Den nya regeringen bättre sossar än sossarna.


Över 100 dagar har gått sedan moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna vann valet. Efter 12 år av socialdemokratiskt styre har vi nu en borgerlig alliansregering. Vi har redan fått några smakprov på den nya politiken, där sänkningen av a-kassan rönt mest uppmärksamhet samt höjningen av a-kasseavgiften. Många vänsterdebattörer har angripit förslagen och kallat dem orättvisa och frågat sig vilken nytta de gör? Den nya regeringen kallas ömsom nyliberal önsom ärkekonservativ, oppositionen är överens om att borgarna främst berikar de redan rika och ökar utanförskapet.

Själv påstår jag att alliansen är bättre sossar än sossarna själva. Genom att skärpa kraven på a-kasseutbetalningarna markerar man att denna arbetslöshetsförsäkring inte är en medborgarlön, som kan kvitteras ut år efter år utan skälig motprestation. Grundtanken med a-kassan var att den skulle utgöra en tillfällig försörjning vid arbetslöshet. Samma sak gäller dess finansiering; alla arbetare bör av solidaritetsskäl och för sin egen säkerhet betala en rejäl peng i månaden, för att försörja sig själv och andra vid tider av arbetslöshet.

Förra året betalade jag blott 90 kr/mån till a-kassan och över 200 kr i förbundsavgift till min fackförening. En ganska snedvriden fördelning kan tyckas. Staten skjuter till enorma belopp varje år för att systemet ska fungera. Alliansen försöker återuppväcka den ursprungliga idén med arbetslöshets-försäkringen. Resultatet blir att arbetslösa kommer att söka underkvalificerade arbeten, flytta eller omskola sig i snabbare takt än tidigare. De s k ”nystartsjobben” är en viktig åtgärd för att stimulera långtidsarbetslösa, här finns även förslag på avdrag för hushållsnära tjänster, de s k ”pigjobben”. Sossarna har förr om åren drivit liknande förslag om ”pigjobb”, fast då inom offentlig sektor. Resultatet av borgarnas arbetsmarknadspolitik blir förhoppningsvis att färre personer försörjs av staten, vilket är positivt, eftersom över 40% av de offentliga utgifterna går till olika former av ersättningar och bidrag.

Ska den arbetslöse ta vilket ”skitjobb” som helst då?

Själv tog jag första bästa skitjobb efter avslutade studier, eftersom jag inte hade någon a-kassa och det rådde lågkonjunktur. De tillfälliga jobben avlöste varandra, jag började som postsorterare, vaktmästare, springvikarie och därefter telefonintervjuare, telefonsäljare, annonssäljare, acccount manager och slutligen key account manager. Efter några år hade jag både bra jobb och god lön, vägen dit var snårig, krokig, men jag lärde mig förmodligen mycket mer än vad jag skulle ha gjort som kund hos arbetsförmedlingen och a-kassan.

Alliansen återskapar synen på arbete som något viktigt och nödvändigt, både för den enskilde och för samhällets utveckling. God sosseretorik, även här.

Andra exempel på alliansens politik, som väckt ont blod är uppstramningen av skolan. Mobbare kan numera flyttas, betyg i uppförande kommer att införas, samt förbud att tala andra språk än svenska under lektionstid. Många med mig är nog överens om att dessa förslag och åtgärder är illa förpackade, framförallt påbudet om att enbart tala svenska i skolan. Det låter som något från 1800-talets klosterskolor. Vi som arbetat som vikarier med en häcklande mobb på sista raden, killar med keps som garvar och sprutar ur sig kommentarer på obegripliga språk – vi anar varför förslaget tillkommit. Kanske hade det räckt med att ge lärarna större befogenheter, utan att specificera fenomenet? Alla som talar främmande språk stör ju inte undervisningen.

Skolans uppgift är att lära, samt skapa en atmosfär som främjar lärande. Och även om borgarnas förslag är illa förpackade, så kommer de säkerligen att bidra till ett lugnare studieklimat, vilket framförallt främjar arbetarklassens barn. Barn från välbeställda hem kan redan läsa när de börjar skolan, och de uppmuntras av föräldrarna; dessa barn är inte lika beroende av goda studiemiljöer. Även inom skolområdet är alliansen således goda sossar.

