Oskalbar demokrati

Parlamentet i Budapest

Vi befinner oss vid ett kulturellt och politiskt vägskäl, vi ser mängder av utmaningar och problem, och somliga ifrågasätter våra liberala demokratier.

Det stora flertalet menar emellertid att demokrati är en helig institution, som aldrig kan förolämpas eller ifrågasättas.

Men en person som gillar att vända på stenar, som jag själv, måste fortsätta att vända. Även när det gäller något så sakralt och självklart som demokrati.

Finns det några alternativ?

Först och främst så bör vi kanske ägna lite tid åt att fundera vad demokrati egentligen är. I grund och botten handlar det om att välja ett antal människor som ska vägleda samhället. Alla myndiga medborgare har rätt att lägga sin röst, och vår kombinerade klokskap borde utmynna i något gott. Det är själva grunden.

Tanken är god. Men vad händer när du ska lägga din röst i ett samhälle som inte består av 5000 individer utan av 500 miljoner? Och parlamentet ligger långt borta i en stad som du aldrig besökt. EU och Bryssel är ett dylikt exempel.

Ja, då blir det givetvis krångligare. Hela demokratibegreppet bygger på att man samlas på ett torg och beslutar om de viktiga frågorna. Engagerade personer kan ställa sig på podiet och berätta vad de tycker i frågan, och genom diskussioner och omröstning så kommer man fram till något.

Ska du däremot adressera 500 miljoner med ditt politiska budskap så måste du först och främst bygga upp en kampanjkassa, skaffa dig en stab, använda dig av medier etc. Vi har stora geografiska avstånd, olika regioner, med olika förutsättningar, skiftande frågeställningar och kulturer. Det blir lätt ett överväldigande projekt. Därför är demokratins skala väldigt avgörande. Demokrati i ett samhälle med 5000, 50,000, 5 miljoner eller 500 miljoner är inte samma sak. Kanske inte ens demokrati?

Liknande artiklar

  • Nu börjar splittringen inom EUNu börjar splittringen inom EU Det verkar som att britterna i allt större utsträckning vill lämna EU. Senast var det populära Londonborgmästaren Boris Johnson som anslöt sig till nej-kampanjen i ödesvalet. Samtidigt får vi höra av Frankrikes president Holland, […]
  • Umberto Eco har lämnat ossUmberto Eco har lämnat oss Filosofen Umberto Eco - mest känd för sin lärda mysterieroman Rosens namn - höjde ribban rejält inom stilarten; kanske skapade han själva genren? Jag träffade Eco för 15 år sedan vid en författartillställning, och blev lite förvånad […]
  • Cypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarnaCypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarna Turkiet anses vara nyckeln till att lösa migrantkrisen. Och Turkiet vill återuppta förhandlingarna om EU-medlemskap. Men det vill uppenbarligen inte alla EU-länder. Cypern till exempel vill att Turkiet initierar en lösning av […]
  1. När det blir större grupper är det extra viktigt att ha valkretsar där men vet vem som är ens representerant. Sveriges partier och eus partigrupper och deras förmåner är effektiva sätt att skapa lager mellan väljarna och de styrande som inte vägarna kan påverka. Borde egentligen logiskt innebära att systemet inte är demokrati utan något annat.