Fredssamtalen skyndas på i Cypern

Cyperns president Anastasiades och den turkcypriotiska ledaren Akinci har lovat att skynda på förhandlingarna som i slutänden ska resultera i en återförening av ön. Cypern delades 1974 då Turkiet ockuperade den norra tredjedelen med förevändningen att skydda den turkcypriotiska befolkningen som då utgjorde ca 18% av befolkningen.

En misslyckad statskupp ivrigt påhejad av den grekiska juntan utlyste konflikten. Den bägge moderländerna, Grekland och Turkiet, samt den gamla kolonialherren England har en stor skuld i dagens delning. Då ön på olika sätt använts som slagträ i ett större politiskt spel. Det finns fortfarande kvar engelska militärbaser på ön, och även turkiska.

I slutet av 1800-talet så levde kristna och muslimer på Cypern i fred, vilket inte var fallet i resten av östra Medelhavet; kanske kan man hitta tillbaka till den tidens anda?

I republiken Cypern bor det idag många utländska medborgare, framförallt från Grekland, Storbritannien och övriga EU, samt ryssar, indier, filippinare och vietnameser. Hamnstaden Limassol (Lemesos) är en mångkulturell plats där man klarar sig bra med engelska.

Kanske blir en återförening enklare idag? Dagens generation bär visserligen med sig föräldragenerationens bitterhet över gamla konflikter, men minnena bleknar allt mer. Och den kosmopolitiska scenen gör förmodligen saken lättare. Anastasiades och Akinci har flera gånger låtit påskina att en lösning kan vara i sikte under året. Och vi får hoppas att de har rätt. Östra Medelhavet behöver lite framgångssagor.

Liknande artiklar

  • Turkarna tar hem trupper från norra CypernTurkarna tar hem trupper från norra Cypern Sedan Mustafa Akinci blivit vald till Nordcyperns ledare har förhandlingarna om återförening gått mycket bättre. Precis som republiken Cyperns president Nikos Anastasiades är han född i hamnstaden Limassol, och de bägge seniora […]
  • Vad gjorde ryssarna i Syrien egentligen?Vad gjorde ryssarna i Syrien egentligen? Det spekuleras mycket om varför ryssarna för det första involverade sig i Syrienkonflikten, och för det andra sedermera hastigt och lustigt drog hem sina trupper. Och det finns många olika svar på de här frågorna. Somliga menar att […]
  • Cypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarnaCypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarna Turkiet anses vara nyckeln till att lösa migrantkrisen. Och Turkiet vill återuppta förhandlingarna om EU-medlemskap. Men det vill uppenbarligen inte alla EU-länder. Cypern till exempel vill att Turkiet initierar en lösning av […]