Den mänskliga hjärnan fortsätter att växa

Den mänskliga hjärnan fortsätter att växa. Evolutionen pågår ännu i en relativt snabb takt, enligt en forskningsstudie. Utvecklingen av hjärnan kan vara orsaken till människans kulturella revolution. Läs vidare i SvD 050909.

Forskarna vid University of Chicago som kommit fram till det häpnadsväckande resultatat blir emellertid kritiserade av kollegor på andra institut. Tydligen är det så att förändringen är mer utspridd hos vissa människogrupper än andra. Och att koppla ihop den genetiska förändringen med intelligens är tydligen både farligt och förkastligt.

Jag är inte insatt. Jag vet inte vilka forskare som har rätt eller fel, men kan man göra några banbrytande forskningsinsatser om det politiskt korrekta ska vara en ledstjärna?

Det hela är givetvis mycket känsligt. Tänk om det skulle framkomma att vissa människogrupper är mer intelligenta än andra? Det skulle uppstå en kil i vårt samhälle, där demokrati, jämlikhet och lika människovärde är ofrånkomliga ideal, åtminstone på pappret.

Den här typen utav forskning är egentligen helt oförenlig med vår västerländska tankemodell. Efter andra världskriget har rasdiskussioner knappast varit rumsrena. Och jag drar mig själv för att skriva detta, men vad händer om forskarna i Chicago har rätt? Och vi kan konstatera vissa raser/folkgrupper är mer utvecklade än andra?

Hade jag varit president i världens mäktigaste land så hade jag förmodligen satt munkavle på alla inblandade forskare och skickat resultat till area 51. Och gömt det tillsammans med strandade UFO:n, förbundsarken och förhistoriska astronauter…

Liknande artiklar

  • Betyg i politiskt trams?Betyg i politiskt trams? Betyg är en måttstock på lärande, och vi må tycka vad vi vill om betygssystemet, men på något vis bör föräldrar och elever få reda på ev. framsteg eller bakslag. Personligen tyckte jag att utvecklingssamtalen och muntliga omdömen var […]
  • Onormala objekt runt normal stjärnaOnormala objekt runt normal stjärna Astronomer har under några års tid märkt en anomali hos en av stjärnorna mellan Lyran och Svanen. En stort fält av oregelbunden materia skymmer stjärnan med jämna mellanrum. Hade det varit en ung stjärna så skulle det kunna förklaras med […]
  • Vänstern gillar inte vinstVänstern gillar inte vinst I SVT:s friskoledebatt mellan den liberale debattören Johan Ingerö och vänsterdebattören Daniel Suhonen vevades samma argument gång på gång. Friskolor är INTE bra eftersom de drivs i vinstintresse av aktiebolag. Den här meningen […]
  1. Det är väl egentligen inte forskarna som kritiseras, utan den grovt förenklade slutsatsen att eftersom felaktig genvariant ger för liten hjärna och förståndshandikapp (sjukdomen microcephali) måste en extra utbredd genvariant ge en extra stor och smart hjärna. Det är INTE den slutsats som forskarna drar, heller – däremot det sätt som resultatet vinklas i flera medier. Sannolikt eftersom det mer sanningsenliga “de här generna evolveras fortfarande, och de kan ha med hjärnans tidiga utveckling att göra, möjligtvis inom storlek och/eller struktur men vi vet inte vad det påverkar eller om det ens är den funktionen som utsatts för positivt urval” inte ger så spännande rubriker.

    Så, ja, att koppla ihop de här resultaten med intelligens är både farligt och förkastligt – för det finns inget underlag för den sortens slutsatser ännu.