Folk utan TV tvingas betala licens!

I samband med våra ministrars licensskolk har åter frågan om betalningsmodellen för Public Service-TV hamnat i fokus. Debatten präglas framförallt av att det är omoraliskt att inte betala, huruvida själva licenssystemet är moraliskt eller ej lämnas därhän. Avgift på en apparat, oavsett om vi tittar på SVT eller ej, känns som en kvarleva från en svunnen tid. Och hur ska myndigeterna stävja fusk? Att kontrollera TV-innehav kräver tillgång till folks bostäder. Husrannskan?

Radiotjänst i Kiruna går hårt fram med de förmodade licensskolkarna. Så här skriver Petra, som ville avanmäla sitt TV-innehav:

Vi hade heller ingen TV men vi kom inte undan! Man menade att vi måste ordna nån sorts “bevis” för att slippa betala – så vi betalar iallafall…alltså de hotade med inkasso – det var väldigt obehagligt!

Vi får hoppas att det här var en engångsföreteelse, att myndigheterna inte nyttjar maffiametoder för att få fast misstänkta licensskolkare, och att avgiften kopplas till vår konsumtion av SVT och inte till vårt TV-innehav. Jag hoppas också att Petra i framtiden slipper att betala 2000 kr per år, fast hon inte tittar på TV. Pengarna kan med all säkerhet användas till något bättre.

Andra bloggar om: samhälle, politik, media, svt, tv-licensen, public service, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hannelore
13 years ago

Petra kan fråga Radiotjänst vilket lagrum de stödjer sig på när de kräver att hon måste bevisa att hon inte har tv.

Inkassokravet skulle hon ha protesterat mot, men det måste göras skriftligt.

Jag misstänker att Radiotjänst aldrig vågar skrämma någon som bor i Djursholm på samma sätt. Där bor folk som har råd att anlita jurister.

Niklas Hermansson
Niklas Hermansson
13 years ago

Ähmmm! Hur många enskilda hushåll i detta land saknar en tv-apparat eller en radioapparat ? Möjligtvis kan det röra sig om hushåll där någon lider av elallergi. Vad skulle vara skälet till att man helt abrupt vill sluta titta på TV (vi bortser från sjukdomar och resor utomlands) ?

/Niklas

petra
petra
13 years ago

ha ha – nej, det är klart att det verkar fullständigt osannolikt att man inte skulle vilja titta på teve… Ska gärna berätta att – trots att jag faktiskt är total tevefreak – dvs har aldrig haft kabelteve – men pluggar dock magisterkurs i filmvetenskap och är tämligen inriktad på såväl film som massmedia – men dels hade jag och min sambo ingen teve alls under närmare sex år – då vi hade tre småbarn – helt enkelt för att teven gick sönder och det föll sig inte angeläget att fixa nån ny. Vi fortsatte att betala licensen. Detta är… Read more »

Robert
13 years ago

Till Niklas H
Jag har själv ingen TV, ge mig ett skäl till att titta på TV? Nyheter kan man läsa på nätet, film kan man se på datorn eller på bio. Såpor, lekprogram, frågesporter intresser mig inte särskilt mycket. Det är lätt att bli sittande framför TV:n på kvällarna och slötitta istället för att göra vettigare saker. Pga av alla dessa anledningar beslutade jag mig för att sälja TV:n. Och jag ångrar mig inte en sekund. För 2000 kr om året kan man hitta på trevligare saker.

Rasmus Kaj
13 years ago

Jag är en till som inte har TV. När jag hälsar på hos mina föräldrar tittar jag en del, men hemma har jag roligare saker för mig.

Ramin
Ramin
13 years ago

Jag är en student på 20år och ska ha lektion imårgon bitti men sitter här och är svinförbannad eftersom Radiotjänst och länsrätten har tillsammans utan att snacka med mig beslutat att jag ska betala licens avgiften, (en kontrollant lyckades lura till sig en signatur). Dem skiter i att jag säger att jag inte har någon TV/radio och inte har haft någon, ska inte köpa någon heller (flyttat hemifrån nyligen+ har inte plats+har inte tid+har inte råd). Jag har upprepade gånger skrivit att jag inte har någon tv men idioterna hänvisar till Lagen (1989:41) där det bara står att jag ska… Read more »

Robert
13 years ago

Till Ramin,
Det här låter helt galet. Försök att avanmäla ditt ”innehav”. Du skriver till Radiotjänst och berättar att du slängt den obefintliga TV-apparaten. Detta borde fungera.

I annat fall får strunta i att betala och ringa kronofogden och berätta att det föreligger en konflikt mellan dig och Radiotjänst. Räkningen behöver inte betalas förrän konflikten är löst. Och eftersom du inte har en TV så får Radiotjänst krypa till korset.

Leif Litsgård
Leif Litsgård
13 years ago

Jag undrar om radioinnehav är licensbefriat?

Är webTV licensbefriat?

Robert
13 years ago

Enl radiotjänst i Kiruna ska licens betalas om vi har TV-mottagare. Det andra är kostnadsfritt.

Ramin
Ramin
13 years ago

Tack för svaret Robert tänkte bara skriva att jag i fredas fick avslag från länsrätten och är därmed skyldig att fortsätta betala Tv-licens avgiften som nu har höjts, kul va! så nu har jag betalat 1500kr utan att ha nån tv. Om inte ens länsrätten kan hjälpa mig så är det bara för mig att fortsätta betala. ps jag har rinde radiotjänst och hävdat att jag inte har någon tv eller radio

Robert
13 years ago

Ramin: Avanmäl igen och igen och igen. Bara för att du har skrivit på ett papper innebär det inte att du är livegen, Du kan ju faktiskt göra dig av med (den obefintliga) TVn.

Virre
Virre
12 years ago

har egentligen aldrig reflekterat över det här med teve licens…föräns idag.. när jag fick hem en betalnings avi där jag ska betala 2000:- nått…. till radiotjänst för något jag varken beställt eller nyttjar… bitch can try!!! jag betalar inte & försöker dom med nått så polisanmäler jag.

tv-avgiften
tv-avgiften
11 years ago

Förutom de maffiametoder som beskrivits ovan kostar Radiotjänst väldigt mycket pengar för svenska medborgare. Varje år går 160 miljoner av medborgarnas pengar till att driva denna organisation för att administrera tv-avgiften. En namninsamlig för att använda dessa pengar på något mer vettigt sätt har startats på TVupproret:

http://www.tvupproret.se