Den vilda jakten på expresidenten


Den vilda jakten på expresidenten 1Som väntat blev Donald Trump friad från riksrättsanklagelserna gällande uppvigling. Det handlar om händelserna som utspelade sig vid de mestadels fredliga demonstrationerna runt Kapitolium i januari.

Nu börjar demokraterna istället att undersöka hans affärer, bl.a lån för fastigheter på Manhattan. Och de stora mediehusen fortsätter att dagligen skriva spekulativt om expresidenten. De kan tydligen inte släppa blicken från Trump, trots att han lämnat den politiska hetluften och flyttat till Florida.

Det börjar likna Ryssland. När Putin blir osams med någon av sina oligarker så blir denne snart fängslad för skattefusk eller något annat. När makthavare börjar använda rättssystemet för att komma åt sina politiska motståndare, då börjar det likna en bananrepublik. Tron till rättsstaten undermineras, och vi hamnar i ett läge där alla kan sättas dit för något; den som inte håller sig väl med makthavarna blir snart fritt villebråd.

Donald Trump avstod från det här fulspelet. Hillary Clintons slarv med sin privata emailserver (som var okrypterad och öppen för andra länders säkerhetstjänster) skulle kunna ha lett till fängelsestraff. Olovlig hantering av statshemligheter brukar rendera hårda domar. Men Clinton gick fri. Republikanerna insisterade inte på ytterligare utredningar. Det har länge funnits en överenskommelse om att politiker lämnar varandra i fred.

Snart kanske vi ska börja gräva i Bush krig mot Irak, och alla de som dog en meningslös död? Och Obamas långa fortsättningskrig, där både civila och militärer togs av daga, även detta kan ifrågasättas ur strategisk synpunkt? Och Bill Clinton politik kring prisvärda fastigheter, där man tvingade bankerna att ge lån till fattiga så att de kunde köpa hus, vilket sedermera 2008 bidrog till en global ekonomisk kris.

Det finns en hel del att rota i. Och jag skulle påstå att Donald Trumps tid som president snarare borde betraktas som en uppbygglig period, där man istället för att starta nya krig tog hem trupper, och lade fokus på inrikespolitik, avbyråkratisering, bygga upp ekonomin och starta nya jobb etc.

Trumps politik var misstänkt lik demokraternas, eller rättare sagt, så som många skulle vilja att demokraterna verkade. Att stå på den lille mannens sida och bistå med ökade arbetstillfällen, folklighet, trygghet osv. Kanske upplevs det här som ett slags svek av Trump, som länge lutade åt demokraternas sida? Att han gjorde ett så mycket bättre jobb, än de själva någonsin kommer att göra?


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.