Ett nytt borgerligt parti

Frågan om FRA:s signalspaning återremitterades till försvarsutskottet för ytterligare beredning och komplettering, för att sedan klubbas igenom under eftermiddagen. Dessa kompletteringar handlar framförallt om att fler myndigheter ska kontrollera FRA:s verksamhet.

Själva VERKSAMHETEN, dvs avlyssning av medborgarnas e-mail, telefon, sms etc ska inte förändras.

Debatten i riksdagen var ganska tam, flertalet bloggare är uppenbarligen mer pålästa än våra folkvalda. Och för en gångs skull höll jag på mp, v och s, även om de sistnämnda mycket väl skulle kunna ha röstat igenom en liknande lag bara de själva fått sitta vid rodret.

Hundratals människor samlades utanför riksdagen för att visa sitt missnöje, men får förmodligen gå hem med svansen mellan benen, när det modifierade lagförslaget röstas igenom. De unga friska krafterna inom borgerligheten kunde inte stå emot. Karriärer och lojaliteter var starkare än den personliga övertygelsen. Och vi medborgare kommer att ytterligare nagelfara namnen på valsedlarna vid nästa val.

Den kraft vi under de senaste veckorna sett i den liberala delen av bloggosfären skulle kunna kanaliseras vidare. Kan vi inte påverka utanför parlamentet, så får vi ge oss in i parlamentet. De flesta liberaler kräver inte mycket, om vi åsidosätter de högtravande ideologiska drömmeriet.

Tänk er att högst ordinärt socialliberalt parti som i LITE större utsträckning låter sig inspireras av klassisk liberalism, än neokonservatism och socialdemokrati. Ett parti som väljer den fria marknaden men som OCKSÅ väljer individens frihet. De flesta liberala debattörer och bloggare skulle kunna enas om detta. Det borde inte vara så svårt.

Hundratusentals allmänborgerliga väljare är dessutom missnöjda med alliansens politik, men de kommer inte att rösta på något av oppositionspartierna. Det finns en ledig nisch i partipolitiken, och någon kommer att fylla detta vakuum förr eller senare.

Den borgerliga alliansens urvattnade social-konservativ-liberalism skapar förutsättningar för en uppsjö av småpartier. Och jag ser detta som något positivt. Sverige har haft en tradition av starka regeringar och enighet i riksdagen. Fler småpartier skulle bidra till mer oenighet och fler kompromisser. Och detta är i grunden bra för oss medborgare, eftersom det skulle bli mycket svårare att genomdriva kontroversiella lagar och köra över folket. Situationen skulle mer likna den i Italien, som dras med ett rörigt oenigt parlament, men med starkare och rikare medborgare.

Vi fria engagerade medborgare kan inte låta oss avlyssnas konstant, utan skäliga misstankar eller domstolsbeslut. Vårt öde vilar i händerna på FRA:s tjänstemän, människor som förmodligen är lika korrupta eller laglydiga som folk i allmänhet. Terrorister och andra brottslingar kommer givetvis att kryptera sina e-mail eller använda andra kanaler. Lagen är därför meningslös, verkningslös och grovt kränkande.

Vi har fått ett övervakningssamhälle av öststatsmodell där individens rättigheter sakta mals ner. Att marknaden fortfarande är relativt fri gläder måhända våra plånböcker, men det räcker inte. Det är dags för alla välkammade marknadsliberaler med hög svansföring att engagera sig i frågor gällande livstilsliberalism och integritet, annars har vi snart inga friheter kvar – varken på marknaden, vid köksborden eller i sovrummen.

Andra röster:

Opassande, ProjO, TantraBlog, HAX, Sagor från livbåten, Thomas Tvivlaren, Deep.edition, Rick Falkvinge, Christian Engström, Piece of the Mind, Oscar Swartz, Free the Mind, Enligt min Humla, deep.edition, Åsiktstorped, Piratjanne, med många fler.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, liberalism, FRA, alliansen, övervakning, avlyssning

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elias
12 years ago

Vi har ju Klassiskt liberala partiet (http://www.liberalapartiet.se/).
Men om partiet ska bli större än någon halvprocent måste det nog vara en aning socialliberalt tyvärr.

Robert
12 years ago

Jo, jag hade ju tänkt mig ett riktigt parti, som fungerar i Sverige här och nu 😉

Patrik
Patrik
12 years ago

Det är människor som du Robert, H Alexandersson, Oscar S mm som skulle kunna gå i frontlinjen och skapa ett riktigt alternativ som du talar om. Det finns så många kloka och intelligenta individer i bloggosfären att vända sig till för att få stöd och uppmuntran i sina egna åsikter. Men var finns alternativen när vi står vid valurnan!

Robert
12 years ago

Tack Patrik, för stöd och uppmuntran.
Med två små barn och nystartat företag är förutsättningarna inte de optimala att engagera sig partipolitiskt just nu. Men jag kommer att dra mitt strå till stacken på något sätt.

Christoffer
Christoffer
12 years ago

hej, det har sedan Ca 6manader tillbaka legat i mina tankar att det inte langre finns nagot humanistiskt/socialliberalt parti dock kanns nattvaktar-stats partierna som pa tok for naiva, det har ar nagot som jag verkligen vill hjalpa till med! Jag kommer efter igar aldrig kunna rosta borgerligt igen och jag ar for tillfallet fast i Japan i ytterligare 3 ar men sen sa ar det min drom och mitt mal att hjalpa till att grunda nagot sadant! kontakta mig garna
mvh / Christoffer

Ole Dahlberg
12 years ago

Jag hade ingen aning om att liberalism stod för att behålla FRA i den laglösa form som sossarna lämnade den i? Är laglöshet liberalism? Det låter snarare som anarki.

Att skrota FRA vore lika smart som att surfa in på porrsajter och ladda ner varenda exe-fil om man kan hitta – UTAN att ha anti-virusprogram och brandvägg installerat på sin dator…

FRA regleras och den personliga integriteten stärks nu i och med den nya FRA-lagen. Är inte det riktig liberalism???

Robert
12 years ago

Olle Dahlberg,
Grundlagen och Europakonventionen reglerar bl a brevhemlighet etc. Det FRA gör idag är olagligt, OM de avlyssnar oss. Att det inte är reglerat är lögn.

Signalspaning i etern är tillåtet, att ”signalspana” i tråd är inte signalspaning, det är avlyssning, buggning etc.

Liberalism (i det här fallet) handlar om att låta folk ha en privat sfär, gott rättsskydd, likhet inför lagen mm.