Geert Wilders film Fitna


Den nederländske politikern Geert Wilders film Fitna (schism, split) är skrämmande, och definitivt inte ett aprilskämt, som SvD påstod på ledarsidan idag. Islam utmålas som ett hot, en religiös makt som vill ta över världen. Kontroversiella verser läses upp ur koranen, de illustreras med bilder och filmsnuttar; hela filmen är en varning för islamisering av västvärlden.

Wilders använder sig emellertid inte av rasistiska undertoner, som man kanske väntat sig, han menar i slutet av filmen att det är muslimerna själva som måste riva ut de kontroversiella sidorna ur koranen. Wilders manar på detta sätt till sekularisering, precis som kristna och judar avskaffat stening av kvinnor, så bör även islam moderniseras.

Jag vill hävda att den islamska delen av världen håller på att sekulariseras på bred front. Bland över- och medelklass-ungdomarna i Teheran har ca 90% haft sex före äktenskapet, och detta sker i ett land som är genomsyrat av koranen. Den radikala islamismen är förmodligen en motreaktion, och det är egentligen inte västerlänningar eller judar som är islamisternas egentliga fiende. Nej, det är de egna landsmännen som är antagonisterna, de som anpassar sig till modernismen, de som inte längre rådfrågar koranen inför livets alla utmaningar. Vi västerlänningar influerar givetvis de moderna muslimerna med vårt liv och leverne, därför utmålas västvärlden som huvudfienden.

Många moderna muslimer sätter förmodligen också kaffet i vrångstrupen när de ser denna film, ty Wilders angriper inte bara de radikala islamisterna utan alla muslimer. I filmen utmålas alla muslimer som samma skrot och korn, det finns inga nyanser, muslimerna är här för att ta över världen.

Jag tror inte att den här typen utav propagandafilmer kommer att skapa fred och samförstånd mellan våra religioner och stater, snarare kommer hatet att öka, hos både muslimer, kristna och sekulära. Motsättningar gynnar bara islamisterna, ju större kontroverser desto fler ansluter sig till deras skaror, vilket i sin tur kan bidra till att moderniseringen av islam avstannar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, religion, islam, islamism, Geert Wilders


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tobias Struck
12 years ago

Robert. Jag håller med dig i allt. Detta måste vara ett av de mest insiktsfulla och balanserade inlägg som jag har läst i debatten om islam och västvärlden.

Jag tror också att de mer liberala muslimerna behöver uppmuntras och att de kommer att göra upp med bakåtsträvarna själva. Att dra alla muslimer över en kam piskar bara upp konflikten och gynnar extremisterna i båda läger. Dock är det bra att urskilja vad det är som är traditionalistisk kultur och vad det är som är modern, jämlik, frihetlig kultur. Och både Bibeln och Koranen hör till det förra.

Kalle
Kalle
12 years ago

”Jag tror också att de mer liberala muslimerna behöver uppmuntras och att de kommer att göra upp med bakåtsträvarna själva.”

Tror du att de kommer göra upp om det hela på samma sätt som vi i väst gjort upp med religionen beträffande jordens uppkomst?

Jag tror närmast det är det som är problemet. Den grå massans tro att de själva ”kan fixa” problemet utan att vi behöver bry oss.

I övrigt håller jag med om att det är en mycket insiktsfullt och välskrivet inlägg i debatten. Jag kommer definitivt att läsa mer på denna blogg.

Tobias Struck
12 years ago

Kalle. OK, de kanske inte klarar det helt själva då. Jag tror även på att ställa krav, föra en dialog etc. Men den där hårda polariseringen som Geert Wilders pysslar med, tror jag helt enkelt inte på. Vad vill han att the average muslim skall säga? ”Okejråra, jag river ut de dumma grejerna ur min heliga bok.” Nä, det kommer inte att hända. Snarare är det väl så att det blir som med Bibeln, att de dumma grejerna förklaras som kontextuellt bundna av tiden och platsen där de uppkom och skall anses vara olämpliga att följa i vår tid etc.… Read more »

klas
klas
12 years ago

Om islam är så gött varför sker flest övergrepp mot mänskliga rättigheter i de muslimska länderna?

Robert
12 years ago

Klas,
”Gött” är inte ett ord jag använder om någon religion.

Steve Lando
12 years ago

det är absolut en intressant samt sanningsenlig aspekt att just det islamistiskt styrda Iran är ett av de mest sekulariserade länderna i regionen, så man kan tycka att något gott har det blivit utav det:) hursom, ditt inlägg är bra, och det intressanta i hela den här historien är att den enda TV-kanalen som erbjöd sig att visa hans film var just en muslimsk nederländsk kanal, så vitt jag läst iaf, jag vet förvisso inte om de hade några specifika krav för visning, men det är ändå betecknande att just muslimska intressenter ställde sig villiga att visa filmen, men givetvis… Read more »

Tobias Struck
12 years ago

Klas. Jag tror inte att det är någon som har kommenterat här som tycker om islam. Jag gillar inte islam och jag gillar inte Jehovas Vittnens religion heller. Men det är helt enkelt opsykologiskt att bemöta religionernas anhängare med hets mot deras religioner. Det är bättre att peka på vad i deras kulturella tradition som bryter mot det moderna samhällets ideal om jämlikhet, jämställdhet och respekt för indvidens frid och frihet. Om de inte vill anpassa sig till dessa ideal, så har vi en god anledning att kritisera dem. Men kritiserar vi dem för att vi tycker att de är… Read more »

nadeem
nadeem
12 years ago

helo,
this film concern about the bed picture of islam but this is not true,Islam teaches us love and peace,so which Geert Wilders shown in his fil is bolshed , he must study islam before he make this film..