Det var BÄTTRE FÖRR tycker kulturvänstern


Allt var bättre förr. Sedan 30 år tillbaka har har klyftorna ökat, de fattiga är fattigare och de rikare allt rikare. Allt är på väg åt helvete OM vi inte byter politisk inriktning nu. Och givetvis är det mesta alliansens fel.

skriver ett antal kulturpersonligheter, bl.a Titiyo, Mikael Wiehe, som i sista stund kommer till undsättning i Mona Sahlins menlösa och misslyckade valrörelse.

Men hur såg det egentligen ut för 30 år sedan? Var det bättre? Har samhället verkligen förändrats till det sämre?

År 1980 var arbetslösheten stor efter 70-talets industrinedläggningar. Omfattande strejker lamslog landet. Momsen höjdes vilket ledde till allmän fördyring. Folk stod och köade i gråa postkontor för att betala räkningarna, och köade i ännu gråare systembolag för att köpa sig en sjuttiofemma brännvin.

Hemma satt vi och tittade vi på två TV-kanaler. Det var inte tillåtet att sända TV- eller radioprogram, bara staten fick göra det. Det planerades för löntagarfonder, ett sätt för staten och fackföreningarna att kontrollera och i slutänden äga näringslivet.

Det fanns familjer som var fattiga, trots att föräldrarna arbetade. Det blev inte mycket pengar över när skatten och räkningarna var betalda. Skattetrycket ökade med nästan 10% mellan 1970 – 1980. Flera av mina vänner hade aldrig varit längre än till Danmark, att semestra på Mallorca eller i Thailand var inte att tänka på.

Den allmänna kunskaps- och kulturella nivån var lägre. Som utböling kunde man på allvar bli kallad för jugge eller svartskalle, trots att man varken var jugoslav eller svarthårig. Det här utspelade sig på den tiden då Svensson fortfarande drack sprit, innan ölet och vinet blev populärt. På campingplatserna dräggfestade 40-åriga män och spydde i rabatterna. De sociala barriärerna var större, läkare umgicks inte med tjänstemän, och tjänstemän umgicks inte med arbetare, och arbetarna umgicks sällan med invandrarna.

Jag tror inte att nån vill ha tillbaka det här samhället. Det har hänt ganska mycket på 30 år. Vänsterns mantra handlar om ökade klyftor, vilket egentligen inte betyder någonting. Det mäter bara skillnaden mellan de fattigaste och de rikaste, inte om de fattiga har det bra eller ej. Med andra ord, ju mer Zlatan tjänar desto mer ökar klyftorna; inte en så bra måttstock på välfärd.

Att prata om ökade klyftor och ökad fattigdom i en av världens rikaste länder, med världens mest omfattande socialförsäkringssystem, och skylla på Reinfeldts blå sossar – vittnar mest om okunskap eller ren dumhet. Nog visste vi att den politiska idiotin frodades i kulturlivet, men det här tar priset.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, klyftor, ökade klyftor


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johan
Johan
10 years ago

Just det du skrev om samhället som väldigt ”grått” är något som jag upplever idag. Jag besökte för första gången en stor europeisk stad, nu i somras, och jag slogs verkligen av hur allting kändes så levande jämfört med Sverige. Det fanns små fik i parker som sålde bakverk och nybryggt kaffe, gott om små sidogator med roliga små butiker, och gott om nya storslagna byggnader. Det var allt annat än roligt att komma hem till Sverige där alla går till samma butiker, tittar på samma tv-program och vistas på samma platser år in och år ut, där ingenting någonsin… Read more »

Robert
10 years ago

Inne på samma linje.

Patrick
Patrick
10 years ago

Fantastiskt skrivet. Har man växt upp med två tv-kanaler, ingen svensk reklamradio, Televerket osv. känns det helt otänkbart att rösta på de rödgröna.

Anna
Anna
10 years ago

Johan, att det är mindre grått utomlands beror på att skatterna och momsen ofta är lägre, vilket gör att priserna blir lägre, vilket gör att folk faktiskt kan gå ut och ta en kopp kaffe utan att det kostar skjortan.

Här i Sverige måste man vara ganska rik för att ha råd att fika ute – en kaffe och kaka kan lätt gå på 40-60 kronor på ganska normala fik. Är man två så blir det 80-120 kr. Klart att man inte går ut och fikar då!

Anna
Anna
10 years ago

Det här med klyftor är bara skitsnack. Ofta handlar det om att grannen har en större TV än jag och kör ett finare bilmärke.

Nils Dacke
10 years ago

Bra skriver och visst har samhället utvecklats enormt sedan 1980 till det bättre för oss som vill ha frihet. Kulturkoftornas försvar är nog tyvärr för Monas del ytterliggare ett sänke då medelklassen inte identifieras sig med dessa personer.

Det ironiska är ändå att många av dom är multimiljonärer och lever aldrig som dom lär. Skarsgård är väl ett riktigt bra typexempel.

