Feg borgerlighet drar ständigt åt vänster


Moderaterna och Kristdemokraterna har varit drivande i frågan om att utesluta Ungerns största parti FIDESZ ur EPP, den kristdemokratiska och liberalkonservativa grupperingen i EU-parlamentet. Anledningen skulle vara att partiet och ledaren Viktor Orban inte står upp för västerländska demokratiska värderingar.

Till saken hör att det ungerska partiet är ett av de starkaste i Europa, med gediget folkligt stöd. Ungern är också ett framgångsrikt land med stark tillväxt, god trygghet och låg arbetslöshet.

FIDESZ är ett av få partier som motsätter sig massmigration, och vill återgå till mer normal invandring. Dessa tankar har tillika brett folkligt stöd.

De motsätter sig även EU:s överstatlighet, och vill att medlemsländerna ska vara mer oberoende och fria. Dessa tankar har också brett folkligt stöd.

De värnar dessutom starkt det Europeiska kulturarvet och kristna värderingar. Även detta tilltalar många Européer.

Orbans tankar har starkt stöd inte bara i Ungern, utan runt om i Europa. Hans värderingar verkar tilltala s.k vanliga människor, arbetare, de som inte bor i innerstaden med trendiga välavlönade jobb, folket helt enkelt.

Ungerns demokratiska system, domstolar och statliga institutioner har inte fler skavanker än andra länders. De har t o m en konstitutionsdomstol, vilket Sverige inte har. Ska man syna Ungern noga så är det förmodligen korruptionen och svågerpolitiken som man skulle kunna slå ner på. Inget unikt särskiljande där heller. EU:s attacker på Ungern handlar nog mest om landets motvilja mot massmigration. Allt verkar ha sitt egentliga ursprung i detta.

Man kan tycka vad man vill om Orbans vurm för det kristna västerländska arvet, kulturen, nationen, motviljan till massmigration etc. Många tycker kanske att det är lite väl överdrivet, att det inte passar in i dagens postmoderna frigjorda samhälle.

Men det är just detta som är konservatism. Han förfäktar konservativa värderingar, och var tills nyligen med i EU:s konservativa grupp i parlamentet. Och uppenbarligen finns det en hel del människor som delar hans ideologi. Det är inte särskilt märkligt eller udda att vara konservativ. Det är en av den politiska kartans mest välkända ideologier.

Det finns egentligen inget nytt eller annorlunda hos FIDESZ politik, inget som går emot traditionella borgerliga värden. Partiet presenterar en förväntad politik utifrån sin ideologiska ståndpunkt.

Vad gäller Moderaterna och Kristdemokraterna så förhåller det sig lite annorlunda. Det var tack vare att de svenska socialdemokraterna klagade över FIDESZ medlemskap som man sedermera drev frågan om uteslutning. De gick socialisternas ärenden.

Den svenska borgerligheten har blivit allt mer progressiv och vänsterorienterad. Som om det inte fanns tillräckligt många partier på vänsterkanten. De har delvis lämnat sin ideologi, och sökt sig bort från sina ursprungliga traditionella värderingar.

Och givet våra utmaningar och läget i Europa, så undrar jag om Moderaterna och Kristdemokraterna står på rätt sida av historien, när någon i framtiden ska beskriva det tidiga 2000-talets skeenden?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag