Flytta Israel till Europa?

Irans president Mahmoud Ahmadinejad menar att staten Israel borde flyttas till Europa, han föreslår någon provins i Tyskland eller Österrike. Ahmadinejad hyser också starka tvivel om att förintelsen ägt rum, dessutom anser han att judarna inte har några historiska band till Israel. Läs vidare i DN 051208

För en normalintelligent person framstår hela resonemanget närmast dråpligt. Man skulle kunnat rycka på axlarna och skrattat åt saken om det inte vore en president som stod bakom orden.

Jag tycker det är sorgligt, och jag ser en framtid där klyftan mellan muslimer, kristna och judar ökar.

Militärstrategerna i Pentagon vänder allt oftare sina blickar mot Iran, det smids planer, det utmålas scenarion och förr eller senare förvandlas tanke till handling. Som världens enda supermakt har man ansvar, skyldigheter och intressen. Jämför med kriget i Jugoslavien, först kritiserade alla USA och undrade varför de inte bombade serberna tillbaka till stenåldern. När USA sedan skickade trupper blev plötsligt alla förfärade över att de lade sig i…

De flesta håller nog med om att Ahmadinejad spelar ett farligt spel. Hans pokerhand säger att USA inte har råd eller politiskt mandat att invadera Iran. Men Bush sitter med en jättearmé i Irak, ett land som sakta men säkert börja inse fördelarna med den västerländska friheten. De flesta Irakier sväljer sin stolthet när amerikanska militärkonvojer kör förbi, det är bättre än att få fingernaglarna utdragna eller att bli ihjälgasad.

Jänkarna skulle kunna slå till lika snabbt och effektivt mot Iran som Irak, och det skulle förmodligen gå ännu smidigare, eftersom de nu har en armé av veteraner som kan klimatet och de taktiska förutsättningarna. Dessutom tror jag att Bush drömmer om att gå till historien som presidenten som skapade fred och demokrati i Arabvärlden.

Ingen av oss som vuxit upp på 60-, 70-, 80- och 90-talen tror på allvar att konflikterna ska upphöra i Mellanöstern, men vi slutar aldrig att hoppas. Och vi blir lika förvånade varje gång en operettdiktator utmanar världens enda supermakt, han må heta Kadafi, Saddam eller Ahmadinejad, och det kommer som vanligt att sluta illa. Och vi som drömmer om fred, vi får drömma vidare.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
youtman
youtman
14 years ago

Vi lever i en värld där det finns en supermakt som bestämmer vad man skall tycka och tänka. Och om man är ”normalintelligent” så kommer man naturligtvis att tycka och tänka på detta utstakade sätt. Vi lever ju i en ”fri” värld där vi själva kan skaffa oss all information vi behöver för att ta ställning till hur saker och ting faktiskt ligger till. Problemet är bara att all information som står till buds är andrahandsinformation. Vi skapar inte informationen själva. Det är media som gör det åt oss. Man kan visserligen tycka att vi lever i den upplysta delen… Read more »

Robert
Robert
14 years ago

Youtman: Att tro att vissa människor är ”lämpade” för demokrati och andra inte, är det största sveket mot mänskligheten.

youtman
youtman
14 years ago

Ett lika stort svek mot mänskligheten är inställningen att demokrati är en naturlag som inte ens kan ifrågasättas.

Robert
Robert
14 years ago

Till Youtman: Att vi lever i en demokrati är själva förutsättningen till att vi kan ifrågasätta saker. Att du och jag kan sitta här och skriva, utan risk att hamna i fängelse.

Många av oss är så vana vid friheten som vår demokrati ger, att demokratibegreppet blir en självklarhet, något osynligt. Något man kan förringa.

Vi saknar sällan det vi har, förrän vi förlorat det.

youtman
youtman
14 years ago

Att du och jag kan sitta här och skriva har inget med demokrati att göra, det har med Internet att göra. För femton år sedan innan Internet hade slagit igenom var enda praktiska möjligheten för vanliga människor att uttrycka sig att skriva insändare i tidningar. Men de insändare som togs in var endast de som låg i linje med tidningens inriktning eller policy. När Internet började göra sitt intåg bland vanliga människor var det anarkistiskt och vem som helst kunde göra vad som helst. Ingens ord vägde tyngre än någon annans, för det fanns ingen som bestämde vem som skulle… Read more »

