Folkomröstning om förslaget som inte längre finns


Folkomröstning om förslaget som inte längre finns 1Grekland ska ha en folkomröstning om huruvida de ska gå med på EU:s krav gällande återbetalning av lånen, samt de av trojkan pålagda kraven, och den ekonomiska fjärrstyrningen av landet. Omröstningen ska ske den 5 juli.

Den som är satt i skuld är inte fri, sade en svensk statsminister en gång i tiden. Det tillhör också sund bank- och finansetik att inte låna ut pengar till någon som inte kan betala tillbaka. Det är en av marknadsekonomins hörnpelare.

Massor av fel har begåtts av många olika människor. Och nu i veckan, närmare bestämt på tisdag den 30:e juni, imploderar det grekiska finansväsendet, då ska ett antal lån betalas tillbaka, pengar som inte finns; landet lämnar dessutom det europeiska stödprogrammet.

Nu är vi i och för sig vana vid att när saker väl sätts på sin spets så förvandlas allt tillbaka som det var förut med ett magisk trollslag, bestående av undantag och tekniska sidosprång. Det kan handla om skuldavskrivningar och förlängning av stöden.

Frågan är om parterna i det här stormiga äktenskapet kan återförenas, ty de är vansinnigt trötta på varandra, och de har gått i samtalsterapi under många år. Viljan kanske inte finns.

Grekerna är måhända villiga att gå ut på finans- och valutamarknadens tunna is, och över till andra sidan.

Då är det slut med EU som vi känner det, och vi går in i en ny fas, unionens nedgång och fall.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
realist
5 years ago

Den här artikeln kastar ett intressant ljus över saker och ting:

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_28/06/2015_551602

Man kan inte dra någon annan slutsats än att regeringen i Athen aldrig har haft för avsikt att förhandla under de gångna månaderna.

realist
5 years ago
Reply to  Avancemang

Tzipras & Co har räknat fel på det mesta samt också på det som de högst antagligen räknade som sitt starkaste kort:

http://www.reuters.com/article/2015/06/30/eurozone-greece-russia-idUSR4N0Z400W20150630

De har inte bara alienerat sig från alla ( speciellt de små ) länderna i EZ, dessutom misslyckades de med att spela EZ mot Kreml och hur stort förtroende åtnjuter Tzipras & Co vid förhandlingsbordet med EZ efter dessa månader, speciellt efter det sätt som Tzipras meddelade om referendumet mitt under pågående förhandlingar ? Inte ens grekiska förhandlingsdelgationen visste något …