De överbelånade svenskarna

Svenskarna är överbelånade. I storstadsregionerna kan skulderna uppgå till 4-5 års disponibel hushållsinkomst. I praktiken är det svårt att betala tillbaka en så stor skuld, man spelar på att priserna kommer att gå upp, och att man säljer med vinst och med vinsten i fickan kan ta ett ännu större lån och köpa ett ännu större boende.

Det är ett ganska fiffigt sätt att hålla igång en annars stagnerande ekonomi. Så långe priserna går upp vill säga. Politikerna är inte särskilt villiga att bryta bubblandet med hårdare amorteringskrav el dyl, dels vore det illa för opinionsläget, och dels skulle det till en början ha negativa effekter på ekonomin.

Man kan också göra en exit från bostadskarusellen, dvs sälja allt och köpa något billigare utanför stadskärnorna eller i utlandet, och kanske t o m bli skuldfri.

Problemet med det senare alternativet är att om tillräckligt många gjorde en exit så skulle bubblan spricka, priserna rasa, och många skulle sitta fast i sina jättelån som måste betalas tillbaka, trots att värdet på fastigheten inte längre motsvarar lånesumman. Ett mardrömsscenario. En ekonomisk kris kulle också kunna spräcka bubblan, kanske t o m en fjärils vingslag i Shanghai, Bryssel eller Washington?

Men det händer väl aldrig i Svedala? Bara i Spanien och i de s k kasinoekonomierna söder om Alperna. Eller?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arne
Arne
5 years ago

Skillnaden mot de andra ställena är att där hade du även överbebyggelse, här är (åtminston i 08-land) det ett utbudsproblem då efterfrågan är så mycket större än tillgången och det är det som driver upp priserna.

Avancemang
5 years ago

Jo, bostadsbristen i Stockholm är ett argument för fortsatt bubblande, absolut. Men även om det finns en bostadsbrist så lär ju inte priserna gå upp i evighet, och till fantasinivåer.