Den sårbara kärnkraften?

Japan har haft en omvälvande vecka med jordskalv och tsunamivågor, förutom de mänskliga tragedierna, död, förstörelse och elände har även några kärnkraftsverk skadats. Vi vet ännu ej om någon härdsmälta förekommit, men läget verkar allvarligt och folk boende nära kraftverken har evakuerats. Och allt elände som japanerna nu utsätts för kommer förmodligen även att få globala efterverkningar.

Kärnkraften, som fick massiv kritik av 70- och 80-talets miljörörelse har haft en mindre renässans under senare år, men i skuggorna av japankatastrofen framstår tekniken återigen som farlig och oattraktiv.

Och det är en missgynnsam utveckling, om hela jordens befolkning ska leva drägliga liv så kommer det att behövas mer än vindsnurror och solpaneler. Modern kärnkraft är förmodligen ett måste om vi ska bevara och utveckla vår levnadsstandard samt fortsätta våra tekniska landvinningar. Om vi ännu en gång ställer oss skeptiska inför kärnkraft och kärnforskning så lär vi få allvarliga problem. Särskilt när oljekällorna sakta men säkert sinar runt om i världen.

Miljörörelsens romantiska och utvecklingsfientliga back to nature-ideal kommer att solkas av folk som söker mat på soptippar och slåss om torra brödkanter. Utveckling eller fattigdom, det är bara att välja. När vi väl klivit på industrialismens väldiga lokomotiv finns ingen återvändo. 6 miljarder passagerare ska lotsas in i framtiden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, japan, tsunami, naturkatastrof, miljö, kärnkraft

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SO
SO
9 years ago

Finns bättre alternativ än solpaneler, vindsnurror och ”back to nature”. Kolla in detta:
http://www.youtube.com/watch?v=KTtmU2lD97o

Robert
9 years ago

Jamen det låter ju perfekt. Då avvaktar vi prototyper, serieproduktion, och en bassäng i vårt kvarter 😉

Anna Carlbro
Anna Carlbro
9 years ago

Om vi lärde oss nåt av Harrisburg och Tjernobyl så är det att strålning inte är fullt så farlig som man hade trott. De som kommit i direktkontakt med radioaktivt material dog. De heroiska räddningsarbetarna t.ex.. Fler barn fick problem med sköldkörteln, men de flesta tillfrisknade. Fler dog inte av sköldkörtelcancer än normalt. Djuren inom den avspärrade zonen har inte uppvisat fler missbildningar är normalt. Visserligen har man nyligen funnit att deras hjärnor skulle vara lite mindre, men vad som orsakat det vet man inte än. Rent generellt tror man att den radioaktiva strålningen mobiliserat djurens motståndskraft och att det… Read more »