De ”lagomradikala” flyr Ohly

Min undersökning är inte vetenskapligt underbyggd, den handlar snarare om att sträcka upp fingret i luften och se vart vinden blåser. Jag tycker mig ana att allt fler ”lagomradikala” lämnar vänsterpartiet i förmån för bl.a miljöpartiet.

De lagomradikala är helt vanlig medelklass, men vill inte förknippas med medelklassens attribut. De klär sig som de gjorde när de var tonåringar, jobbar inom media, kultur etc och gör anspråk på att vara samhällskritiska. De ogillar kapitalismen och konsumtionssamhället, men placerar gärna gärna barnen i friskolor, drömmer om att ombilda hyresrätten till bostadsrätt, åker på semester till Toscana, och drar av resan på skatten via firman.

Lars Ohlys ideologiska kräftgång har skrämt dem en smula, ty de lagomradikala är inga kommunister, det har de förmodligen aldrig varit. De vill leva sina lugna lagomradikala liv och ibland fnysa lite upproriskt åt USA, Bush och kulturimperialismen. Varken mer eller mindre.

De logomradikala ligger ideologiskt närmare folkpartiet än socialdemokraterna, men skulle ALDRIG erkänna samröre med så trista partier. Politik är för dem lika delar attityd som känsla. Ofta röstar de tvärtemot sina egna privata mål och ambitioner, t.ex så väljer de med en överraskande självklarhet privata alternativ inom vård, barnomsorg, skola etc, men tycker att alla andra kan nöja sig med kommunala dito. Hur får de sin världsbild att gå ihop? Den går inte ihop. Det vet de själva. Denna dagisgeneration lärde sig tidigt solidaritet, att ALLA får gunga om de väntar på sin tur, men den som springar snabbast får gunga FÖRST.

För vänsterpartiet är flykten en stor förlust, eftersom en stor del av anhängarna består av lagomradikaler. Om vänsterpartiet hamnar under 4% spärren i höstens val innebär det ett stort bakslag för hela vänsterrörelsen, sveriges politiska karta behöver ritas om. Och det vore mer än lagom radikalt.

Andra bloggar om: politik, samhälle, vänstern, vänsterpartiet, socialdemokraterna, val2006, Ohly, miljöpartiet intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JP
JP
14 years ago

Mitt i prick!

Fredrik
Fredrik
14 years ago

Bra skrivet. Måhända är det delvis ”popvänstern-light” du beskriver? Ibillar mig att jag sett/ser många av dessa. Ipod:en & mobiltelefonen i högsta hugg med ekologiska matkassen i andra handen…

Robert
14 years ago

”Mellanmjölksradikala” är ett annat alternativ…

petra
petra
14 years ago

ha ha det där var verkligt kul – känner mig träffad också! Är säkert en av dem du beskriver…

NN
NN
14 years ago

Delar känslan av att V är illa ute. Noterade oclså i P1:s utfrågning att Ohly talar om att partiets profil måste slipas i t ex utrikespolitiken när man går in och blir en del av regeringen och departementen …som det visst är tänkt nu, efter alla hot mot S och de reella förhandligsomgångar om regeringsdeltagande som pågår. Detta tror jag leder till att V:s mindre bas av riktiga kommunister (någon halv eller hel procent) flyr partiet samtidigt som man inte lyckas stoppa flykten av de andra väljarna (som jag inte har nån aning som varför de röstar på V, men… Read more »

petra
petra
14 years ago

Robert….kolla min blogg…vill gärna höra din ”lista”…vill du?

petra
petra
14 years ago

Robert – precis, gissa om jag tycktr det var knepigt!!!
Men gjorde faktiskt en liten samamnställning – OCH jag vill gärna höra din! Var säker på att jag itne tolkar det som en absolut sanning – för det hoppas jag inte man tolkar min ”lista” som…?