De lata grekerna…

Efter åratal av ekonomisk vanskötsel står nu den grekiska staten inför en möjlig konkurs, eller vad man nu ska kalla det för, ”omstrukturering” av lånen kallas det visst. Nya lån måste in, för att betala räntan på gamla. Och frågan är om det blir något över till folket eller några storslagna politiska visioner under de närmsta åren?

Det är många som har skrivit om vad som orsakat den ekonomiska krisen, man nämner oviljan att betala skatt (undrar varför?), korruption, politiska felsteg, inkompetenta politiker, politisk oenighet, det ottomanska arvet, misstro mot staten, lathet etc etc etc.

En sak är emellertid ganska säker, medan det grekiska folket får leva på vatten och bröd i några år kommer ingen att straffa de politiker som under decennier belånat landet och tagit alla felaktiga beslut. Här krävs inget personligt ansvar, ingen avräkning, och ingen utredning.

Det är ”grekerna” som är lata och slarvat med ekonomin – i en löjlig kollektiviserad fabel om ett land  – när alla mycket väl vet vilka det är som tagit de ödesdigra besluten. I exemplet Grekland blir schismen mellan medborgare och politiker extremt tydlig.

Tillsätt en internationell domstol och en oberoende utredning, som går igenom vartenda lån som tagits, och vart pengarna gått. Och låt de ansvariga ta smällen. Exemplet Grekland skulle kunna bli en dånande varningsklocka för all världens Tobleronetuggande politiker både till vänster och höger på den politiska kartan.

Men det är knappast troligt, den nya finansministern är redan på väg och fiskar efter nya lån…

 

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mackis
mackis
9 years ago

+1

mackis
mackis
9 years ago

+1

mackis
mackis
9 years ago

+1

Anyonym
Anyonym
9 years ago

Folket som röstat fram politikerna har förstås inget ansvar alls… Det är alltid någon annans fel som vanligt alltså?

Anonymous
Anonymous
9 years ago

Misstaget Grekland gjort är att gå med i EMU övh. Grekland liksom Irland och Portugal är nya expanderande ekonomier, när de går med i EMU får de ett ryck av tillväxt. De skulle då behöva ha en kraftigt höjd ränta för att förhindra överhettning och lånebubblor. Men de gamla exportstarka länderna Tyskland och Frankrike vill tvärtom ha en låg ränta, och vi vet ju vem som bestämmer i EU? I det läget kan överhettade ekonomier kan inte försvara sig utan både landet och befolkningen spränger sina lånetak, givetvis ivrigt påhejade av bankerna. Att prata om att det är grekernas mentalitet… Read more »

Robert
9 years ago

Anonym,
Hur många politiker har du att välja på egentligen vid ett val, och vilka kontrollinstrument har folket?

Erik_An
Håller med dig. En gemensam valuta fungerar inte på dessa premisser. Frågan är om Brysselpolitikernas strävan om en gemensam europeisk union ens är möjlig?