Det är KÖRT för Sverige

Det enda sättet att ta makten över sitt liv och arbete idag är att starta en egen firma. Då slipper du patrons piska och ägarnas missnöje. Du rår om dig själv, jobbar när och var du vill, samt bestämmer arbetsinsats efter behov. Man kan se det som en privat-socialistisk revolution, om man har vänstersympatier – eller att förverkliga sig själv om man är borgare.

På detta sätt kan du arbeta i nätverk med likasinnade, komplettera dina förmågor med andras. Den nya tekniken gör det lättare för oss att skapa dylika nätverksföretag med folk från hela världen. Ett kompetent nätverk kan utan tvekan konkurrera med traditionella aktörer, både vad gäller pris och kvalitet.

Världen öppnar sig, och vi kan skapa ett nytt samhälle.

Jag försöker jobba på detta sätt, men hindras hela tiden. Och det är inte ”ägaren eller patrons piska” som sätter käppar i hjulen. Nej, det är staten som hindrar mig. Som egenföretagare inskränks min ekonomi väldigt mycket. Jag betalar närmare 70% i skatt av mina intäkter (kommunalskatt, sociala avgifter, moms mm). Detta innebär att jag måste hålla mycket höga priser, vilket medför att omsättningen minskar, och att privata och mindre aktörer inte har råd med mina produkter. Verksamheten stagnerar lätt om jag släpper blicken från instrumentbrädan i några sekunder.

Detta högskattesystem resulterar i att många egenföretagare har låg lön. De höga skatterna motiveras av statens välfärdsprogram med skola, vård, rättssäkerhet och framförallt socialt skydd. Ca 43% av alla offentliga utgifter går till bidrag, ersättningar etc.

En betydande del av skattepengarna går till folk som inte kan försörja sig själva. Och en stor anledning till att de inte kan försörja sig själva är just de höga skatterna. Rundgång?

Vår skattefinansierade välfärd är knappast bättre än andra västländer, jämför med Kanada, Japan, Holland etc. Dessa länder har lägre skatt och låg arbetslöshet. Folk kan livnära sig på en mindre verksamhet, en liten affär, ett kafé, diverse tjänsteföretag, småskalig produktion etc.

I Sverige är det en ganska stor apparat att dra igång en dylik verksamhet, det krävs att man är mycket driven och att man har gott sinne för ekonomi, byråkrati etc. Att klara sig själv genom eget arbete – att starta en egen verksamhet – är inte för vem som helst. Att ta makten över sin tillvaro, att förverkliga sig själv och driva en liten firma är få förunnat.

I den bästa av världar växer små företag och blir tillslut stora. Både Ikea, Apple och Google startade i källare och garage. Men om det är svårt att driva småföretag lär de väl knappast växa? Hur många stora och medelstora företag har Sverige gått miste om de senaste 30 åren? Det är omöjligt att räkna ut, men det handlar förmodligen om tusentals.

Alla dessa företag skulle kunnat skapa arbetstillfällen, berikat samhället och även bidragit till statskassan. Kanske skulle staten dragit in lika mycket pengar som idag – även om skatten procentuellt sett hade varit lägre – eftersom FLER arbetade, konsumerade och investerade.

Mina tankar om småföretagandet är inte nödvändigtvis en höger-vänsterfråga. Det här handlar om välfärd och makt över sitt eget liv. Den makt över livet som både Marx och Mill försöker bena ut, fast på olika sätt. Frågan är bara vem som plundrar folket idag, om det är kungar och fabrikörer eller byråkrater och politiker?

De fattiga då? Dylika diskussioner slutar alltid med denna fråga. Hur ska de gå för de fattiga om de inte får sina bidrag? Vi måste visa solidaritet, och staten måste tvinga den girige medborgaren att dela med sig annars svälter de fattiga. Det är den enda lösningen.

Ja, hur mår de fattiga i Sverige idag? När jag åkte hem i tunnelbanan på lördagsnatten möttes jag av flera uteliggare och tiggare, trots att jag bara åkte en kort sträcka. Välfärdssystemen når tydligen inte hela vägen fram. Men även dit välfärden når fram finns fattigdom.

Många långtidsarbetslösa, socialbidragstagare och långtidssjukskrivna lever på 8000-10,000 kr i månaden. När räkningarna är betalda blir det inte mycket kvar. Som tvåbarnsfar handlar jag sällan under 1000 kr numera i livsmedelsaffären. Och alla dessa oförutsedda utgifter – elskåpet behövde nyligen bytas ut – 4500 kr rätt ner i avloppet. Semestrar, fritid nöje. Allt kostar.

De fattiga är fattiga, även om de har tillgång till bidrag. I ett lågskatteland hade de kanske haft ett sk skitjobb istället, städat, diskat eller flippat hamburgare. Nog hade även ett enklare jobb bidragit till några tusenlappar extra i plånboken, jämfört med bidrag? Men i Sverige föraktar vi skitjobb, bättre att gå arbetslös och vänta på den stora chansen, som kanske aldrig kommer, och därmed riskera att permanenta sin fattigdom. Sen är det tyvärr så att antalet lediga jobb (hos företagen) är färre än de arbetssökande. Så har det varit ända sedan 70-talets nedläggningar av varv, textilindustri, strukturomvandligar etc.

Vi kan inte tackla verkligheten. Vi lever på lånad tid. Snart kommer nästa lågkonjunktur, och antalet bidragstagare kommer att öka ännu mer. Och skatten höjs igen för att finansiera bidragen. Då kanske jag och mina kollegor måste lägga ner verksamheten. Det blir a-kassa, precis som för så många andra.

Det spelar ingen roll vilka politiker vi väljer. Det spelar ingen roll hur många blogginlägg vi skriver, eller om vi sitter till vänster eller höger. Vänstern kommer aldrig att få sin rättvisa och högern kommer aldrig att få förverkliga sig själva.

Det är kört för Sverige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, fattigdom, välfärd, arbete, jobb, småföretag, företag, ekonomi

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
KAlle
KAlle
12 years ago

Underbart bra skrivet. Har själv varit företagare i snart 30 år. Ingen dans på rosor, och inget att rekommendera.

jörgen
12 years ago

Mycket bra skrivet. Du har fått med det väsentliga, och skrivet på ett bra sätt (låter jag som en skollärare?). Det är exakt det här synsättet som måste få luft i den allmänna debatten, och jag antar att det är vårt ansvar att sprida det.

Varje borgerlig och hälften av sossarna bör sprida detta.

Robert
12 years ago

Kalle,
Tack. Jag skulle gärna vilja se fler vanliga Svenssons som driver firmor. När jag går på sammankomster för egna företagare känns det ibland som om man hamnat i en intresseförening för udda typer. Man kanske måste vara lite halvfnoskig för att orka?

Jörgen,
Tack. Skollärare är inget att förakta 😉 Jag håller med dig om att arbetarrörelsen och socialdemokratin borde engagera sig i företagarnas situation, för annars kommer det snart inte finnas några direktörer att håna, eller strejka inför, och inga jobb heller.

Vänstervriden
Vänstervriden
12 years ago

Jag ska starta pensionssparande i ett land där skatten är 15% och pengarna tillåts arbeta ifred. Inget avtal om utbyte av uppgifter finns och det blir ett säkert led mellan mig och det företaget. Något alternativ finns inte då svenska skattemyndigheterna brukar hitta på egna fantasiuppgifter om hur mycket ett företag ”måste” tjäna. När skatten ligger på 300% av omsättningen ex. moms är det inte roligt längre. Man kan tro de äter underliga svampar när de tar beslut. Har man inte pengar att betala in när beslutet kommer blir det utmätning inom en vecka trots de vet att det bara… Read more »

jonte
jonte
12 years ago

Är alltid mycket gnäll från företagare men det är minst lika pissigt att var anställd. Man får ta en jävla massa skit från chefer som vill att man ska vara deras slav all tid på dygnet. Dessutom till en skitlön och om man är kreativ och ökar omsättningen för företaget så är det chefen som får bonus. Och visst nu säger nog många av er att man ska starta eget och vara sin egna chef. Men om man är kass på företags ekonomi och papper vändning. Och är mer tekniskt lagd. Ja då spelar det ingen roll för då kommer… Read more »

Robert
12 years ago

Jonte,
Ja, det kan vara ”pissigt” att vara anställd – det är just därför man vill starta eget – det var själva POÄNGEN.

Om du inte bryr dig – varför skulle jag bry mig om din situation, tankar eller åsikter?

Magnus Berg
12 years ago

När jag var företagare så hade jag kunder. Det innebar att jag hade flera ”chefer” som jag måste rätta mig efter. Fast tack vare att jag hade dessa kunder så hade jag också råd att betala skatt och sociala avgifter. Det fick till föjd att jag inte ansåg avgifterna överdrivet höga.

Robert
12 years ago

Magnus Berg,
Det var politiskt korrekt sagt…

Om 60-70% i skatt är ok, så varför inte höja till 80% eller 90%? Vart går smärtgränsen för dig?

Avgifterna är överdrivet höga, Sverige har världens högsta skatter; däremot är vård, utbildning etc inte bättre än i jämförbara länder.

