Grekisk demokrati oroar EU

När nu Grekland ska folkomrösta om EU:s gigantiska åtstramningspaket så väcker det en del irritation hos andra medlemsländer. Om Grekland inte väljer att strama åt så blir det förmodligen statskonkurs och skilsmässa från EU. Det finns de som befarar stora finansiella oroligheter om detta skulle ske.

När blev demokrati en fara? Att folkomrösta om viktiga ting anses i många andra sammanhang vara både vackert och självklart. Vi ser vart EU är på väg, den gigantiska överstatliga politosaurusen tillåter minimalt med insyn och möjligheter att påverka. Lagar stressas igenom i europaparlamentet utan att ledamöterna hinner begrunda dem, riktlinjerna dras upp i slutna rum av en maktfullkomlig elit. Medborgarna är varken intresserade eller engagerade, det blir lätt att smyga igenom alla möjliga och omöjliga lagar.

Demokrati är inte på modet längre. Är det någon som missat det? Förmodligen ganska många.

Kanske är det en ödets ironi att landet som anses ha uppfunnit demokratibegreppet nu utövar det för att sänka en begynnande oligarki.

Det blir säkert en svår väg för grekerna att vandra, och det kommer att bli tufft. Men jag önskar dem lycka till!

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8 years ago

Det största hotet mot demokratin, är allmänrösträtt… 🙂
Grekerna har spenderat mer än de har och nu vill de inte stå för det.

Jilin
Jilin
8 years ago

Frågan är om allmänheten i Grekland tror att en 100 % avskrivning(default) eller att EU:s sparförslag gynnar dem mest?

Anonymous
Anonymous
8 years ago

På kort sikt eller lång sikt? 🙂

C-h Jonsson
C-h Jonsson
8 years ago

Det är möjligt att Grekland var den första demokratin i världen– dock har dagens greker glömt vad begreppet innebär. alla dessa oerhört rika grekredare som sätter sin egen agenda framför fosterlandets väl är inte värda annat än förakt.

Robert
8 years ago

På lång sikt är ett utträde att föredra, om Grekerna inte vill bli en deltstat till Tyskland, eller provins till Frankrike vill säga. Den gemensamma valutan fungerar inte i praktiken. Jag tror att fler länder kommer att lämna samarbetet.  Visst har ”grekerna” slarvat med ekonomin – eller om vi ska vara korrekta – grekiska politiker har slarvat med ekonomin.  Den genomsnittlige greken dubbel- eller trippelarbetar och går i pension vid 65 – bilden av lata greker är skitsnack, och handlar uteslutande om vissa statliga tjänster.  I Grekland finns i princip två politiska block att välja på, och de är lika… Read more »

Martin Saar
8 years ago

Det som egentligen spelas upp är ett grekiskt drama a la 2011, där man glömt bort demokratibegreppet.