Den obekväma sanningen om varför Brexit drar ut på tiden

Den obekväma sanningen om varför Brexit drar ut på tiden 1

Vi är alla trötta på rapporteringen om Brexit, de ändlösa förhandlingarna mellan EU och Storbritanniens representanter. Tänk att de aldrig kan komma till skott? Senaste raden av problem är gränsen mellan Irland och Nordirland. En mer övervakad och hård gräns skulle kanske bidra till att IRA vaknade till liv igen, med terror och splittring som resultat? Därför gäller det att fortsätta förhandlingarna, så att skilsmässan blir så smidig som möjligt.

Den verkliga anledningen till att det drar ut på tiden är att EU inte vill släppa Storbritannien. Höga dignitärer som Margot Wallström har uttalat sig om Brexit i termer av svek; hur man nu kan kalla demokratiska omröstningar för svek? Men hon har väl aldrig varit en demokrativän, utan snarare en sådan politiker som hellre föreslår ännu ett val, om det förra gick fel.

Sanningen är att EU inte är mycket att ha utan Storbritannien. Britterna är en av de största ekonomierna i gruppen, de är ett ledande land både ekonomiskt, politiskt, kulturellt och språkligt. De spenderar mer på försvar än flertalet andra länder på jorden, de ligger på fjärde plats med blott USA, Kina och Saudiarabien som spenderar mer. Alltså en välbevarad statistisk hemlighet att Storbritannien spenderar mer på försvaret än självaste Ryssland. England har varit ett imperium, och även om de inte längre är det, så är de fortfarande en stormakt.

Och ett förenat Europa utan Storbritannien är komplicerat, ty då blir unionen inkomplett, den viktigaste pusselbiten saknas. Och när sedan Storbritannien hittar sin roll utanför EU – det kan ta några år, men det kommer att ske – då kommer det givetvis att uppstå institutionell konkurrens, om skatter och annat som påverkar oss medborgare.

Och givetvis kommer britterna att försöka erbjuda något bättre, för att attrahera företag, kapital och kompetens. Och de har hela commenwealth of nations att luta sig mot, dvs alla de gamla kolonierna med vilka de kan idka frihandel, eller erbjuda goda avtal inom ekonomins och politikens områden. Britterna kommer givetvis även sträva efter goda relationer med USA, som är världens största ekonomi och den största påverkaren vad gäller kultur, trender etc.

Och när andra EU-länder ser att skilsmässan bidrog till något gott, så kommer de givetvis att följa britternas exempel. Det är därför Brexit just nu svartmålas i alla medier, britternas roll i EU förminskas och förlöjligas. Det har plöjts ner stora summor på att opinionsbilda mot Brexit, så att engelsmännen ska tänka om, och rösta än gång till, och rösta rätt den här gången.

EU förhandlar om sin egen existens. Utan Storbritannien är unionen skadeskjuten och försvagad. Brexit är spiken i kistan för EU, som aldrig kommer att bli sig likt igen.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Hej,

    Du verkar ha fel faktauppgift om militära utgifter. Enligt SIPRI är Ryssland på plats fyra i världen med 66 miljarder USD/år i militära utgifter. UK är plats sju, med 47 miljarder USD/år.

    Därtill kan (eventuellt) tilläggas att Ryssland mörklägger en del av sina utgifter, oklart om SIPRI räknar med detta. Man uppges bl.a. ha en ”svart budget” på 800 miljarder rubel som ingen direkt utanför landet vet vad de går till, därtill har de finurligt nog en lösning att 10% av varje budgetpost kan omfördelas från t.ex. sjukvård eller annat till militären.

    Sen sett till möjligheter att projicera militär makt med de system man har kan man knappast jämföra länderna. Ryssland har fler långdistansbombare (UK har inga alls kvar), man har fler kärnvapenstridsspetsar på land och till sjöss, man övar större och mer, man har ett långt mer avancerat luftförsvar, etc etc.

  2. Tack för din kommentar. Jag noterar att du citerar Sipri 2017 och jag citerar GFP 2018. Olika källor och olika år. Vi får överlåta åt läsarna att ta reda på vilken källa som är mest trovärdig.

    Även om UK inte spenderar mer än Ryssland så ligger de i toppskiktet vad gäller försvar och försvarsutgifter.