De röstar med resväskan

Pernilla Wiberg bor i Monaco, Christina Stenbeck och Pehr G Gyllenhammar bor i London, Ingvar Kamprad bor i Schweiz. Nästan alla framgångsrika svenskar bor utomlands. Beteendet smittar av sig på gemene man. Redan under tonåren börjar resklådan; många svenska ungdomar åker iväg på språkresor, utlandsstudier, bag packing etc, och blir borta under flera månader, ibland flera år. Somliga kommer hem igen, somliga stannar utomlands resten av livet.

De framgångsrika och förmögna anser sig inte ha något val, ty skatten i Sverige är alldeles för hög. Inom idrottsvärlden är det fullt accepterat att unga stjärnor flyttar pga skatteskäl. De miljoner som skrapats ihop under ungdomsåren måste räcka fram till dess att en ny karriär tar fart; för somliga måste pengarna räcka livet ut. Folk har större förståelse för toppidrottarnas skatteflykt än om någon från näringslivet gör detsamma. Björn Borg och Ingemar Stenmark satte ribban redan på 70-80-talet, de MÅSTE helt enkelt flytta.

Är det så att vi hyllar medelmåttan i detta land? Skolans vassaste elever får traggla vidare med samma mattebok som alla andra, blott ett fåtal får plats i specialklasser, idrottsgymnasium, musikklasser o dyl. Universitetslönerna ligger på bottennivå; en god vän till mig (nykläckt doktor) söker jobb i Storbritannien där han får ca 40,000 kr i månaden som ingångslön, ersättningen för motsvarande tjänst i Sverige ligger på ca 24,000 kr/mån. Han kommer förmodligen också att flytta. Det är inte lönt att satsa på en akademisk karriär på hemmaplan.

Inte nog med att Sveriges läge och klimat har sina avigsidor, ska vi dessutom drabbas av ”braindrain” pga vårt skattesystem? Hur påverkar flykten vårt land? Ska vi nöja oss med att utlandssvenskarna hedrar oss med sin närvaro under sommarmånaderna, då skärgården och naturen lockar? Sen åker de hem igen. Ett hem som inte längre är Sverige. Förmögenhetsskatten anses ha drivit ca 1000 miljarder kr från landet, pengar som säkert skulle kunna ha gjort större nytta här. Pengarnas ägare följer dessutom med, och tar med sig sina kunskaper, erfarenheter och drivkrafter.

Är dessa flyktingar svikare? Är det rätt att lämna den sociala välfärdens Sverige? Är de bara giriga, ständigt på jakt efter mer pengar?

Vi gör olika bedömningar av deras moral beroende på vilka politiska sympatier vi har. Vi är till syvende och sist fria individer, vi kan resa nästan vart vi vill, flytta vart vi vill. Det finns inga lagar och förordningar som håller oss kvar. Några av oss röstar ideologiskt, andra med plånboken och somliga röstar med resväskan.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, utlandssvenskar, skatteflykt, skatteflyktingar, skatt, ekonomi, humor, satir, serier

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Waldemar Ingdahl
Waldemar Ingdahl
13 years ago

Det handlar inte bara om miljonärer, i dag bor 600 000 svenskar utomlands. Det är ett helt Göteborg, och jag tror att moderaternas framgångsrika kampanj att få dem till urnorna var en av orsaken till valsegern 2006.

Nu bor ju inte alla utomlands p.g.a. att de ”röstar med fötterna” men det kommer att bli allt vanligare. Därför kommer Föda, Fastigheter och Fattigt Folk att bli alltmer viktiga för statsmakten. Det kan styra in den politiska debatten i spår som kan bli alltmer slutna och konservativa.

Robert
13 years ago

Ja, Sverige har varit ett utvandrarland ända sedan vikingatiden, och förmodligen ännu tidigare än så. Nordborna har alltid prövat lyckan på kontinenten, Amerika etc. Det är egentligen bara under de sk rekordåren 1945-67 som svensken hållit sig hemma. De naturliga förutsättningarna med kall vinter och stor glesbygd har bidragit till avfolkningen, och idag hjälper skattetrycket till att tömma landet på driftiga individer. Hursomhelst, alla är sin egen lyckas smed; utvandrarna finner säkert lyckan i sina nya länder och bidrar med sin kompetens. Jag önskar dem lycka till.

Jonas N
Jonas N
13 years ago

Robert Ju mer globaliserad och internationaliserad vår värld kommer att bli desto svårare lär det också bli att upprätthålla nationalstatens gränser (psykologiskt, fysiskt, ekonomiskt). Det kommer att bli enklare och enklare att flytta delara av sin tillvaro till andra jurisdiktioner (då menar jag bostad, professionell verksamhet samt ekonomi och besparingar). Dessa behöver nämligen inte alls ligga på samma ställe (tvärtom just nu är det direkt ogynsamt). Det finns goda grunder för varför (en stor majoritet av) människor är väldigt motsträviga till att lämna landet. Så kommer det att förbli även framöver. De som lättvindigt fattar den sortens belsut i vuxen… Read more »

Thomas
Thomas
13 years ago

Ingen är oersättlig och när det gäller näringslivstoppar så har det ju visat sig att det inte är dom girigaste som är dom bästa utan tvärtom. Dessutom så är det inte värt priset. Tittar man i dom länder som gynnar rika så har dom väldigt många sociala problem och dåliga villkor för arbetare. Inget att ta efter.

Robert
13 years ago

Thomas,
Canada? Lägre skattetryck än sverige, färre arbetslösa, god social service? Din kommentar är väldigt svävande, men visst, om du jämför med u-länder så har du en poäng.

Thomas
Thomas
13 years ago

Canada visst men då har dom också väldigt mycket naturtillgångar. Men det finns många ex vi kan ta usa tex. Där har du en väldig social utslagning. Storbrittanien har vissa problem med det dock lite bättre. Finns ännu fler. Sedan så har det ju visat sig om man ser till sverige att det är många av dom som har högstlön och som skriker mest efter skattesänkning som är sämsta på att driva företagen. Sedan så har jag svårt att se vinsterna med att driva en politik som bara går ut på att gynna dom rika. Vi har ju tex fått… Read more »

Robert
13 years ago

Thomas, Brukar du inte resa utomlands? Det var länge sedan Sverige låg på topp… Fler exempel: Schweiz, Holland, Irand, UK, Australien, Österrike, Japan, Korea etc etc. Ska jag vara helt ärlig tycker jag att du pratar strunt, USA är ett av världens rikaste länder, med den största medelklassen – visst finns det utslagna människor där – det finns det även i Stockholms tunnelbana, fast vi har utvecklade sociala skyddsnät. Dessutom ljuger du när du påstår att borgarna driver en politik som gynnar de rika, de satsar enormt på nystartsjobb, skattesänkningar för låginkomsstagare, mer resurser till psykvården. Tror att dessa åtgärder… Read more »