Folkpartiet buggar dig och din mamma…

Jag tar avstånd från Fp-medlemmarnas spioneri och dataintrång, även om det skedde på ett nätverk som ser ut som en schweizerost. Dataintrånget har gjort Fp och Leijonborg till fritt villebråd, partiets politik angrips både från höger och vänster, och de flesta har inte ens brytt sig om att analysera Fp:s ”kontroversiella” politik. Men att den är kontroversiell, det är alla eniga om.

Folkpartiet har fått betala för sin ärlighet, de går till val på många svåra frågor, integration, skola, utbildning, arbetslöshet och rättssamhälle. Allt medan de politiska motståndarna systematiskt negligerar de heta ämnena. Betygen och språkkraven har jag redan skrivit om vid ett flertal tillfällen. Buggningslagarna är de mest kritiserade; ”vart tar vår frihet och integritet vägen?” ropar belackarna. Förmodligen har de inte ens läst Fp:s förslag, som kortfattat lyder, saxat från deras webbplats:

• Att det är domstolen som alltid fattar beslutet om buggning ska få användas.
• Buggning ska få användas vid förundersökning av brott som har ett minimistraff om fängelse i minst fyra år, t.ex. terroristbrott, mord, dråp, och grova rån.
• Buggning ska även (om straffvärdet bedöms vara högre än fyra år ) kunna tillämpas vid förundersökning av andra allvarliga brott, som grova narkotikabrott, människohandel, koppleri och grova sexualbrott.
• Buggning ska endast få avse en plats där det finns särskild anledning att anta att den misstänkte kommer att vara. Om det rör sig om en tredje persons bostad ställs ännu högre krav. Advokatkontor, läkarmottagningar, socialkontor och lokaler där det förekommer själavård, m.fl. lokaler undantas från buggning.
• En parlamentarisk nämnd ska följa användningen av bl.a. buggning. Användningen av sådana tvångsmedel ska redovisas i en årlig skrivelse till riksdagen.
• En person som varit utsatt för buggning ska informeras i efterhand. Den som avlyssnats felaktigt kan få skadestånd.

Knappast Orwells 1984, eller hur?

Brottslingarna följer ständigt den tekniska utvecklingen, de kan snabbt organisera sig via mobiltelefoner, e-mail, sms, mms, chattprogram etc. Polisen tittar maktlöst på. I Sverige är det i princip omöjligt att bekämpa den organiserade brottsligheten, eftersom infiltration, buggning etc inte är tillåtet. Om vi har riktig tur kanske vi kan fälla gansterbossarna för skattebrott eller fortkörning. Straffen blir därefter.

Alla partier oavsett färg kommer att tvingas ta ställning till dessa obehagliga frågor. Fp visar sin ståndpunkt redan i valrörelsen, de andra bekänner färg efteråt – först när ditt företag tvingas betala ”skyddspengar” för att inget ska ”gå sönder”, när skolan brinner, eller när Stockholm är omslutet av ghetton, befolkat av människor som varken kan tala eller skriva vårt språk. Hur kunde det hända, frågar de sig? Ja, hur kunde det hända?

Andra bloggar om: folkpartiet, buggning, leijonborg, val2006, politik, samhälle, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Gardebring
14 years ago

”• Att det är domstolen som alltid fattar beslutet om buggning ska få användas.” Och om man tittar på praxis så ser man också att det i princip nästan aldrig förekommer att polisen nekas tillstånd. ”• En person som varit utsatt för buggning ska informeras i efterhand.” Fast detta fanns inte med när folkpartiet slog sina påsar ihop med socialdemokraterna. Man nöjde sig med en ”det kommer sen..”. Inte bra nog eftersom Bodström har påkommits med att ljuga förr. Nu påstår jag inte att fallet är så här, men med tanke på hans track-record är det nog bättre att få… Read more »

Robert
14 years ago

Buggning har funnits i många länder sedan lång tid, det borde inte vara några problem att låna/anpassa en lämplig modell. Problemet är snarare att alla borgerliga partier som gjort uppgörelser med socialdemokraterna efteråt dels tappat anhängare och dels svartmålats. Ett nödvändigt ont, nya lagar måste stiftas, och mp och v ställer inte upp på allt. Tycker att fp:s buggningspolitik varken är bu eller bä. Gillar att domstolarna fattar beslutet, att buggade personer informeras i efterhand, samt den parlamentariska nämnden. Lagring av information är däremot en känslig fråga – dumt att slänga eftersom lösningar till brott kan finnas i informationen –… Read more »