Eurovision – sex gånger har Sverige vunnit den internationella tävlingen


I Sverige har Melodifestivalen en speciell plats i folkhemmet. Sedan 1958 har vårt avlånga land deltagit i den internationella musikfesten femtionio gånger, om man räknar med årets upplaga som äger rum i Tel Aviv. Alice Babs var först ut för över sextio år sedan med Lilla Stjärna, som slutade fjärde plats. Totalt har Sverige vunnit tävlingen sex gånger. Bara Irland har fler vinster (sju). I år tävlar John Lundvik med Too late for love efter att kammat hem den svenska deltävlingen med full pott.

Låtskrivare, artister, producenter och studiopersonal – många svenskar berörs när en av världens största musiktävlingar går av stapeln. Christer Björkman är för femte gången ansvarig producent för finalen av Eurovision Song Contest, hans kraftiga inblandning i tävlingen både lokalt och internationellt har gett honom det lekfulla smeknamnet Schlagergeneralen. Vi blickar till Israel och bra chans för ytterligare seger. Alice Babs var Sveriges första artist i ESC någonsin

Alice Babs var Sveriges första artist i ESC någonsin

Eurovision – sex gånger har Sverige vunnit den internationella tävlingen 1

Alice Babs” (CC BY-ND 2.0) by josephzohn | flickr

En skön mix av musikstilar, sångkunskaper och scenshower

Det finns få regler huggna i sten under Eurovision, som 2006 års vinnare Lordi är ett bra bevis på. För en tävling av den här graden är det förvånansvärt fritt från korrekthet och tänk innanför ramen. Därför får tävlingen ofta utstå en del skämt på dess bekostnad. Sant är hursomhelst att Eurovision engagerar och bildar opinion.

Lordi vann uppmärksammat Eurovision 2006

Eurovision – sex gånger har Sverige vunnit den internationella tävlingen 2

Lordi – Musichall Geiselwind – 04-04-201” (CC BY 2.0) by Florian Stangl (metal-fotos.de)

Svenska artister har stått som segrare sex gånger Det är näst flest av alla länder där bara Irland har fler, en mer än Sverige. Skulle John Lundvik knipa totalsegern i Tel Aviv – som Betfair har ett odds på 6.0 – är vi på delad förstaplats någonsin. Anmärkningsvärt är att oddsen ändrades i rätt riktning efter att Londonsvensken ändrat sin scenshow inför den europeiska finalen.

Historiska vinster av svenska artister

Abba var det första bidraget som vann Eurovision

Eurovision – sex gånger har Sverige vunnit den internationella tävlingen 3

Waterloo perform at the ICPC Celebration” (CC BY-SA 2.0) by Christopher Neugebauer

Blågula artister har tagit åtråvärda vinster åren 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015. Den första vinsten någonsin stod ABBA för, med Waterloo. Deras scenframträdande gav de en stående plats bland industrin giganter och kickstartade deras internationella karriärer.

Exakt tio år senare var det dags igen. Då var det Herreys som vann tävlingen med Diggi-Loo Diggi-Ley. De tre bröderna gjorde en succéartad föreställning i Luxemburg. Det var den tjugofjärde gången som Sverige ställde upp i ESC.

Nittiotalet började med en numer klassisk låt i schlagersammanhang. Unga Carola vann finalen i Italien 1991 överlägset, med Fångad av en stormvind. Att hennes uppträdande gjorde djupa avtryck är tydligt, hon skall framträda på tävlingen Israel senare under veckan.

Sista året innan Millennieskiftet var det dags igen. Charlotte Nilsson (Perelli) ställde upp med Take me to your heaven, vilket slutade på allra bästa vis. Den svenska versionen; Tusen och en natt höll sig etta på svensktoppen i åtta veckor.

För sju år sedan var det Västeråstjejen Loreen som tog hem den stora tävlingen med Euphoria. Då hölls tävlingen i Azerbajdzjan och den svenska artisten tog hem tävlingen med den 10:e bästa procentuella poängen någonsin.

Ännu bättre gick det för Måns Zelmerlöw 2015. Heroes gjorde slarvsylta av allt motstånd och hade den sjunde bästa poängställningen historiskt sett. Totalt fick han 365 av 468 möjliga poäng, vilket gav Sverige vår sjätte och slutgiltiga vinst.


Följ oss!