelat sin roll kanske det är dags att byta ut namnet, men då blir det lite svårare att behålla den mediacred man faktiskt har. Någon föreslog ett byte till Privatpartiet, vilet ju klangmässigt ligger väldigt nära, och känns semantiskt rätt.

  För mig är Pirater i första hand rånare och mördare till havs. Såna finns fortfarande. Att skivindustrin använder samma benämning för någon som kopierar musik är patetiskt. Men det är just skivindustrin som kallar fildelarna (och deras föregångare med kassetband) för pirater. Att fildelarna själva kallar sig pirater är lite av samma grej som att homosexuella män själva kallar sig Bögar (såhär i pridetider) …

 15. PiratJanne: tänkvärd kommentar.

  Problemet med ordet pirat är ju att man implicit skriver under på motståndarnas verklighetsbeskrivning. Litet som när tjejer kallar sig själva hora, eller mörkhyade blatte. Personligen är jag inte helt övertygad om att sådana försök att återerövra orden är helt lyckade.

  Måste också instämma i vad andra redan sagt om att integriteten redan från början varit en viktig del av pp:s politik men att massmedia uppmärksammat olika delar vid olika tillfällen.

 16. Med tanke på att så många partier misshandlat sina namn och sin ideologiska grund under senare år så hoppas jag att människor och potentiella väljare ska kunna se bortom namnet.

  Är det någonting som i synnerhet blottlagts under sommarens FRA-debatt så är det ju att så många av de etablerade politikerna visat sig bestå av tomma ord och innehållslösa hjärnor. Faktum är att den besvikelse jag kände över genomkuppandet av FRA-övervakningen är en droppe i havet mot den knäck som min syn på det politiska etablissemanget fått. Inte för att jag högaktade dem tidigare heller men jag hade ändå någon slags respekt för att politikereliten var hyvens, rättskaffens och hade åtminstone medelbegåvning mellan öronen.

  Som inte detta vore nog så har vi sett hur maktbegärets fula tryne skymtat i ett antal olika och obehagliga skepnader.

  Som andra kommentatorer redan påpekat så är piratpartiets syn på integritetsfrågan inte ny. Det nya är dock att det först nu uppmärksammats av etablerad media och därmed den stora allmänheten.

  Piratpartiets huvudfrågor har egentligen informationseran som grund. Dels hur den nya tiden förändrar förutsättningar för kulturdelning, demokratiutveckling och kunskapsspridning. Dels hur bevarandet av tidigare demokratiska fundamenta fortsatt måste prioriteras. Det senare har med all önskvärd tydlighet visats i samband med FRA-övervakningsförslaget som till sin form innebär att meddelandeskydd, källskydd och brevhemlighet sätts på undantag.

 17. jag tror att ATTILA har rätt!!
  Partiet måste byta namn, pirat är per definition negativt för flertalet i Sverge.
  det tar för lång tid att ändra på ordet sinnebörd byt partinamn, exempelvis till privatpartiet, parlamentpartiet, personapartiet, ???
  Frågorna drivs inte tydligt av några andra!