Drogliberalism – mirakelkur, kvacksalveri eller något annat?

Släpp drogerna fria så försvinner gängens försörjning, det är en slogan som ofta nämns i frihetliga kretsar. Man jämför också med förbudstiden i USA, där alkoholen under en period helt förbjuds (1920-1933), vilket ledde till omfattande smuggling och skapandet av diverse maffiaorganisationer.

Liknelsen med USA är intressant, eftersom det fanns massor av etniskt segregerade områden redan innan förbudstiden. Storstädernas gator styrdes i praktiken av olika etniska gäng under 1800-talet, och långt in i modern tid. Spritförbudet var som att hälla bensin på elden, nu kunde gängen plötsligt dra in ännu större summor, än från tidigare sysslor som utpressning, prostitution, beskyddarverksamhet etc.

Läs vidare på Fri debatt:

Släpp drogerna fria så försvinner gängens försörjning?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Andersson
Jan Andersson
10 months ago

Vi fick jazzmusiken också! Före 1920 gick bara män till barerna, dessa stängdes men lönnkrogar startades överallt och till dessa ville även kvinnorna gå. Men inte utan underhållning, barägarna fick anlita de musiker som fanns med snart började dessa utveckla sin egen musik – jazz. För övrigt har det aldrigt supits så mycket i USA som under förbudstiden… förbjuden frukt smakar bäst.