Falska nyheter och konspirationsteorier på sociala medier


Det har i upprörda ordalag talats om falska nyheter på Facebook och Twitter. Och dessa nyheter anses ha påverkat det amerikanska presidentvalet. Nu bör man ta krafttag mot falska nyheter och hat på nätet, åtminstone enligt vissa politiker och debattörer.

Att det kan uppfattas som ett hån mot det fria ordet verkar de inte förstå. Rätten att få tala fritt är viktigare än att tala rätt, eftersom vi ofta inte vet vad som är rätt förrän i efterhand.

Vilka var då nyheterna som fick politikerna att reagera så kraftigt? Det har varit många rykten i omlopp, men några är mer segdragna än andra. Under senare hälften av valrörelsen har det gått rykten om ett pedofilnätverk kring de amerikanska demokraterna, med Hillary och Bill Clinton i spetsen. Den påstådda skandalen kallas #pizzagate.

I traditionella medier har historien avfärdats som rent nonsens, man har inte ens velat undersöka saken närmare. Men verkligheten är en hård och bister följeslagare. Tyvärr brukar även de vildaste fantasier innehålla ett litet korn av sanning.

Myter och konspirationsteorier på Internet är ett stort kapitel, de lever sitt eget liv, och har en egen inneboende logik. Låt oss jämföra med en annan myt. En av de märkligaste konspirationsteorierna på Internet handlar om en hemlig nazi-tysk bas på Antarktis, som en handfull tyskar flydde till i krigets slutskede. Tredje rikets skickligaste vetenskapsmän ägnade sig åt forskning om antigravitation och lyckades slutligen knäcka nöten. De märkliga farkoster som vi kallar flygande tefat kommer alltså inte från rymden, utan från en dold bas på Antarktis, bebodd av Tredje rikets ättlingar.

Även denna fantasifulla historia innehåller ett litet korn av sanning. Tyskarna skickade faktiskt en hemlig expedition till Antarktis 1938 under ledning av kaptenen Alfred Richter. Syftet var att upprätta en station för valfångst, samt undersöka möjligheterna för en flottbas. Tyskarna döpte sin antarktiska region till Neu-Schwabenland och man upprättade en temporär bas, och ägnade sig bl.a åt flygfotografering över stora arealer. Och man lämnade kvar en del hakkorsprydda landmärken. Tyskarna vände tillbaka 1939. Förmodligen har den här expeditionen satt igång fantasin hos många, och utgör grunden för de moderna myterna.

Finns det något korn av sanning bakom ryktena om Clinton-familjen?

Huma Abedin, som är Hillary Clintons allra närmsta medarbetare, ligger i skilsmässa med sin man Anthony Weiner. Han står anklagad för pedofilbrott då han uppvaktat en minderårig flicka på Internet, och dessutom trakasserat en handfull andra vuxna kvinnor. Bill Clinton anses också varit vän med dömde pedofilen Jeffrey Epstein och deltagit på hans resor där unga flickor anses ha figurerat. Bill Clinton har dessutom sedan tidigare ett stort bagage med anklagelser om sexbrott.

Därutöver figurerar ännu fler personer och platser, men jag har valt att förenkla och inte gå in på detalj. Historierna om paret Clinton och deras medarbetare räcker mer än väl för att sätta igång ryktena. Och ord sprids med ljusets hastighet på Internet.

De traditionella mediernas största svek handlar om att avfärda ryktena – utan att gå till botten med dem, undersöka dem och eventuellt falsifiera dem. Detta lämnar den nyfikne läsaren i ett dilemma, och tvingar henne att söka information på annat håll. Och nu vill våra politiker kontrollera även denna alternativa information. I mångas ögon blir det här blott ännu en del i konspirationen…


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag