Ett land av fifflare

Där försvann Borelius, efter åtta dagar som handelsminister. Det trista i kråksången är att hennes fiffel inte är särskilt ovanligt. Det är svårt att bli rik i Sverige. Inte nog med att folk är missunnsamma och avundsjuka, en avgrund av skatter och avgifter slukar de sköna slantarna. För många blir enda utvägen fiffel och skatteplanering.

Det finns många i vårt land som anser att man inte ska kunna bli rik, att alla ska vallas in i en stor medelklass-hage. Tyvärr är den mänskliga naturen utrustad med en stor portion tävlingsinstinkt, en vilja att bli bättre, tjäna mer och leva i sus och dus. Den viljan är mycket stark, den hejdas inte av skattetabeller och deklarationsblanketter. Vårt rigida skattesystem triggar snarare tävlingsinstinkten, halva befolkningen jagar älg den andra jagar kryphål i skattelagstiftningen.

Borelius brott bestod i att hon anlitat en barnflicka utan regelrätt avtal, struntat i att betala TV-licensen samt angivit ett bolag som ägare för en fastighet och en lägenhet. Det värsta brottet torde vara barnflickans anställningsform. TV-licensen struntar 10% av befolkningen att betala. TV-innehavet kontrolleras ej på plats, många betraktar därför avgiften som en privatsak. Bolagsägda fastigheter är knappast olagligt, oavsett om syftet är att slippa fastighets- eller förmögenhetsskatt.

Hade Borelius inte erkänt svart arbetskraft och licensskolk hade hon förmodligen suttit kvar. Och då hade vi fått reda på om hon var en duglig minister eller ej. Kritiken var tydligen ganska hård från moderaterna själva, de har inte råd med skandaler, som själ energi från det politiska arbetet. Paradoxalt nog är några av delmålen att avskaffa förmögenhetsskatten, förändra SVT och införa avdragsgilla hushållstjänster. I ett moderatstyrt Sverige hade Borelius, Stegö Chiló m fl inte varit fifflare, men vi är inte riktigt där än.

Andra bloggar om: politik, regeringen, Borelius, skatter, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bert
bert
13 years ago

http://img156.imageshack.us/my.php?image=moderaternabn0.jpg

Usch att så här nyliberala ideer breder ut suig är livsfarligt för vanligt folk! Svenska företag har satt världsrekord i profit. På 25 stora svenska företag tjänar kapitalisterna mellan 400 000 och 1.8 miljoner per år och anställd! Helt sjukt att ägarna får råna arbetarna på detta sätt utan att lyfta ett finger. Det skall löna sig att arbeta men på de redan odrägligt rika profitörernas bekostnad! inte på utsatta grupper!

Pete
Pete
13 years ago

Att ett land byggs av lag tycks ha gått denne bloggares hjärna förbi.

Tycker säkert att det är jante att skrika på att folk som rånar banker eller håller på med försäkringsbedrägerier ska behöva åka i fängelse.

Nej vi betalar alla vår del och om inte några gör det så är de parasiter i ett system. Vi kan tycka att tv-licensen är för hög men avstå då från att ha tv.

Om jag betalar min skatt och hon inte gör det så leechar hon på mig och bör då åka tillbaka till London, saknade faktiskt aldrig henne!

Pete
Pete
13 years ago

Tillägg:

Om någon är så naiv att tro att en människa (familj) som tjänar 16 miljoner på 10 år skulle betala för att det var avdragsgillt till någon del är mer naiv än de idioter som dricker Evian.

Jag önskar mig ett skatteverk som i USA där man som utländsk invånare kan förlora medborgarskapet för skattefusk och där Borelius säkerligen hade fått skaka galler!

If you can’t do the time don’t do the crime! Stop whining! Önskar också att folk inser att ett land byggs av lag inte av människor!

