Hamstra vapen?

I våra ögon ter sig den här diskussionen fullkomligt absurd, amerikanska vapenentusiaster som pratar om vilka vapen man bör hamstra innan eventuella striktare vapenlagar införs. Hårdare regleringar debatteras med anledning av olika uppmärksammade skjutningar på skolor o dyl.

USA har mest skjutvapenrelaterade mord/dråp per capita av alla utvecklade länder. Men sedan 1990-talet har dylika brott minskat. Trots de uppmärksammade skolskjutningarna de senaste decennierna.

Det finns ingen enkel förklaring till minskningen: brottsligheten flyttar ur från städerna, ökad trygghet, mer polisresurser, medelklassen tar över tidigare slumområden, s.k. gentrification etc etc.

En annan hemvävd förklaring är att dagens ungdomar kanske är mer intresserade av att skjuta på varandra i virtuella världar på datorn, än i verkliga livet?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Moffa Jenkov
Moffa Jenkov
6 years ago

Det kan också vara så att föräldrar och samhälle har ökat samtalsvolymen kring hemskheten i att skjuta människor, det vill säga öppet tagit ställning, där man tidigare varit tyst. Detta har såklart nått uppväxande släktens öron, transformerats i deras interna hologramminne och sedan internaliserats i deras beteenden.
Det är ju först sedan någon trend etablerats och förstärkts som människor uppfattar förändringen ur beteendebruset och sedan tar det ett tag innan man formulerar ord om sina observationer och känslor kring dessa observationer. Sedan är det bara att vänta på att orden har verkan.

Erik
Erik
6 years ago

I våra ögon?? Tala för dig själv. Två saker som svenskar marinerade i extrem socialism inte känner till:

– medborgarna är skyldiga att upprätthålla konstitutionen, därav rätten att bära vapen (funkar ju dock inte eftersom konstitutionen i praktiken är upphävd)

– i områden med fler vapen är brottsligheten lägre (besvärande faktum för diktaturkramande socialister)

Avancemang
6 years ago
Reply to  Erik

Videon handlar framförallt om automatkarbiner. Det är kanske inte så vanligt att man har dylika vapen i hemmen i utvecklade länder.

Sen tror jag inte alls att svenskar skulle vara främmande för att beväpna sig i tider av fara, oavsett om de är sossar eller något annat.

kgb35
kgb35
6 years ago
Reply to  Avancemang

Vapnen som medborgaren har rätt att bära måste vara i paritet med regimens annars blir de utan verkan.

Kristian tyrann började genast, efter sitt tillträde, avväpna den svenska allmogen. Som tur var han han inte. Redan då var man medveten om vikten av en beväpnad allmoge som kunde lugna situationer. Ibland kunde den i sin tur lugnas med tunnor med salt.