FÖRBJUDET att prata i mobiltelefon

Numera ser man skyltar med överkorsade mobiltelefoner på var och varannan tunnelbanevagn i Stockholm. Bakgrunden till beslutet om mobilfria zoner är hälsomotiv och sociala motiv, står det på SLs webbplats. Jag har aldrig förstått varför man inte får prata i vagnarna. Handlar det enbart om att tala i mobilen, eller ska vi konsekvensens namn vara helt tysta när vi åker? Om vi sitter och pratar med en kompis på sätet bredvid så uppstår ju ungefär samma volym eller störningsmoment som när vi pratar i mobilen. Varför ska just mobilpratandet bannlysas?

Jag har hört flera olika versioner och tolkningar, en av dem handlar om att folk lägger ut HELA sitt privatliv i det offentliga när de pratar i mobil, vilket kan uppfattas som pinsamt för omgivningen. Å andra sidan, hur ofta stöter man på en dylik företeelse, en gång om året? Risken att en lodare eller nyfrälst sätter sig bredvid och börjar skandera är större, ska de också förbjudas? Eller handlar det snarare om ringsignalen, som kan uppfattas som störande? Hur kommer det sig att just tunnelbanan ska vara en fredad zon? Mobiltelefoner finns ju överallt. Resvägen till och från jobbet är som gjord för att bläddra lite i tidningen och ringa några samtal.

Eller handlar det om mobilen utgör en teknisk statussymbol? Att den inte ska följa med in i de kommunala färdmedlen, ty där ska gemene man känna sig hemma. Nej, mobilen förlorade nog sin roll som statussymbol redan på 90-talet. Det argumentet känns passé.

Varför stör vi oss på just mobiltelefoner, när folk runtomkring oss pratar, skränar, skrattar, nyser, harklar eller t o m sjunger? Handlar det om att vi pratar med NÅGON ANNAN, en person som inte finns på plats, och att konversationen stör våra hjärnors urgamla parametrar?

Det känns som att det är samma gäng som vill få oss att sluta använda mobilen i tunnelbanan som vill förbjuda s k ”stadsjeepar”. Förbudsivern gick i stöpet när det rent tekniskt inte gick att definiera en stadsjeep. Även andra fordon hade liknande vikt, längd, motorvolym etc – och då skulle man ha tvingats att förbjuda dem också. Och det finns tyärr fler områden där nypuritanerna vill inskränka våra liv, och införa starkare restriktioner på alkohol, godis, lågprisflyg etc etc.

Handlar det om en slags missunsamhet, en reaktion mot ´sociala synder´? ”Sitt inte där och tro att du är så märkvärdig bara för att du har så många vänner att tala med”! Tro inte att du är så jävla cool bara för att du kör omkring i en såndär fyrhjulsdriven penisförlängare”! Kan avund utgöra ett rimligt skäl för att begränsa sina medmänniskor? Nej, så kan det DEFINITIVT inte vara.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, mobiltelefoner, tunnelbanan, kollektivtrafik, humor, satir

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peder
Peder
13 years ago

För att hoppa in lite här, mina personliga erfarenheter är att väldigt många mobilpratar klarar inte av att prata i sin mobilen med normal samtalston, antingen beror det på att de alltid pratar så högt, har kass mobil eller helt enkelt tror att man måste vara högljud eftersom den andra personen befinner sig långt borta. Oavsett vilket så är dessa mobilpratare väldigt jobbiga i en instängd vagn, men att gå så långt som att vilja förbjuda det känns lite extremt.

Robert
13 years ago

Peder: Håller med, vissa pratar högt och skränar, men många gör det även utan mobilen, skriker, trängs, knuffar med ryggsäcken, luktar illa, börjar tjaffsa etc etc. Vem vet, kanske tillhör jag en minoritet som inte störs extra mycket av just mobilprat?

Peder
Peder
13 years ago

Robert: Men där har vi väl anledningen till mobilförbudet? De saker du räknar upp är lika jobbiga som högljudda mobilpratar dock skall det nog till mycket för att förbudsivrarna skulle kunna få igenom förbud mot dessa beteenden. Det egentliga problemet är att många saknar vanligt hyfs fast sådant kan man aldrig komma tillrätta med genom förbud, så enklare att bara förbjuda mobilprat, suck typ.

shamanen07
13 years ago

Hej

jag undrar om du minns mig – hade tidigare en blogg om cancer som senare kom att handla om mycket annat – jag var tvungen avsluta den pga vissa händelser – men har nu försökt öppna en ny – saker hände hela tiden…välkommen..

shamanen 07