Dödstalen trollas bort, ungefär som arbetslösheten

Dödstalen trollas bort, ungefär som arbetslösheten 1Alla vet att myndigheterna inte pratar sanning vad gäller arbetslösheten, många jobbsökande döljs i diverse arbetsmarknadsåtgärder och andra omskrivningar. Och istället för ”arbete” pratar man hellre om ”sysselsättning”. Och medborgarna känner till det här. Det är en slags medgiven och noterad lögn. En del av det mediala och politiska spelet, där statistiken ska göras lite finare än vad den egentligen är. En slags uppiffad självbild.

Folkhälsomyndigheten verkar ha lånat sin luddiga inställning till statistik från Arbetsförmedlingen. Dödssiffrorna är märkliga, de ändras, eftersläpas, och statistik räknas ut från snäva tillrättalagda parametrar. Fast nu pratar vi förstås inte om arbetslösa längre, utan om folk som smittas och dör av coronaviruset. Och då blir den här leken inte lika underhållande. Blotta misstanken om att myndigheter trixar med siffror är givetvis upprörande när det handlar om människoliv. Att ansvariga personer dessutom ger dåliga råd och rutiner mitt i en pandemi gör inte saken bättre.

Det är den här typen av förvaltningstradition vi har i Sverige. Sedan 1970-80-talet så är det i stor utsträckning aktivister som bebor verk och myndigheter. Och deras jobb handlar i större utsträckning om att putsa fasaderna på fuskbygget, än att ägna sig åt den regelrätta verksamheten. Därför framstår de som amatörmässiga fuskare. Att många av dem är tillsatta utifrån partibok och kontaktnät bidrar likväl till urholkningen.

Att degenereringen kommer att fortsätta råder det inget tvivel om. Folkhälsomyndigheten är populär bland medborgarna. Många av oss vill bli lurade och förda bakom ljuset. Vi vill ha en tillrättalagd bild av världen, och inte se den som den är. Och när vi blir påminda om våra lögner, av folk utanför bubblan, då blir vi ursinniga och försöker smutskasta anklagaren och falsifiera hennes påstående på alla möjliga vis. Kreativiteten är stor vad gäller att fila på självbilden. Snart är det det enda vi har kvar.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 • Ondskans hantlangare 2Ondskans hantlangare
  Kultur- och utbildningsväsendet har länge befolkats av vänstermänniskor, som tagit på sig rollen ...
 • Politikens gränser, och dårarna i båten 3Politikens gränser, och dårarna i båten
  Hur kan ett litet enväldigt furstendöme som Liechtenstein vara friare och framgångsrikare än fina ...
 • Två liberaler 4Två liberaler
  Länge har frihetligt sinnade personer kämpat med begreppet liberalism. Ett ord vars betydelse ...
 • Storföretag kräver censur 5Storföretag kräver censur
  Ett antal stora företag med Unilever och Coca Cola i spetsen kräver censur av sociala medier som ...
 • Det asociala slukhålet 6Det asociala slukhålet
  Jag satt och bläddrade i Instagram igår. Det flödade förbi en massa bilder, en tallrik med röda ...