Delningen av Cypern löst innan maj 2016?

Nu låter det optimistiskt från Cypriotiskt håll. Enda sedan den liberale ledaren Mustafa Akinci valdes av det turkcypriotiska folket så har förhandlingarna gått framåt. Nu verkar t o m republiken Cyperns president Nicos Anastasiades tro på en lösning innan parlamentsvalen i maj 2016.

Både grekcyprioter och turkcyprioter har farit illa av delningen av ön som skedde 1974, då turkiska trupper ockuperade norra delen av ön. Ockupationen skedde efter en Cypriotisk statskupp. Turkiska trupper ingrep för att skydda den turkcypriotiska befolkningen, man var rädd för den nya ledningen, som understöddes av den grekiska juntan.

Cyperns självutnämnde diktator föll emellertid efter bara några dagar, så gjorde även den grekiska juntan. Demokrati återinfördes, den lilla önationen fick börja om från början. Men de turkiska trupperna är kvar än idag, och Cypern är fortfarande delat och ockuperat.

Turkcyprioterna har isolerats från omvärlden, då inga andra länder erkänt det självutnämnda territoriet. Medan grekcyprioter har blivit av med hus och egendomar i delningen. Det finns dessutom fortfarande soldater och civilpersoner från bägge sidor vars öde är okänt, de försvann i konflikten, och rubriceras fortfarande som missing persons.

Som vanligt sitter Turkiet med trumfkortet på hand. De har fortfarande trupper kvar på Cypern. Om ockupationen ska hävas bör givetvis dessa trupper avlägsnas. Under senare år har emellertid stormakterna börjat intressera sig för området i Östra Medelhavet, och försökt övertala Turkiet till en lösning.

Det har gjorts fynd av gas och olja söder om Cypern, i gränslandet mellan Israel och Egypten. Och givetvis skulle det ge extra prestige åt fredspristagaren Obama, om konflikten löstes under hans ämbetsperiod.

Liknande artiklar

  • Fredssamtalen skyndas på i CypernFredssamtalen skyndas på i Cypern Cyperns president Anastasiades och den turkcypriotiska ledaren Akinci har lovat att skynda på förhandlingarna som i slutänden ska resultera i en återförening av ön. Cypern delades 1974 då Turkiet ockuperade den norra tredjedelen med […]
  • Cypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarnaCypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarna Turkiet anses vara nyckeln till att lösa migrantkrisen. Och Turkiet vill återuppta förhandlingarna om EU-medlemskap. Men det vill uppenbarligen inte alla EU-länder. Cypern till exempel vill att Turkiet initierar en lösning av […]
  • Cyperns ledare på promenad tillsammansCyperns ledare på promenad tillsammans Det börjar hända saker sedan Mustafa Akinci valdes till ledare för det icke erkända territoriet Nordcypern. Idag promenerar han tillsammans med republiken Cyperns president Nicos Anastasiades genom centrala Nicosia. Tidpunkten känns […]