Inom området avlyssning, bevakning och intrång på den personliga integriteten så är alliansen också goda sossar; de följer snällt i bodströmsamhällets utstakade spår. Denna degraderade soppa av kränkningar är en följd av hysterin efter 11 september, och har tyvärr drabbat länder både med borgerliga och socialdemokratiska regeringar. George Bush, roten till denna ondska är numera en ”lame duck” efter svidande valförluster. Kanske borde detta höja ett varningen finger åt våra europeiska efterapande regeringar?

Många svenskar noterade att lönekuvertet var 600-1200 kr fetare häromdagen, de lågavlönade fick procentuellt sett högre skattesänkningar än de välavlönade. Återigen spökar sossarnas gamla slagord: ”Sänk skatten för arbetarna”!

Slutligen, det enda som skiljer Reinfeldt från gammelsossar som t ex Erlander är synen på ägande. De statliga bolagen ska säljas ut, monopol ska brytas, sjukhus ska kunna drivas i privat regi, även om vården alltid finansieras via skatten. Bildandet av bostadsrätter uppmuntras liksom privata initiativ inom en mängd kommunala, läns och statliga verksamheter.

Detta är skillnaden.

En skillnad med modifikation; i 60-talets sossesverige fanns det fortfarande privata apotek, skolor m m och vi betalade sisådär 17% i kommunalskatt – och ord som ”vårdkö, lärarlösa lektioner, polisfria orter och moms” fanns ej. Reinfeldt har fortfarande en hel del jobb framför sig, ifall han vill bli en god gammelsosse!

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, regeringen, alliansen, socialdemokraterna, moderaterna


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Per Hagwall
13 years ago

Bra analys. Det är inte bara snack om ”det nya arbetarepartiet”. Jag gillar inte heller att alliansen är lika goda avlyssnare som Bodström.

Bengt
Bengt
13 years ago

Skolans problem handlar dock inte om auktoritet. Det är en total felanalys som görs av politiker som inte förstår samhällsutvecklingen. Idag är vi inne i ett globalt nätverksamhälle där vi har en undevisning som är anpasssad för ett industrisamhälle. Vi behöver göra om utbildningen så att den anpassas efter samhället. Det alliansen gör med sina åtgärder är ju att göra den ännu mer hierarkisk när vi rör oss mot ett samhälle där man verkar i en ganska platt struktur där man agerar i celler i nätverk globalt. Helkorkat. Läs på Fredrik Jeppessons blogg som har en sund syn på hur… Read more »

Robert
13 years ago

Till bengt,
Personligen tror jag att lite bättre ordning inte skulle skada i skolan. Denna analys gör jag utifrån mina egna erfarenheter som lärarvikarie. Visst är det viktigt med kunskaper om den globala världen och den nya tekniken, men vi får inte glömma att grundskolan handlar om grundutbildning, läsa, räkna etc.

Utförsäljningen av statliga företag kan leda till både avskedningar och anställningar. Principfrågan handlar om huruvida staten ska ägna sig åt företagande eller ej. I mitt tycke nej.

Bengt
Bengt
13 years ago

Robert: Jag har nyligen också vikarierat i skolan. Är dessutom utbildad grundskolelärare och har undervisat i 5 år. Både i stockholm och ute i landet. Att lära sig verka i det globala samhälle är i högsta grad en gundkunskap som jag tror att alla måste lära sig. Utbildning ska både vara en konserverande instans genom att föra vidare demokratiska tankar, men också en instans som strävar efter utveckling. Jag vet inte vilken skola du vikarierade, men såg inte du att skolan mer var en plats för förvaring snarare än att eleverna egentligen lärde sig något? Jag tror att vi måste… Read more »

Robert
13 years ago

Till Bengt, Jag har vikarierat i många olika skolor i olika områden, skolornas kvalitet varierar kraftigt både vad gäller lärare och undervisningsklimat. Jag håller med dig om att vi måste lära för det globala samhället, men det får inte resultera i att eleverna är jätteduktiga på att blogga, men inte kan stava eller räkna. Att sälja ut statliga bolag kan mycket väl ge en vitamininjektion, som leder till expansion och nyanställningar – men vissa företag kan likväl gå i konkurs. Jag tror inte att staten är en garant för ett gott ägande, det är vanliga människor som sitter i styrelserna,… Read more »

Ron G
Ron G
13 years ago

Jag skulle då vilja fråga Bengt: vad, enligt din mening, ÄR det som ger nya arbeten?

