Den fria rörligheten och kontrollsamhället


De nyinförda id-kontrollerna i har fått mycket kritik, och visst går det emot tanken om öppna gränser och fri rörlighet. Men notera att våra samhällen alltid har krävt att vi legitimerar oss i tid och otid. Om du ska göra ärenden på banken, besöka myndigheter, ta emot paket och försändelser, köpa vissa produkter etc. Id-kontroller görs dagligen av de mest bisarra skäl. Vi må ha öppna gränser, men våra samhällen är väldigt kontrollerade på insidan.

När migranterna på ett eller annat sätt passerat gränsen kommer de ändå att behöva ta fram id-handlingarna så fort de har ett kritiskt ärende. Och en stor del av Migrationsverkets handläggningstider går ut på att försöka ta reda på vilka de asylsökande är och varifrån de kommer. Det kan ta flera månader, ty många av de asylsökande har inga id-handlingar med sig. De säger att de tappat dem eller att de aldrig haft några.

De må vara sant i vissa fall, men vi vet också att många migranter slänger id-handlingarna för att öka sina chanser till asyl om de tillhör nationaliteter som inte anses ha flyktingskäl. De är ganska få som de facto uppfyller FN:s kriterier för att kallas flykting. Sverige är ett av de länder som haft generösare regler, och man släpper in många med flyktingliknande skäl, men utan att vara riktiga flyktingar.

Legitimation anses emellertid vara viktigt, det är inget nytt. Antingen ber man om id-handlingar direkt vid gränsen eller vid ett senare skede. Det anses ytterst angeläget att utröna varifrån den asylsökande kommer. Annars vet man ej om personen i fråga kan räknas som flykting eller ha flyktingliknande skäl. Hela systemet bygger på den logiken.


Följ oss!