Du har fel för att du är okunnig…


Att man har fel för att man är okunnig. Ja, det argumentet har vi som deltagit i blogg-debatter med kommunister hört åtskilliga gånger. Trots att kommunisten i fråga inte har en susning om vad vi vet, eller inte vet, eller ens vem vi är.

Dessa nykommunister som hävdar att kommunistisk ideologi INTE är en förklarande faktor till alla de vidriga övergrepp som skett i Sovjetunionen, Kina, Kambodja, Nordkorea, Ungern, Tjeckoslovakien, Polen, Kuba etc etc. Nej, den kommunistiska ideologin anses vara ren som nyfallen snö. Alla som prövat den har varit ovärdiga. Nykommunisterna menar att det är den stalinistiska ideologin som är den förklarande faktorn.

Jag skulle möjligen kunna acceptera argumentationen om mördar-kommunismen uppstått en enstaka gång, vid sidan av mer lyckade kommunist-projekt. Så är inte fallet. Stalin var knappast ensam om vare sig metoder eller tolkningarna av den kommunistiska ideologin. Och det är alltid tolkningen, försöken och tillämpningen det handlar om. Ideologier finns bara på pappret.

Nog följde kalla krigets diktatorer Marx läror, så gott de kunde, utifrån de förutsättningar som fanns. Givetvis grumlades deras planer av oförutsedda händelser och oberäkneliga människor. Marx hade drabbats av samma öde om han blivit ledare för ett land, och haft möjlighet pröva den rena marxismen. Och det kommer att hända alla politiker som väljer kommunismens mörka återvändsgränd. Ty den som hetsar klasser, raser, nationer eller religioner mot varandra kommer aldrig att bli ihågkommen som en befriare, utan som en bödel.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, kommunism, socialism, stalinism


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
12 years ago

”Ty den som hetsar klasser, raser, nationer eller religioner mot varandra kommer aldrig att bli ihågkommen som en befriare, utan som en bödel.”

Bra formulering.

Niklas Lindgren
Niklas Lindgren
12 years ago

Lysande formulerat, och otroligt träffande. Det säger en hel del om marxismen, att dess övertygande följare krampaktigt håller fast vid vad Marx klottrade ner för 150 år sedan, men väljer att totalignorera vad realsocialismen faktiskt orsakat, varenda gång den implementerats. Marxismen är helt enkelt en religion, och Marx dess främsta profet. I valet mellan profetens ord och verklighet, väljer de bokstavstroende alltid profeten. Fast totalt motsägande till denna förnekelse av realsocialismens konsekvenser är att dagens nykommunister inte är ett dugg bättre än det gamla gardet, med sovjetstödjarna Simone de beauvoir, och Jean-Paul Sartre. Idag öser ju nykommunisterna beröm över clownen… Read more »

Avancemang
Avancemang
12 years ago

Regebro,
Tack!

Lindgren,
Chavez som CIA-lakej… Jag garvar när jag läser det, men visst, så kommer det förmodligen att bli. Hans socialist-experiment håller redan på att krackelera. Och då är han ju ingen riktig socialist.

Nils Dacke
Nils Dacke
12 years ago

Själv har blivit ombedd av en känd blogg kommunist eller socialist som dom vill kalla sig detta ”Jag tycker att antingen ska du skriva in dig på en introduktionskurs i vetenskapsteori eller teoretisk filosofi, eller så ska du försöka begripa vad det är jag har försökt förklara för dig”

Med dubbla akademiska examina så känns det lite kul att dom är så arga men det är väl för att argumenten tryter och när argumenten tryter åker knytnävarna fram eller var det progg gruppen knutna nävar som tas fram fram då?

Nils Dacke
Nils Dacke
12 years ago

Jag är outad oxå från alla vänster bloggar grrr…… Nu ska lyssna mer
på knutna nävar och deras teoretiska filosofi om kamrat Stalin. Snart kan vi höra hyllningsånger till narcissist-leninisten Hugo Chavez från denna eminenta sånggrupp.

Niklas Lindgren
Niklas Lindgren
12 years ago

jajo CIA-lakej kan ju låta otroligt idag. Men jag vet inte…Många i väst trodde ju att Moskvarättegångarna var en konspiration mot Sovjet, eftersom de var så fatalt klantigt genomförda.