De rödgrönas skatteslöseri

När socialdemokraterna satt vid makten hade vi ett totalt skattetryck på över 50%, vilket var högst i världen. Idag ligger vi på ca 48%, Danmark har gått om oss, numera är det våra grannar i söder som betalar mest.

Det finns en ideologisk skiljelinje när MER än hälften av medborgarens pengar går till skatt. I praktiken innebär det att staten har rätt till större del av din lön än du själv.

Vi bör fråga oss var socialdemokraternas smärtgräns går, är det 55%, 60%, 70% eller 80%? Hur långt kan man egentligen höja skatten? Hur mycket kan man kräva av medborgarna?

Visst får vi pengar tillbaka i form av vård och utbildning. Men det är de sociala skyddsnäten som tär mest på den offentliga budgeten, närmare hälften av alla skattepengar går till olika bidrag och ersättningar.

Och visst är det trevligt med föräldrapenning, barnbidrag etc, men ersättningen är poänglös för de flesta. Det handlar om pengar som vi skulle kunna ha sparat ihop till själva – OM inte skattetrycket varit så högt.

Staten agerar bank; vi lägger in pengar, och ibland under givna förutsättningar får vi tillbaka en del. Och de rödgröna vill öka insättningen till över 50%. Inget nytt under solen. Kommer detta att göra Sverige till ett bättre land att leva i? Kommer vår levnadsstandard att öka?

Knappast.

Det går alldeles utmärkt att driva ett land med mycket lägre skattetryck. Se på Canada, Japan, Australien, Holland, Österrike. Vi pratar om länder som snarare har bättre vård, utbildning och levnadsstandard än oss. Och invånarna betalar mellan ca 30-40% i total skatt, betydligt lägre än den fantastiska svenska modellen.

Och även snittskatten i våra närmsta EU-grannländer är lägre, den ligger på 39,8%, nästan 10% lägre än oss. Det blir mer pengar över till barnkläder, bättre boende, rekreation, fritidsintressen etc etc etc.

Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet värnar inte om välfärd och framgång – nej – de är slösare. De har ingen koll på de offentliga utgifterna, pengarna rinner mellan deras fingrar. Medan vården och skolan vissnar, och andra länder med lägre skattetryck kör om oss så att det visslar.

Bilden saxad från Aftonbladet. Även SvD, DN skriver. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, socialdemokraterna, vänstern, miljöpartiet

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas Krohn
11 years ago

Skönt nog verkar 70 procent av aftonbladets nätläsare hålla med dig. Tänk om politik vore så enkelt som att bara fundera ut vilken skatt man ska höja för att sedan spendera pengarna… Eller tänk inte det förresten, det är en hemsk tanke.

Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
11 years ago

Visst kan det vara motiverat att lägga någon sorts gräns vid 50% … Men jag har ändå mycket svårt att se att det skulle vara jätteviktigt huruvida vi får det röda lagets 52% skattetryck eller det ”blåa” lagets 48%. Om nu det totala skattetrycket över huvud taget har minskat sedan vi fick en blå regering är det nog såpass marginellt att man kan få olika svar beroende på hur man mäter … Då finns det betydligt viktigare frågor att lägga vikt vid. Som yttrandefrihet och rättssäkerhet. Och de frågorna verkar både det röda och det blåa laget ignorera. Piratpartiet, en… Read more »

Robert
11 years ago

Rasmus kaj,
Det finns andra viktiga frågor, och jag skriver om dem också, väldigt ofta.
Ibland vill jag markera att jag vill ha min plånbok ifred, precis som att jag vill ha min dator ifred, eller mina brev, eller min telefon.
Det handlar egentligen om samma sak. Jag hoppas verkligen att du är medveten om det.

Nils Dacke
11 years ago

De rödgröna eller alliansen kan gapa hur mycket dom vill, politiken i enskilda länder kommer att bli tvungen att anpassa sig till alla andra länder och skattesatsen för en välfärdsstat med utbyggt socialt skydd och sjukvård etc ligger kanske runt 40%. Om de rödgröna tror att de kan föra en annan politik så är det enda som kommer att hända att driftiga människor flyttar. Göran Persson insåg detta och förde en blå politik med röd retorik. Mona med sin begränsade kognitiva förmåga kommer inte att komma till makten så problemet finns egentligen inte.