En alternativ europeisk historiekarta

Ibland funderar man på vad som skulle ha hänt OM historien tagit en annan vändning. Alternativa händelser kan i vissa fall leda till fundamentala förändringar.

Vad skulle ha hänt om byzantinarna lyckats behålla sitt rike och besegrat turkarna på 13-1400-talet?

Ottomanernas expansion in i Europa hade aldrig hänt. Ungern hade förblivit ett mäktigt rike och även Serbien. Österrikarna skulle ha vänt sig västerut istället och kanske annekterat Bayern. Detta skulle ha delat tyskarna, och Pressuen hade förblivit en stormakt kring Östersjön, medan friserna i väst skapade sig ett större rike. Även venetianarna vände sig västerut och tillskansade sig Savoyen.

Den ökande konkurrensen kring Atlanten medförde att Storbritannien enade sig tidigare, tillsammans med hela Irland. De bortmotade turkarna och ryttarfolken hindrade Rysslands expansion i öster. Vi ser turkiska riken i Ural och Centralasien. Novgorod och Moskva är uppdelat. Moskva riktade intresset söderut istället för mot norr. Polen och Litauen är fortfarande enade. Och Sverige bildar en nordisk stormakt med Finland, Karelen och Estland, men delas upp under slutet av 1800-talet. Zionismen uppstår långt tidigare och judarna skapar ett stort rike i Mellanöstern. Armenien och Syrien förblir kristna länder, emedan Nordafrika och Arabien är muslimskt.

Det blir en byzantinare som upptäcker Amerika. I området som idag är Mexiko samt Centralamerika talas det grekiska, medan man talar engelska och franska i Nordamerika, och spanska, portugisiska och italienska i Sydamerika.

Liknande artiklar

 • Allianser efter EU?Allianser efter EU? Vi ser redan idag olika formationer inom EU. Den grupp som definierats sig bäst hittills är nog Visegradgruppen (V4), bestående av Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. I ett framtida scenario kan jag tänka mig att de även kan […]
 • Kultur – själens odlingKultur – själens odling Begreppet kultur kan ha många olika betydelser, men ursprungligen handlade det om själens odling, latinets:  kultura anemi. En kulturell person hade odlat sin själ, genom erfarenheter, samtal och litteratur. Begreppet stod i kontrast mot […]
 • Liberalernas identitetsproblemLiberalernas identitetsproblem Liberalernas nya märkliga logga har valsat runt ordentligt i sociala medier. Jag tänker inte publicera den här, andra har gjort det, och diskuterat den tillräckligt. Men förslagen som ratats är nästan lika märkliga. Den gula älgen […]
 1. Du skriver många intressanta inlägg, tack för dem!

  Ibland funderar jag på hur det varit om Hansan hållit sig rådande. Den har ju haft stor betydelse för språken i Nordeuropa.

  Ett annat intressant ämne att belysa är andelen människor på jorden där religionen är en privatsak. Tror många missuppfattat förhållandet eftersom media speglar det som allmännelig fakta. I mitt rike får var och en bli saglig på sin tro fungerar om det finns just ett någons rike, som täcker samhällets behov, annars blir det oro.

 2. Hej.

  Kontrafaktisk historieskrivning kan vara kul. Mitt favoritscenario är en bibehållen Kalmar-union, alternativt en återuppstånden sådan.

  Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Åland, Grönland, norra Polen och Tyskland samt troligen delar av Ryssland, Vitryssland och Ukraina, Holland och Belgien som ett rike hade varit en möjlig (hur sannolik vete väl ingen) utveckling.

  Eller ett annat favorit-scenario: vad hade hänt med islam, och dess folk, om det varit de mer sekulära och vetenskapligt inriktade uttolkarna i bland annat Timbuktu som blivit tongivande från tolvhundratalet och framåt? En bokstavstrogen och introvert samt aggressiv katolicism kanske hade blivit Europas svar – en sorts spegel till idag.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  Ps Eller den här: tänk om Harald Blåtand enat norden före kristendomen, och inte släppt in dem, samt inlemmat och behållit Danaväldet i detta. Ds