Den statliga labyrinten

Idag hade jag en gräslig dag i den allmänna byråkratins tecken. Sverige är inte ensamt om köer och trassel. Såhär kan det gå till på Cypern:

Jag skulle åka med dottern till det statliga sjukhuset för en kontroll. Jag körde tidigt ca 7:30 för att klara av allt, och hinna tillbaka till jobbet. Vi tog en lapp i väntsalen, den hade nummer 995, och det stod 900 på skärmen. Nåväl efter ca 30-40 minuter så var det vår tur. Och då insåg vi att vårt statliga försäkringskort hade gått ut och måste förnyas. Alltså kunde inte dottern undersökas just nu, utan vi var tvungna att åka hem, ta med alla möjliga papper, födelsecertifikat, pass, inkomstuppgifter etc och därefter ställa oss i en ny kö på citizen service center.

Där brukar saker och ting gå snabbare och efter 20 min satt vi med en handläggare, som förklarade att vi var tvungna att hämta ett nytt papper som intygade att barnen gick på skola. Hem igen, och efter att ha raffsat runt i lådorna så bar det iväg igen, den här gången med alla papper på plats. Nu gick det bättre, efter 30 min hade jag försäkringsintyget i min hand, och vi körde mot sjukhuset igen.

Vi fick gå förbi kön, vi hade ju redan köat på morgonen, och kunde nu klättra en nivå högre, till rätt klinik den här gången. Där fick vi vänta igen, 30-40 min senare blev vi insläppta, och fick reda på att vi behövde röntgenbilder. Fort iväg till röntgenavdelningen samt köa där igen i 30-40 min, sedan tillbaka till kliniken och även där fick vi ytterligare vänta i 30-40 min.

Själva besöket tog inte mer än 15 min.

Jag kan väl trösta mig med att det oftast brukar gå snabbare här på Cypern. Och väljer man privata alternativ så behöver man ofta inte köa alls. Vårt stora misstag var att vi hade glömt utgångsdatumet på vårt försäkringskort, och att vi hamnade hos en nitisk handläggare som formligen frossade i papper och intyg.

Vi var hemma igen kl 13:30.

Det kommer att ta ett tag innan jag besöker statliga inrättningar igen.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
philips screwdriver on a hex head
philips screwdriver on a hex head
4 years ago

På företaget jag jobbade var det stenhårt med vilket bolag i koncernen som fakturerades. Leverantörer hade ett helvete att komma till rätt bolag eftersom beställarna inte var så noga med vilket bolag de beställde till. Det fanns en hemlighet till som inte berättades för leverantörerna. Skulle staten haft tydlig information om vilka byråkratiska krav man har på sina medborgare i varje enskild interaktion hade du vetat att du skulle åka till det sjukhuset, efter att ha dubbelkontrollerat de intygen och så vidare i hela labyrinten. Samhället hade besparats tre-fem timmars rattande, miljön hade besparats start och stopp av bilen, med… Read more »