Robert
13 years ago

Jag antar att ni tycker att det är i sin ordning att Sverige har världens högsta skatter. Att vård, skola, omsorg och rättsväsende däremot inte är världens bästa solkar bilden. Trist utveckling om all vilja till förändring anes vara ”nyliberala” idéer. Givetvis tycker jag att bankrån är fel. Folk har i alla tider motsatt sig omoraliska lagar genom civil olydnad etc. Så byggdes arbetarrörelsen upp, genom strejker, blockader etc.

Karl McFaul
Karl McFaul
13 years ago

Det är inte alls svårt att bli rik i Sverige, frågan är vad man menar med rikedom!

Ta en sväng till våra allmänfinansierade bibliotek. Eller gå på något av våra statsfinansierade konserthus. Eller flanera runt bland alla privatfinansierade kulturyttringar. Snarare utmärker vi oss just som en nation där alla har tillgång till rikedomen. Men detta gillar inte borgare, det fråntar dem deras möjlighet att vilja utgöra en exklusiv klubb där ”folk i allmänhet” inte kan få medlemskap.

Nyliberaler syftar som vanligt på sitt torftiga behov av status och rikedom genom pengar. Tragiska, ihåliga människor..

Skaffa er lite känsla för livet.

Aila
Aila
13 years ago

”Jag antar att ni tycker att det är i sin ordning att Sverige har världens högsta skatter. Att vård, skola, omsorg och rättsväsende däremot inte är världens bästa solkar bilden.” Det dar har jag bara hort fran svenskar.. Jag har bott ch jobbat i Sverige, Schewiz, Tyskland, USA och nu hemma i England och aldrig sett battre skattefinansierad skola och sjukvard an man har i sverige. De flesta i min bekantskap beundrar den svenska modellen (nagra av de ar ganska rika faktiskt). Sverige har en unik model med jamforelsevis stark ekonomi, fantastisk skola och sjukvard, lag brottlighet och hog levnadskvalite… Read more »

Robert
13 years ago

Jag är vaken nyliberal eller håller med om era beskrivningar av Sverige. Schweiz lägger inte 25% av sin statsbudget på att försörja arbetslösa och sjukbidragstagare. För att det helt enkelt inte behövs. Där finns ett vitalt näringsliv som genererar nya jobb. Sverige är på väg ner i välfärdsligan, en utveckling som borde hejdas. Att skylla på ”nyliberala kapitalister” är meningslöst, det de rika som investerar sina pengar i företagen så att nya jobb skapas. Utan kapitalister stannar samhället. Även om vi skulle förstatliga hela näringslivet skulle samma problem uppstå. Även här krävs det människor som administerar kapital och investeringar, snart stoppar de pengarna i… Read more »

Walkir
13 years ago

Jag tycker att Sverige är ett underbart land för fifflare. Själv har jag velat starta ett eget företag för att kunna ta betalt för mina frilansjobb, men fick lösa det på andra sätt då jag samtidigt var arbetslös. Tips på hur man klarar sig som arbetslös (60%), studerande (20%) och frilansare (20%) samtidigt mottages tacksamt. Är man ärlig i Sverige, så får man själv lida för det. Självklart så döljer de som kan sina inkomster och förmögenheter om de kan. Det finns många som 0-taxerar av de som egentligen har över 1 miljon i årsinkomst. Hoppas att de borgliga röjer… Read more »

KalleE
KalleE
13 years ago

”Lag bygger land” Ja, det stämmer, tills lagarna inte har moralisk förankring i folket. När lagförarna börjar stämma lagar som ej folket förstår varför de ska följa, då är samhället i ett farligt vägskäl. Monopolen inom spel och dryck, licenstvånget för tv, kassettskatten på cv-skivor (och sedan nu snart bredbandet) och illegaliseringen av fildelningen. Allt detta är tecken på att lagstiftaren inte hänger med i utveckligen. Det vore lika dumt att vidare dra denna ”laglöshet” som att kräva att folk ska ha cykelhjälp på huvudet, eller att folk måste knyta skorna. ”Ah, inte knutit skorna, fem hundra spänn i böter.”… Read more »