Guillou – en hal ål?


Det har stormat en hel del kring Jan Guillou, där det bl.a påståtts att han gått KGB:s ärenden under kalla kriget. Själv menar han att kontakten byggde på en ungdomlig naiv föreställning om att kunna avslöja KGB-aktivitet i landet, och på detta sätt göra ett journalistiskt scoop. Kontakten varade i flera år, och många undrar varför Guillou höll sig väl med den sovjetiska underrättelsetjänsten så länge?

Debatten fortsätter, och nu är det en av de påstådda källorna till Guillous och Bratts IB-avslöjande som dementerar. Uppslaget ska ha kommit från en journalist på Expressen, Bengt Erlandsson, vilket ivrigt förnekas av den numera pensionerade skribenten.

IB arbetade med hemlig åsiktsregisterring av kommunister i Sverige. Guillou medverkade till att avslöja detta, och han fick sitta i fängelse i 10 månader. Senare har han emellertid upphöjts till en hjälte, då åsiktsregistrering ej rimmar med de krav vi har på integritet i Sverige. Vi ska emellertid inte glömma bort att Sovjetunionen och inhemska kommunister sågs som ett reellt hot under det kalla kriget. Vid en ev. konflikt eller krigsutbrott var det de svenska kommunisterna som skulle ta över i Sverige, med hjälp av den stora grannen i öster. Att vår inhemska underrättelsetjänst på något vis höll sig á jour med kommunisternas verksamhet i landet var därför inte förvånande.

Guillous avslöjande av IB gynnade med andra ord Sovjetunionen, vars underrättelseorganisation han träffade under ca fem år. En inte helt vild gissning är att KGB kände till IB:s åsiktsregistering, det ingick med all säkerhet i deras uppdrag att vaska fram dylik information. Det man då frågar sig är varifrån det första fröet till IB-avslöjandet egentligen kom ifrån?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, Guillou, spioneri, KGB


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.