Robert
Robert
14 years ago

Dear Mr Youtman, Det är ingen slump att Internet föddes i världens största demokrati. Och att många innovationer som t ex den dator du sitter framför också utvecklades där, liksom de flesta program du använder. Frihet föder kreativitet. Och det är ingen slump att välstånd, ordning och rikedom kommer till de länder som demokratiserats – se fjärran östern, sydamerika. Vi har mycket färre fattiga länder idag än under 70-talet. Det verkar ju gå åt rätt håll? Och marknadskrafterna, som du ondgör dig över – kom ihåg att bakom varje multinationell koncern finns det tusentals arbetare, som genom sina jobb kan… Read more »

youtman
youtman
14 years ago

Internet föddes inte som ett verktyg för yttrandefriheten. Det var ursprungligen ett militärt projekt för att garantera informationsutbyte. Att koppla samman USA med demokrati i globala sammanhang är helt befängt. USA sätter sig i regel emot de flesta globala projekt eftersom de vill behålla kontrollen. USA’s genomgående motiv till att engagera sig utomlands är att avvärja olika hot mot nationens säkerhet. Irakkriget är ett typiskt exempel, där FN helt osidosattes. Kreativitet kommer av nöd. Om du är fri, varför skall du då behöva vara kreativ? Det är först när du lider brist på något som de verkliga incitamenten för skapande… Read more »

Robert
Robert
14 years ago

Att Internet var ett militärt projekt spelar mindre roll om det gagnar mänskligheten idag. Eller hur? De rika länderna exploaterar inte de fattiga per definition. Företag i rika länder flyttar ofta tillverkningsindustri till fattiga länder, vilket sakta men säkert leder till ökad levnadsstandard. De genomgår industrialismens vedermödor precis som västvärlden gjorde på 1800-talet. Visst har mänskligheten klarat sig i tusentals år utan stora företag (jag är väldigt medveten om detta eftersom jag är arkeolog) men det är inte många människor som vill försörja sig genom, jakt, fiske, samlande och ålderdomligt jordbruk idag. Jag är en anhängare av demokratiska system, mot… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Men ”Robert”.. du är fanimej motbjudande

Robert
Robert
14 years ago

Motbjudande att förespråka demokrati istället för diktatur, realism isället för relativism?

Kallberg
14 years ago

Robert, att kalla USA för världens största demokrati är ju att förenkla bilden. Politikerna i USA är inte vem som helst, det är inte Lisa, Bojan eller Stina som kommer ifrån en arbetarfamilj. De kommer från välstående familjer med hög ställning inom de andra familjerna.

Dessutom, ockupationen av Irak har dödat uppmot 100 000 irakier. Även om saddam är en avskyvärd man och jag tar starkt avstånd från det han gjort så dräpte han inte i närheten av de antalet människor under sina 35 år vid makten.

Robert
Robert
14 years ago

Bra kommentar, den första hittills. Håller med dig om det moraliska dilemmat, alternativet är att Saddam får fortsätta att mörda folk, och att sedan Saddams son fortsätter att mörda folk, och sedan dennes son…

Förr eller senare borde det komma en revolt eller militärkupp. Och även där kommer det att dö människor…

Jag tar ibland USA i försvar, som djävulens advokat. Syftet är att väcka debatt. Givetvis är det anmärkningsvärt att jänkarna bränner otaliga miljarder dollar på ett land som gud glömt för länge sedan, vare sig landet har olja eller inte.

Kallberg
14 years ago

”Jag tar ibland USA i försvar, som djävulens advokat. Syftet är att väcka debatt. Givetvis är det anmärkningsvärt att jänkarna bränner otaliga miljarder dollar på ett land som gud glömt för länge sedan, vare sig landet har olja eller inte.”

Nu kommer jag framstå som väldigt kritiskt, men är det inte så att Bush den äldre har sagt att ”Om Irak hade brocolli istället för olja så hade vi inte varit intresserade av dem.”
I övrigt är det en väldigt viktigt debatt du väcker.

//Kallberg

Robert
Robert
14 years ago

Och vad tyckte du om det första jag nämde, en fortsatt auktoritär stat styrt av Saddams söner? Fortstatt tortyr och folkmord. Och därefter eventuellt en blodig revolution? Skulle detta scenario blivit mildare än USAs invasion?

Du väljer dina kommentarer & svar efter ”enkelhetsprincipen”.

Givetvis hade USA inte gått in i Irak om de odlat Broccoli. Vad menar du?

Ivo
Ivo
14 years ago

Kallberg:

Det var inte Bush d.ä. som sa de kloka orden om broccoli, det var anonyma kritiker av honom. Något som byggde på detta citat från honom.

olydig
14 years ago

Vad sade Ahmadinejad egentligen?

http://olydig.blogspot.com/2006/05/iran.html

Robert
Robert
14 years ago

Till olydig,
Ja, vad sade han egentligen? Du har knappast bringat klarhet i frågan. Eftersom du inte talar farsi och uppenbarligen inte är särskilt insatt borde du vara försiktig med att försvara en dylik diktator.