Högskattesystemet är därför orättvist, och bidrar till färre företag, minskat välstånd – och i förlängningen mindre skatteintäkter för staten.

strangeloop
strangeloop
12 years ago

var ska pengarna komma ifrån om man slutar betala skatt?

Peder
Peder
12 years ago

strangeloop: Vänd på det istället, om du inte behöver betala så mycket i skatt så behöver du inte få pengar heller.

Robert
12 years ago

Strangeloop,
Helt ärligt – jag begär inte att folk ska komma hit och läsa mina texter – men om du kommenterar så kan du väl åtminstone traggla dig igenom texten halvvägs… Svaret på din fråga finns där.

Jag börjar begripa varför samhället ser ut som det gör.

strangeloop
strangeloop
12 years ago

Var då? jag ser inte att dina argument sträcker sig längre än till hur man ska förändra omsättningsfokus, fria marknaden kräver ständig ökad tillväxt och det rimmar illa med verkligheten, dessutom så är dina argument extremt osolidariska då du säger att man föraktar skitjobb och att det fattiga inte vill ha dem. Livet kommer alltid vara orättvist, därför finns det en mening med en politik som syftar till att utjämna klyftorna. Och vad är det egentligen du gnäller över, om ditt företag fyller en funktion i samhället så speglar det sig i resultatet, det är otroligt oansvarigt att du vill… Read more »

strangeloop
strangeloop
12 years ago

er

strangeloop
strangeloop
12 years ago

var då ? Dina resonemang sträcker sig inte längre än att skifta fokus på omsättningen. Fria marknader förutsätter ständigt ökad tillväxt och att förespråka en ökad konsumtion och produktion är väldigt oansvarigt och egoistiskt.

Robert
12 years ago

Strangeloop, Att du har en annan åsikt än mig må vara hänt, de har de flesta, men du debatterar på en märkligt vis. Fundera på följande saker. Jag är inte emot solidaritet, men vill hellre att folk ska klara sig av egen kraft än med bidrag – framgick inte det? Vad är det för fel på att jobba? Visst är det bättre med 2% arbetslöshet än med 5%. Det kostar ju mindre för skattebetalarna. Om svenska ”fattiga” ratar skitjobb, t ex städning, hur kommer det sig att invandrare är EXTREMT överrepresenterade inom denna sektor? Mitt företag fyller en funktion i… Read more »

strangeloop
strangeloop
12 years ago

Kan du förklara vad du menar med att världen öppnar sig och vi kan skapa ett nytt samhälle? Vad förslags samhälle? Är den enda frihet du ser ekonomiskfrihet, att ha mer pengar på kontot?

Robert
12 years ago

Strangeloop,
Genom Internet kan vi skapa kontakter, arbeta och göra affärer över hela världen. Starta nätverksföretag, där man som frilansare äger sin egen tid, har kontroll över tillvaron istället för att jobba i ”gruvan”. Framförallt värdesätter jag frånvaron av chefer, ägare, rigida tidsramar och budgetmål.

Idel mjuka värden, allt står förövrigt i texten därovan.

Pengar är inget självändamål. Om jag enbart varit ute efter att tjäna pengar hade jag stannat kvar på mitt gamla jobb, men jag sa upp mig för en karriär som illustratör.

Marcus
12 years ago

strangeloop, du gör en konstiga loopar inte bara i ditt namn utan även i dina argument. Många blir egna för att få stå fria, inte för att få bättre ekonomi. Men samtidigt vill alla naturligtvis ha det hyfsat ställt utan att arbeta sönder sig. Som egen får man idag köpa, att priset för friheten är att vara rättslös gentemot skattemyndigheten, överarbetad, övertaxerad och sönderbyråkratiserad. Ett aber är att skattesatserna är sådana att jag inte har råd att vara tillgänglig för privatpersoner. Ett annat aber är att byråkratin är sådan att jag föredrar att fortsätta arbeta ensam trots att jag egentligen… Read more »

Anders Gardebring
12 years ago

Klockrent och mycket talande inlägg.

Det höga skattetrycket har blivit heligt, trots att det är direkt kontraproduktivt för det som dess försvarare säger sig vilja uppnå. Det som det höga skattetryckets försvarare vill uppnå, bra sjukvård, sociala skyddssystem, möjligheter för alla människor, är precis vad jag vill se i Sverige. Det har vi inte idag. Samtidigt ser vi att det ser bättre ut i andra länder, där skattetrycket är lägre. Svaret på problemet brukar från vänstern vara det enkla. Höj skatten! (Och därmed förbjuda problemet än mer).

När skall vänstern ta av sig skygglapparna?

Anders Gardebring
12 years ago

Det är dags för alla att förstå att vi inte längre ÄR bäst i världen (om vi någonsin var).