Faller EU med euron?


Faller EU med euron? Ja, det är en intressant fråga. EU-projektet startade som ett löst samarbete mellan länder och slutade med en union, som har gemensamt parlament och gemensam valuta. Trots att många politiker försäkrade att det inte skulle bli såhär, ett Europas förenade stater? Är det verkligen vad vi vill ha?

Den gemensamma valutan har en symbolisk betydelse. Ska man skapa en europeisk union så måste man ha en gemensam valuta. Den bidrar till gemenskap och samhörighet. Vi är vana vid att ett land har EN valuta, och det är just det man försöker skapa av Europas brokiga stater – ett gemensamt juridiskt territorium.

Det här låter måhända långsökt får många, men notera att flertalet lagar och pålagor kommer numera inte från Riksdagen utan från Europaparlamentet. Sveriges ekonomi och finanspolitik styrs från Bryssel, och även utrikespolitiken har fått en gemensam europeisk prägel.

Vill vi vara blott ett län i en stor union, eller ett eget land, med eget parlament och egen valuta och finanspolitik?

Den europeiska statsfinansiella krisen har uppenbarat en del brister i systemet. Vi förstår numera hur svårt det är att bära upp en gemensam valuta. Vi inser att en egen valuta och finanspolitik ger en utväg ur kriser och finanshärvor; se på exemplet Island, landet som för inte så länge sedan var bankrutt, men snabbt återhämtat sig. Hade Island varit med i EU så hade de väntat på det tionde nödlånet vid det här laget.

Avslutningsvis, jag återvänder till den inledande frågan, faller EU med euron? Ja, i långa loppet faller EU om euron avskaffas. Eurons roll som sammanförande länk är långt mycket starkare än dess funktionalitet och logiska betydelse.


Följ oss!