Det blev nej


Ja, vad händer nu? Ska grekerna trycka nya sedlar och lämna EU helt och hållet? Och den stora statsskulden förhandlas bort, avskrivas eller skjutas på framtiden?

Vi är inte riktigt där än. Som det ser ut fortsätter chicken racet ett tag till. Den grekiska regeringen, med mer råg i ryggen nu, kommer att fortsätta förhandlingarna med nytt och starkare mandat, om att stanna i eurosamarbetet men att omförhandla villkoren för de tidigare lånen, samt ett eventuellt nytt stödpaket.

Det finns inget som tyder på att grekiska regeringen förberett för en ny valuta, eller att de ens planerat att lämna eurosamarbetet.

Det är ett antal banker i Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien etc som lånat ut pengar till grekiska staten. Och de är givetvis villiga att förhandla, det är bättre att få tillbaka något, än ingenting alls.

Och de grekiska bankerna då? EU håller ju medlemsländerna i ett järngrepp via europeiska centralbanken som förser länder och banker med kapital i tillfällen av kris, ELA, om kranen stryps kan man i princip stänga av ett land på några dagar.

Ja, det här är chicken racets andra del. Kommer EU att våga stänga ute Grekland från valutasystemet, och låta den grekiska ekonomin dö?

Man hotade med just detta när Cypern befann sig i nödläge för något år sedan. Men den cypriotiska regeringen kröp till korset, gick med på trojkans alla pålagor, och efter ett svårt år är landets ekonomi i mycket bättre skick.

Cypern skiljer sig iof från Grekland på en rad olika sätt, ekonomin är öppnare, det är mindre korruption, och den största delen av statsskulden var inte självförvållad – utan ett resultat av att man skrev av grekiska lån några år tidigare. Och då hamnade de cypriotiska bankerna som köpt stora mängder grekiska statspapper i klistret.

Svallvågorna satte Cypern i skuld. Och svallvågorna från Grekland kanske kan rubba den ekonomiska balansen igen? Vad kommer att hända med de spanska och italienska banker som lånat ut pengar till Grekland? Lånen var ju säkra, det lovade politikerna; inga EU länder skulle tillåtas att gå i statsbankrutt, och få lånen avskrivna. Men nu verkar det hända igen.

Givetvis var det inte särskilt klokt att låna pengar till grekiska staten till att börja med. Och var är politikerna nu, de som lovade att lånen var säkra och stabila? Trots att euron var ett experiment, och ingen visste hur det skulle gå.

Jag antar att de kommande veckorna kommer att vara formerande för hur unionen kommer att utvecklas i framtiden.

Och kanske kommer slarviga Grekland att gå till historien som landet som återinförde demokratin till unionen? För även om ett land i skuld inte är fritt, så kan det inte fjärrstyras i all oändlighet från Bryssel. Elaka tungor skulle kalla det hela för en skulddiktatur. Och vad händer om allt fler länder hamnar i skuld, då koncentreras makten ytterligare.

Oavsett vad vi tycker om Grekland och EU så var det inte det här vi ville ha.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Realist
Realist
5 years ago

Sannolikheten för de reformer som statsapparaten i Grekland behöver minskade nu rejält. Syriza har inte med ett ord nämnt behovet utav dylika, istället har de rullat tillbaka en del utav de få åtgärder som tidigare regeringar genomfört.

Realist
Realist
5 years ago
Reply to  Avancemang

Jep. Det enda som är klart är den vanliga greken på gatan sitter ännu djupare i smeten. Lånen har egentligen ingen betydelse ifall inte regeringen i Athen på allvar går in för att reformera statsapparaten och ge landets ekonomi någon form utav konkurrenskraft. Mer troligt är att ekonomins konkurrenskarft kommer att urholkas ännu mer och med tanke på hur importberoende Grekland är, kommer brist på olika förnödenheter också att inverka negativt på turismen. Larissa är ett utmärkt exempel på den framtid greken på gatan har att se fram mot.

Realist
Realist
5 years ago
Reply to  Avancemang

Ja, Cypern är mycket olikt Grekland. Är det månne arvet efter det brittiska imperiet som är den avgörande skillnaden ? Ja, lånen måste skrivas delvis ned trots att Grekland har mycket förmånliga lånevilkor, men lånen ( och nedskrivningar utav dessa ) saknar betydelse ifall inte Grekland genomför nödvändiga reformer och hittills finns det mer evidens för att Syriza vill hålla fast vid gammal, god sed, dvs använda staten som en en ATM för att belöna sina anhängare. Syriza har ju nu referingsmakten så det är deras tur att fixa traditionella belöningar inom administrationen på samma vis som PASOK och ND… Read more »