För bra för att vara sant?


Alliansen och Mp enas om ny grundlag, och resultatet verkar mer än lovande. Det här är nästan för bra för att vara sant. Kanske ska man stanna ändå? Jag och min fru håller allt oftare på att dividera om vilket land vi ska emigrera till. Men än verkar det finnas hopp för Svedala!

Smaka på den här meningen:

På motsvarande sätt vill vi också förstärka vår grundlags kapitel om de grundläggande fri- och rättigheterna. Regeringsformens andra kapitel ska förses med ett förstärkt skydd för den enskildes privatliv och integritet och genom att en rätt till rättvisa rättegångar införs motsvarande skyddet i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Och den här:

Personvalsinslaget i vårt valsystem bör därför förstärkas. Om spärrarna tas bort helt ökar väljarnas inflytande över vem som väljs. Vi förespråkar den lösningen tillsammans med ökad väljarinformation om betydelsen av personvalet och betydelsen av att kryssa för en kandidat. En okryssad valsedel ska enbart räknas partiet till godo.

Länge och mycket har jag tjatat om vår pseudodemokrati, och medborgarnas ofantliga svårigheter att påverka politiken, tydligen är jag inte ensam om mina tankar. Detta är några steg i rätt riktning.

Miserabla protester hörs från vänster, ty förslaget innebär ren och skär frihet för oss alla, något som socialister i de flesta läger fortfarande är motståndare till.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, grundlag, grundlagsutredningen, integritet


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Blogge Bloggelito
Blogge Bloggelito
12 years ago

Jag är positivt misstänksam. Det ska mycket till för att den föreslagna ordningen ska bli verklighet, men på idéstadiet ser det riktigt bra ut. Förmodligen för bra, som du säger. Yttrandefriheten så som i gårdagens debattämne saknas dock i skrivelserna, vilket är ett minus.

Men skulle de ro i land en sådan ordning skulle jag bli riktigt paff. Jag skulle inte tro att det är sant, och jag skulle stående applådera dem som genomför det. Men låt oss återvända till verkligheten så länge – den ser ut på ungefär motsatt sätt tills vidare.

Robert
12 years ago

Blogge,
Är det en lögn så är det en vacker lögn. Känns som om delar av detta borde bli verklighet, det är i alla fall ett steg i rätt riktning, även som ett debattinlägg betraktat.

Peder
Peder
12 years ago

Om det blir offentlig debatt om detta så ökar nog chanserna av att det kan gå igenom, det blir då svårare för vänstern att motargumentera det för t.o.m de inser väl att det inte är så smart att säga offentligt att de är emot folks frihet och privatliv?

Rutger
Rutger
12 years ago

Bara en sak slår mig, och den är måhända irrelevant. Det är att Reinfeldt som individ har större stöd bland svenskarna än Mona, medans sossarna som parti har större än moderaterna. Det verkar nästan som ett försök att hålla kvar sig vid makten genom att ändra lagen. Men jag är inget vidare insatt.

Robert
12 years ago

Reid L,
Grundlagsutredningen tillsattes genom regeringsbeslut som togs 1 juli 2004, dvs under sossarna. Här finns representanter från alla partier.

http://sv.wikinews.org/wiki/Grundlagsutredningen_ska_granska_statsministerns_roll

http://www.grundlagsutredningen.se/

Rose-mari
12 years ago

Om de folkvalda i regeringen inte andvänder sitt mandat vid omröstningar utan det snarare är ett undantag som i Camillas fall att rösta efter övertygelse och samvete, så länge resultatet är uppgjort på förhand och partierna ser det som fel att rösta efter övertygelse,är det helt meningslöst med personval eftersom de folkvalda är bakbundna.