Det allvetande och alltid närvarande Google

Google har åtalats för diskriminering av James Damore en en f.d anställd, som ifrågasatte bolagets strategi gällande jämlikhetsfrågor. Damores kritik var relativt lågmäld och välunderbyggd, men Google besvarade hans frågvishet med en intern smutskastningskampanj och avsked.

Google är ett av världens största företag, och har närmast monopol på flera internettjänster. Företaget har länge kritiserats för att negligera besökarnas integritet, då de registrerar och sparar beteendemönster och online-aktiviteter. Syftet är att kunna rikta rätt annonser till rätt målgrupp, vilket inte uppskattas av alla. Många besökare vill verka privat, utan att ha storföretag som Google, Facebook m.fl flåsande i nacken. Diverse anonymiseringstjänster har blivit allt mer populära, samt alternativa söktjänster som exempelvis: duckduckgo.com.

Googles internkultur har också kritiserats, där medarbetare med exempelvis konservativa politiska sympatier öppet diskriminerats och hånats, medan andra politiska åsikter premierats. Huruvida åtalet är en tankeställare för Google, eller om de fortsätter som vanligt är svårt att veta i dagsläget. James Damores stämning utgör emellertid en djup repa i lacken för det annars så välputsade företaget.

 

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rikard
Rikard
2 years ago

Hej. En gång i tiden hade vissa inom Google ambitionen ”Don’t be evil”. Den filosofiske inser raskt varför detta inte går att kombinera med en av PK-tänkandets huvudsatser: ”Are you good* enough?” [*Definiton of ”good” may be subject to random arbitrary change, including retroactively and counterintuitevely; the definer accepts no liability should the person formerly defined as ”good” suffer loss of any kind due to said change of definition] Det goda med det allt mer repressiva Google är att när jättar ruttnar och faller sprids nytt ljus som växande, framtida jättar, kan få sin näring ifrån. Kamratliga hälsningar, Rikard, fd… Read more »