Föräldrapenningen – bidragsfascism?

Det finns en rad intresseorganisationer i Sverige som vill styra våra liv och gärningar med hjälp utav bidragssystemet. Ett tydligt exempel är debatten kring föräldrapenningen. Feminister & socialister vill införa ett krav på att fäderna ska ta ut hälften av tiden. Anledningen sägs vara att kvinnan ska ha samma chans på arbetsmarknaden som männen, att hon ska kunna komma ut snabbare i arbetslivet. Barn ska inte vara ett hinder i karriären. När föräldrarna sedan varit hemma 6 månader var, och barnet fyllt ett år ska barnet snabbt slussas ut till ett daghem.

Jag tänker på en människofabrik när jag hör det här. Och det finns en rad hinder på vägen till det här kvasiutopiska samhället som våra samhällsingenjörer målar upp.

Alla barn är inte mogna att börja dagis när de är ett år. Vi pratar om barn som knappt kan gå, de kan säga några enstaka ord, och de behöver konstant tillsyn och kärlek.

Många kvinnor ammar i ett år, hur ska detta lösas? Ta med barnet till jobbet?

Bidragen består av skattepengar, våra gemensamma besparingar, det borde vara upp till var och en hur de ska disponeras.

Sista argumentet mot socialiseringen av föräldraskapet är att det faktiskt handlar om ett ingrepp i människors liv. Det är inte statens uppgift att blanda sig i familjernas intima angelägenheter. Vi kan och bör tänka själva.

Och om vi inte hade varit tvungna att betala ca 70% av våra intäkter i skatt, så skulle vi kanske inte ens behöva någon föräldrapenning. Då skulle vi kunna ta hand om oss själva.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pojken som ropar
14 years ago

Håller inte med dig om skatten, men om föräldraförsäkringen.
Tomas

Tommy Jensen
14 years ago

Fast du har fel. 1. Det är inte bara socialister och feminister som vill individualisera föräldraförsäkringen. 25% av kd:s medlemmar vill det och 42 % av folkpartiets (vilket är fler än inom (s). 2. Föräldraförsäkringen är idag på 16 månader totalt, varav 13 med sjukpenningnivå (SGI) på ersättningen. 3. De förslag som förts fram handlar om att föräldraförsäkringen samtidigt skall förlängas till 15 eller 18 månader med SGI. 4. De flesta kvinnor ammar inte i ett år. Efter att barnet fyllt sex månader rekommenderas att amningen kompletteras med annan mat. Det går utmärkt att amma morgon och kväll för de… Read more »

Robert
14 years ago

Till Tommy Jensen: Jag skrev att det var en hel rad intresseorganisationer som försökte påverka oss. Och om du ska tala om för mammor hur länge de ska amma eller inte så faller du också i den trista kategorin av människor som tror att de vet bäst, och gärna vill bestämma hur andra ska göra, eller inte göra. Att inte ta ut föräldrapenning går knappast, jag har ju bidragit med större delen av min lön till den gemensamma kassan, eller hur? Dags att plocka ut lite. Den stora frågan är ska vi styra människors liv med hjälp av skatten? Nej,… Read more »

Tommy Jensen
14 years ago

1.Du skriver: ”Feminister & socialister vill införa ett krav på att fäderna ska ta ut hälften av tiden”. Jag skulle inte kalla (kd) och (fp) för intresseorganisationer. 2. Jag talar inte om för mammor hur länge de ska amma. Livsmedelsverket, har i samråd med Socialstyrelsen och Expertgruppen i Pediatrisk Nutrition, gjort rekommendationen att ”från ungefär sex månaders ålder bör amningen av näringsmässiga skäl kompletteras med annan föda”. 3. Dagens system styr familjerna mot ojämställdhet. Varför är det en OK styrning? Varför skulle våra skattepengar gå till att upprätthålla en sådan modell? 4. Jag vet inte bäst, men ganska bra. Vad… Read more »

Robert
14 years ago

Till Tommy Jensen: 1) Det är förkastligt att styra människors intima vardag med hjälp utav bidrag. Ovasett om det gäller jämlikhet allar andra frågor. 2) Jämlikhet är något som vi ska och bör styra mot själva, utan styrning från bidragssytemet. 3) Kvinnor kommer inte att tjäna mer pengar för att de stannar hemma kortare tid. Kvinnor tjänar mindre pengar för att de väljer låglöneyrken i högre utsträckning än män. 4) Den här diskussionen har inte särskilt mycket med jämlikhet att göra. 5) Jämlikhet innebär frihet. Du förspråkar ofrihet. Styrning från staten. 6) Lösningen är att familjerna själva utifrån sina behov… Read more »