Höjd skatt i högskattelandet

Det ryktas om högre skatt i Sverige till följd av ökad invandring under sommaren och hösten. Och det är ju givetvis logiskt, eftersom de nyanlända tas emot som flyktingar så ska de försörjas under den första tiden i landet, tak över huvudet, mat och kläder. De behöver kanske även vård, psykiater och annan hjälp. Deras status ska också utredas, det kan ta många månader, kanske år.

Det problematiska är att Sverige är ett av de länder som har absolut högst skatt i världen. Vi pratar om en total skatt (med ihopräkning av inkomstskatt sociala avgifter, moms etc) på omkring 50%. Och nu ska den alltså höjas ytterligare.

När staten tar mer än hälften av dina pengar börjar det kännas lite unket, oavsett färg på slipsen. Nu är svenskarna i och för sig vana efter decennier av höga skatter och avgifter. De fyller snällt i sina deklarationsblanketter och skickar iväg sina surt förvärvade pengar till statsmaktens storslagna och visionära projekt.

I det här fallet är det kanske mer nödvändigt. Det handlar ju ändå om folk som flyr från krig och förtryck.Vi pratar om de högsta migrationsströmmarna sedan andra världskriget.

Synd att man redan har övertrasserat folks välvilja. Det här kommer att landa illa. Vi vet att Svensson är snäll och följsam, men han har knutit handen i fickan länge nu. Det blir walk over för Åkesson i nyvalet till våren.

Skribenten bakom Avancemang lanserar sin första bok.

För dig som gillar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Det var rätt fräckt att så många kunde ta tjänstledigt för att hjälpa Migrationsverket. Det får mig att misstänka att det finns fett i organisationerna. Finns det fett, är frågan hur mycket brist på personal det egentligen finns “för att ta hand om de gamla när ålderspyramiden vänds upp och ned”. Är det gamla uvar som egentligen skulle kunnat rationaliseras bort efter att de delegerat grovgörat till yngre förmågor, eller hur står det egentligen till offentlig-Sverige? Högsta skatterna betyder att det finns en rejäl mängd tomgångsanställda, typ jourpersonal. Om det finns mycket jourpersonal (även om de inte kallar sig så) då finns ingen personalbrist och vi behöver ingen invandring för att klara välfärden. Vi kommer snarare att knäckas av ytterligare tomgångsmänniskor som skall njuta livets glada dagar bland sina vänner i offentlig sektor.
    Tillväxten haltar redan, vilket den som vågar se känner till.
    Finns det tillräckligt mycket självinsikt ute i landet för en sådan tankegång?

    Visst är det synd om flyktingarna. Krigsflyktingarna. Till de ekonomiska flyktingarna föreslår jag investering i egna länder. Percy Barneviks trotjänare arbetar fortfarande med mikrolån. Det kunde vara något för kreditbolaget Klarnas utlandsexpansion.

    Till de som fortfarande insisterar på att Sveriges befolkning evigt måste öka för att klara ålderspyramiden, ni är uppriktigt sagt x.feavX#R”C (kapten Haddock) som Dupontarna. Ni bevisar att demokrati i högsta grad kan vara skadligt utan bildade medborgare.

  2. Ja, det är nog ganska mycket överflödigt som staten ögnar sig åt. Vård/omsorg är iof inte en av de största utgiftskällorna. Det är däremot bidrag/transfereringar. Sverige skulle kunna tjäna miljarder genom att göra ALLA bidrag behovsprövade (som t ex bostadsbidraget), där man måste ansöka varje år, och bara de med lön under X kr får det. Det skulle inte inverka negativt på välfärden, ingen skulle fara illa – men vi skulle tjäna en enorm slant.