Mecka
Mecka
13 years ago

”Själv tog jag första bästa skitjobb efter avslutade studier, eftersom jag inte hade någon a-kassa och det rådde lågkonjunktur. De tillfälliga jobben avlöste varandra, jag började som postsorterare, vaktmästare, springvikarie och därefter telefonintervjuare, telefonsäljare, annonssäljare, acccount manager och slutligen key account manager. Efter några år hade jag både bra jobb och god lön, vägen dit var snårig, krokig, men jag lärde mig förmodligen mycket mer än vad jag skulle ha gjort som kund hos arbetsförmedlingen och a-kassan.” Om du blir arbetslös idag. Skulle du då vilja börja om från NOLL? Skulle du kunna tänka dej att ta ett ”skitjobb” när… Read more »

Robert
13 years ago

Till Mecka, Svaret är Ja. jag skulle kunna ta ett sk ”skitjobb” idag och börja om från noll om nöden krävde, Självklart. Jag skulle också kunna tänka mig att flytta, byta bana, karriär, omskola mig eller vadsomhelst. Jag har inget behov av att lyfta fram min eventuella driftighet el dyl, jag berättar bara om hur jag själv haft det. Hade jag varit smart så hade jag förmodligen skaffat mig en attraktiv utbildning, vilket jag tyvärr inte har. Människan har i alla tider varit tvungen att kämpa för att överleva. Ger vi upp så är det kört. Och det gäller även… Read more »

Mecka
Mecka
13 years ago

Robert! Det är roligt att det går bra för dig. Det är du säkert värd men vägen till framgång är olika. Vissa lyckas bättre än andra. En del knallar spikrakt fram i sin karriär, medan andra tvingas byta jobb ofta.Vissa har turen att få en förankring tidigt medan andra aldrig får det. Vissa har hälsan medan andra förlorar den.Företaget man jobbar på kan expandera eller så lägger de ner.Allt detta påverkar! Att ha ett jobb idag är en ynnest. Att stå utanför är ett helvete. Jag tycker det börjar frodas en cynism i samhället idag,skapad av Alliansen att de sjuka… Read more »

Robert
13 years ago

Till Mecka, Tack ska du ha, även om jag inte tjänar särskilt mycket pengar just nu. Jag är inte helt säker på vad du pratar om, men antar att du kritiserar att alliansen sänkt a-kasse-ersättningen för långtidsarbetslösa i de högre lönenivåerna. Tror inte att detta är katastrof. Vi har fortfarande en av världens högsta arbetslöshets-ersättningar. Tyvärr tror jag att många blir passiviserade av systemet, de går arbetslösa år efter år, tillslut tappar de stinget. Jag talar av egen erfarenhet. Har flera vänner, bekanta, släktingar som fastnat i den sk bidragsfällan. Tyvärr handlar den bistra verkligheten om att skapa sig ett… Read more »

Mecka
Mecka
13 years ago

Man blir mkt lätt passiviserad om man inget har att göra. Att gå sysslolös är livsfarligt och efter 100 NEJ på jobbansökningar är det lätt att tappa sugen. (Likadant på krogen. När du fått nobben av 100 tjejer kanske du inte bjuder upp igen.) Därför är jag FÖR en aktiv arbetsmarknadspolitik. Danmark har ju satsat på detta. Rätt till vidareutbildning/praktik,möjlighet att jobba ideelt eller timjobba under tiden man söker ett fastare jobb.Detta är nu inte möjligt. Därför passiveras människor.Att ge människor möjligheter att göra val leder dem framåt fortare än att knäcka deras ekonomi. Jag känner starkt för dem som… Read more »

Robert
13 years ago

Till Mecka,
Jämförelsen med tjejerna var bra. Förr eller senare bjuder du upp den 101:e, eller hur?

Jag tror också på en grundtrygghet, sociala försäkringar etc. Men du måste hålla med om att något är fel när en fjärdedel av den arbetsföra befolkningen är försörjd av offentliga medel?

Tja, vad gör du åt saken om du är politiker?

Mer bidrag och stöd? – då måste vi höja skatten ännu en gång. Skapa jobb? – staten kan inte skapa jobb. Hjälpa näringslivet? – LO blockerar osv osv osv.

Vi sitter i ett dilemma oavsett vilken färg vi har på slipsen.