Daddy O
Daddy O
10 years ago

Man kan värdera olika saker i samhälle – och det handlar inte om ”okunskap eller ren dumhet.” Att skriva ”[h]ar man växt upp med två tv-kanaler, ingen svensk reklamradio, Televerket osv. känns det helt otänkbart att rösta på de rödgröna.” För det första är det faktiskt just de rödgröna som varit med och rösta igenom den utvecklingen. För det andra är det för mig ett väldigt bra argument för att inte rösta blått. Jag skulle gärna slippa reklamradio och återfå Televerket. Gärna till priset av ”bara” två tevekanaler (fast det är en teknisk omöjlighet). Nej, det är inte skatterna och… Read more »

Robert
10 years ago

Det handlar väl om vilket samhälle vi vill ha? Monopolföretag, statlig kontroll, eller större mått av diversifiering och frihet. Och du verkar föredra det förra. Kändisarna tar till överord i sin beskrivning, och jag känner inte alls igen mig. Att det skulle ha blivit sämre under det senaste 30-åren håller jag inte med om – oavsett hur man jämför. Och kanske tar jag också till lite överord för att beskriva detta. Det smittar av sig. Du säger: ”Tro fan att vissa saker är “bättre” när produktiviteten ökar ständigt”. Just det, politiken och politikerna kan inte råda över allt. Och ponera… Read more »

Bryt
Bryt
10 years ago

Men, Robert: ”vänster” behöver naturligtvis inte betyda eller vara synonymt med socialdemokraternas politik. Det finns i sig ingen motsättning mellan att vara åt vänster och se fel hos sossestyret.

Robert
10 years ago

Bryt,
Visst, men kändisarnas uppmaning handlade indirekt om att rösta på de rödgröna.

Niklas Lindgren
10 years ago

”Arbetslösheten var 1980 strax över 2 procent. 2010 mellan 8 och 9 procent.”

Och hur definierades arbetslöshet 1980?

jag tycker nästan det roligaste är att Wiehe & co faktiskt klagar minst lika mycket på palmes Ingvar carlsson och Göran perssons regeringar i inlägget. För hur skall man annars tolka att ”klyftorna har växt” sedan 1980? Det gör ju inlägget så troligt virrigt och så extremt att det knappast ger någon hjälp till Mona.

Robert
10 years ago

Ja, man undrar var de anställda från alla varvs- och textilindustri-nedläggningar tog vägen? Det försvann ju hela näringsgrenar från den svenska industriella kartan från 1970-1980.

Tobbe
Tobbe
10 years ago

Fast för dom som inte har råd att betala för extra kanaler så är det inte så väldigt många fler kanaler som man har idag. Och det är klart det är ökade klyftor när socialbidragstagarna har ökat markant den senaste mandatperioden. Ska man dessutom göra som Maud olofsson och införa ungdomslöner som är på två tredjedelar av dom nuvarande och då skulle hamna på tex 9000:- innan skatt. Ja då får vi stora klyftor. Sedan när det gäller fiken utomlands. Klart att det är lätt att driva fik där när du kan betala skitlöner till dom anställda och stör du… Read more »

Robert
10 years ago

Tobbe, Har inte studerat Olofsson förslag till ungdomslöner, men utanförskapet lär ju knappast bli mindre om ungdomarna går på a-kassa el dyl. Hennes förslag är måhända bättre än att inte göra något alls åt ungdomsarbetslösheten, vilket var sossarnas melodi i många år. Jag vet inte vilka länder du besöker, ”utomlands” är ju ett ganska brett begrepp. Många länder har ju fackföreningar och olika former för att driva lönekrav, t.o.m statligt reglerade minimilöner. Arbetsmarknadsavtal är ju inte en svensk uppfinning. Grundutbudet ger mig fler TV-kanaler än vad jag orkar titta på, och det kostar inget. Retoriskt sett var din kommentar rolig,… Read more »

Chewbert
Chewbert
10 years ago

”Flera av mina vänner hade aldrig varit längre än till Danmark, att semestra på Mallorca eller i Thailand var inte att tänka på.” – Det är klart om att personliga resor och förnöjelser är det viktigaste förstår att du missar poängen med texten. I övrigt så tycker jag alla missar att de egentligen klagar i samhällets uppbyggnad i stort och struntar i vem man ska rösta på. Texten talar om att det talas för lite om ideologi och hur ett samhälle ska se ut utan mer om 50kr/mån för en pensionär. (vilket inte ens är en kaffekopp på de metropolitanska… Read more »

Robert
10 years ago

Chewbert, Att resa är viktigt för att lära sig mer om jorden, alla dess folk och kulturer. Visst borde det vara mer politisk ideologi och filosofi i debatten. Man skulle kunna vända på ditt resonemang. Kapitalisterna, entreprenörerna etc överför ständigt miljarder till de som inte har så mycket pengar, dvs sina anställda. Utan folk med idéer blir det varken företag, löner eller skattepengar. Så har det varit sedan urminnes tider, den som jagade mammut bäst fick mest fläsk. Sen kan du tycka att det är orättvist, agitera, och övertyga dina vänner att förvisa den bäste mammutjägaren. Vilket leder till att… Read more »

Kajjan
Kajjan
10 years ago

Min enda ståndpunkt kring den politiska oppositionen i detta land är och förblir denna:

Vad får man om man bland rött och grönt? Just det, brunt. Vilken färg har avföring? Just det, brunt.

I opposition skall de stanna så länge Toblerona lierar sig med kommunister. MP är illa nog, med Ohly skall bort från riksdag och framför allt regeringsposter. Vidrigt!