Första stegen mot ett socialistiskt USA?

Första stegen mot ett socialistiskt USA? 1Fyra radikala socialistiska kvinnor håller på att ta över initiativet hos det amerikanska demokratiska partiet. De är alla ledamöter av representanthuset: Alexandria Ocasio-Cortez (D-N.Y.), Ilhan Omar (D-Minn.), Ayanna Pressley (D-Mass.), och Rashida Tlaib (D-Mich.).

De är inte bara kvinnor utan tillhör även olika minoriteter, och har i dagarna väckt en twitterdebatt där de kallar president Trump för rasist, pga ett uttalande presidenten gjort. Detta tillmäle har även använts mot de egna inom partiet, exempelvis Nancy Pelosi. Identitetspolitik och nysocialism är honnörsorden.

Den här radikaliseringen hade varit otänkbar för bara några år sedan, men kanske är det Obama-effekten som vi ser nu? Bakom de trendiga kostymerna och det charmiga leendet dolde det sig en förvånansvärt radikal person. Och nu verkar fördämningarna rasat helt och hållet.

Det finns en del socialistiska fästen på väst- och östkusten. Och i dessa kluster odlas en progressiv socialdemokrati, med tydliga etatistiska förtecken, där staten anses ha rätt att blanda sig i det mesta. Förhållningssättet är tämligen oamerikanskt, och skulle även reta upp den genomsnittliga europeiska väljaren.

I USA håller man ju friheten högt, och vill att privata initiativ ska lösa flertalet utmaningar i civilsamhället, medan den federala statsmakten ska hållas utanför. De fyra ställer sig således emot det demokratiska partiets klassiska politik, som inte alls är lika radikal eller ens socialistisk.

Frågan är vad denna radikalisering kommer att leda till? Kommer någon av kvinnorna att ens vinna de demokratiska primärvalen? Eller blir det gamle trotjänaren Joe Biden som får dra lasset att förlora mot Donald Trump?

De radikala fästena i USA är visserligen tätbefolkade, men representerar en liten del av befolkningen i det jättelika landet. Det socialistiska uppvaknandet inom demokraterna kan leda till ett ordentligt magplask om det vill sig illa.

Ekonomin går som tåget, vi ser skattesänkningar och avregleringar som uppskattas av gemene man. Fortsätter det så här  går Trump och republikanerna mot seger 2020, och då riskerar demokraterna ytterligare splittring och marginalisering. Och tvåpartisystemet riskerar att förvandlas till ett enpartisystem.

Nåväl, det finns givetvis flera partier, och vi vet att vinnande kandidater kan dyka upp från ingenstans i USA. Så, det kanske finns hopp för pluralismen och partiväsendet, men det ser i dagsläget mörkt ut för demokraterna.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 • Ondskans hantlangare 2Ondskans hantlangare
  Kultur- och utbildningsväsendet har länge befolkats av vänstermänniskor, som tagit på sig rollen ...
 • Politikens gränser, och dårarna i båten 3Politikens gränser, och dårarna i båten
  Hur kan ett litet enväldigt furstendöme som Liechtenstein vara friare och framgångsrikare än fina ...
 • Två liberaler 4Två liberaler
  Länge har frihetligt sinnade personer kämpat med begreppet liberalism. Ett ord vars betydelse ...
 • Storföretag kräver censur 5Storföretag kräver censur
  Ett antal stora företag med Unilever och Coca Cola i spetsen kräver censur av sociala medier som ...
 • Det asociala slukhålet 6Det asociala slukhålet
  Jag satt och bläddrade i Instagram igår. Det flödade förbi en massa bilder, en tallrik med röda ...