Glasfasader

När samtida arkitekter ska rita pampiga byggnader kan vi nästan vara säkra på att de kommer att ha glasfasader. Det kan vara gröntonat glas, rökfärgat glas, svart glas, spegelglas, eller vanligt genomsklinligt glas.

Därefter, då samtida arkitekter funderar över själva formen på den nya pampiga byggnaden kan vi oftast vara förvissade om att det kommer att bli en låda. Helst en stående avlång låda, och när de får avslag från politiker och intresseorganisationer, gärna en lägre lite tjockare liggande låda, eller två lådor på varandra.

Slutligen när samtida arkitekter konkretiserar sina idéer om former och fasader blir slutresultatet ofta en glaslåda. Kanske lekte de alltför mycket framför akvariet då de var små? Eller hade de ett terrarium med vandrande pinnar? Hur ska man annars förklara detta närmast maniska intresse för glaslådor?

Skämt åsido, det är givetvis vackert när den omgivande staden och naturen speglas i glasfasaderna. Det blir en trollsk lek med ljus och spegelbilder.

Men om alla nya hus byggs av glas, vad ska de då återspegla?

pantheon

Bild: Pantheons kupol och oculus i Rom.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om arkitektur, modern arkitektur, glasfasader

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mibringun
Mibringun
10 years ago

Hehe, lysande liten reflektion!

Mika H.
Mika H.
10 years ago

Skissen (eller fotomontaget) till Kungsbrohuset påminner i viss mån om Kampens köpcentrum i Helsingfors centrum. När detta planerades gjordes också upp liknande bilder så att man skulle se hur det blir. Problemet är emellertid att det ofta är mulet i Helsingfors och att det under över halva året inte är blå himmel som på bilderna. I praktiken ser det eteriska glashuset ut som en tung, grå och mörk koloss. Glashus gör sig bara i solsken! Åtminstone i Helsingfors finns ingenstans ännu två glashus bredvid varandra så arkitekterna här tycks medvetna om att de måste ha något att reflektera för att… Read more »