En alternativ europeisk historiekarta

En alternativ europeisk historiekarta 1

Ibland funderar man på vad som skulle ha hänt OM historien tagit en annan vändning. Alternativa händelser kan i vissa fall leda till fundamentala förändringar.

Vad skulle ha hänt om byzantinarna lyckats behålla sitt rike och besegrat turkarna på 13-1400-talet?

Ottomanernas expansion in i Europa hade aldrig hänt. Ungern hade förblivit ett mäktigt rike och även Serbien. Österrikarna skulle ha vänt sig västerut istället och kanske annekterat Bayern. Detta skulle ha delat tyskarna, och Pressuen hade förblivit en stormakt kring Östersjön, medan friserna i väst skapade sig ett större rike. Även venetianarna vände sig västerut och tillskansade sig Savoyen.

Den ökande konkurrensen kring Atlanten medförde att Storbritannien enade sig tidigare, tillsammans med hela Irland. De bortmotade turkarna och ryttarfolken hindrade Rysslands expansion i öster. Vi ser turkiska riken i Ural och Centralasien. Novgorod och Moskva är uppdelat. Moskva riktade intresset söderut istället för mot norr. Polen och Litauen är fortfarande enade. Och Sverige bildar en nordisk stormakt med Finland, Karelen och Estland, men delas upp under slutet av 1800-talet. Zionismen uppstår långt tidigare och judarna skapar ett stort rike i Mellanöstern. Armenien och Syrien förblir kristna länder, medan Nordafrika och Arabien är muslimskt.

Det blir en byzantinare som upptäcker Amerika. I området som idag är Mexiko samt Centralamerika talas det grekiska, medan man talar engelska och franska i Nordamerika, och spanska, portugisiska och italienska i Sydamerika.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Du skriver många intressanta inlägg, tack för dem!

  Ibland funderar jag på hur det varit om Hansan hållit sig rådande. Den har ju haft stor betydelse för språken i Nordeuropa.

  Ett annat intressant ämne att belysa är andelen människor på jorden där religionen är en privatsak. Tror många missuppfattat förhållandet eftersom media speglar det som allmännelig fakta. I mitt rike får var och en bli saglig på sin tro fungerar om det finns just ett någons rike, som täcker samhällets behov, annars blir det oro.

 2. Hej.

  Kontrafaktisk historieskrivning kan vara kul. Mitt favoritscenario är en bibehållen Kalmar-union, alternativt en återuppstånden sådan.

  Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Åland, Grönland, norra Polen och Tyskland samt troligen delar av Ryssland, Vitryssland och Ukraina, Holland och Belgien som ett rike hade varit en möjlig (hur sannolik vete väl ingen) utveckling.

  Eller ett annat favorit-scenario: vad hade hänt med islam, och dess folk, om det varit de mer sekulära och vetenskapligt inriktade uttolkarna i bland annat Timbuktu som blivit tongivande från tolvhundratalet och framåt? En bokstavstrogen och introvert samt aggressiv katolicism kanske hade blivit Europas svar – en sorts spegel till idag.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  Ps Eller den här: tänk om Harald Blåtand enat norden före kristendomen, och inte släppt in dem, samt inlemmat och behållit Danaväldet i detta. Ds

 • Ondskans hantlangare 2Ondskans hantlangare
  Kultur- och utbildningsväsendet har länge befolkats av vänstermänniskor, som tagit på sig rollen ...
 • Politikens gränser, och dårarna i båten 3Politikens gränser, och dårarna i båten
  Hur kan ett litet enväldigt furstendöme som Liechtenstein vara friare och framgångsrikare än fina ...
 • Två liberaler 4Två liberaler
  Länge har frihetligt sinnade personer kämpat med begreppet liberalism. Ett ord vars betydelse ...
 • Storföretag kräver censur 5Storföretag kräver censur
  Ett antal stora företag med Unilever och Coca Cola i spetsen kräver censur av sociala medier som ...
 • Det asociala slukhålet 6Det asociala slukhålet
  Jag satt och bläddrade i Instagram igår. Det flödade förbi en massa bilder, en tallrik med röda ...