Fusket på McDonalds – hur intressant är det?


Det fuskas visst på McDonalds, maten är inte lika färsk som det påstås. Tidningarna skriver spaltmetrar om detta, bloggar och sociala medier hakar på. Hur kan en snabbmatkedja få så mycket uppmärksamhet för en sån skitsak?

Personligen tycker jag att maten på dylika hamburgerkedjor inte är så upphetsande, men visst slinker deras hamburgare ner ibland då jag har bråttom eller inte så mycket annat att välja på.

Vad tror ni, fuskas det lika mycket i vanliga korvkiosker, pizzerior, kebabrestauranger, kaféer etc?

Förmodligen. Kanske till och med mer. Men fusket på McDonalds anses på något sätt vara allvarligare, anledningen sägs vara bolagets storlek, att de har många unga anställda och borde agera förebild för dessa.

Men varför är McDonalds så intressanta egentligen?

Kanske ligger förklaringen i att de anses vara en del i den amerikanska livsstilen, och tillika symbol för USA. Vi älskar att kritisera stormakten på andra sidan Atlanten, och ibland med all rätt; det handlar om Irakkriget och inblandning i andra staters göromål, finanspolitik etc. Och ofta får varumärken som t ex Coca Cola, McDonalds, Kellogs, Levis, Marlboro, Chrysler symbolisera kritiken.

Det handlar mer om USA än om McDonalds. Jag vet inte hur många gånger jag har köpt produkter av undermålig kvalitet från IKEA, men den kritiken verkar avlägsen och ointressant. IKEA är ett fint svensk företag, tillsammans med Brio, SAAB, SAS m fl.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, McDonalds, USA, snabbmat, fusk, livsmedel


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luckmann
Luckmann
10 years ago

”Vi älskar att kritisera stormakten på andra sidan Atlanten, och ibland med all rätt; det handlar om Irakkriget och inblandning i andra staters göromål, finanspolitik etc. Och ofta får varumärken som t ex Coca Cola, McDonalds, Kellogs, Levis, Marlboro, Chrysler symbolisera kritiken.” Eller så är det så att vi faktiskt bryr oss om hur Amerikanskägda företag som arbetar efter amerikanska kulturekonomiska principer beter sig i vårt egna land och bryr oss mindre om hur amerikanska trupper beter sig i konflikter som inte berör oss det minsta. Ditt klagande på klagandet är vansinnigt. Det ena utesluter inte det andra. McDonalds är,… Read more »

Robert
10 years ago

Om bolaget hade varit japanskt eller holländskt hade du knappast brytt dig. Att McDonalds vinstmaximerar är inget konstigt, det göra alla företag. Och med all rätt, så att man kan betala ut löner, varav en stor del går till skatter som betalar vård, utbildning, rättssäkerhet etc. McDonalds lönsamhet i Sverige har dessutom inte varit den bästa de senaste åren. Restauranger har lagts ner. Det finns inga enorma vinster. Fusket är förmodligen större på det mysiga kafeet, kebabhaket, pizzarestaurangen – men det struntar man i eftersom de inte är ”profitmaximerande kapitalister” – anses det. McDonalds är en snabbmatsrestaurang, varken mer eller… Read more »

Luckmann
Luckmann
10 years ago

Om företaget hade varit japanskt eller holländskt och betett sig som McDonalds, så hade det fortfarande varit precis lika skadligt och jag hade brytt mig precis lika mycket. Att företag söker profitmaximering är helt sant, men det är inte alla företag som beter sig som svin. Sen är det säkert helt sant att liknande saker förekommer på många andra restauranger – men det är svårt att angripa individuella restauranger i stort. Men om vi ser på McDonalds så är det tydligt att det finns ett fundamentalt systemfel någonstans. Det rör sig inte om att det är några enstaka restauranger i… Read more »

Robert
10 years ago

McDonalds verkar ha en symbolisk betydelse för dig.

Den amerikanska arbetskulturen och den svenska är i grund och botten ganska lika, vi har båda starka fackföreningar, se t.ex bilindustrin, åkerinäringen etc.

Arbetskulturen på många andra restauranger är däremot absolut sämre, men du har ingen aning. Du intresserar dig för McDonalds, eftersom din politiska kompass pekar ditåt. Men nu behöver vi ju inte arbeta hos arbetsgivare som vi inte gillar

Och med vilken rätt kan man förbjuda snabbmat? Det var en ganska lustig kommentar. Varför inte förbjuda lunchrestauranger, bloggar och volangkjolar när vi ändå håller på?