Hotbild ger makt


Även om al-Qaida förlorat tre höga ledare sedan årsskiftet är bin Ladin och hans vice Ayman al-Zawahiri fortfarande vid liv och i frihet. Framgångarna hotas också, enligt Hayden, av en växande känsla av säkerhet i världen och en gradvis återgång till tänkandet före 11 september 2001.

– Det faktum att vi hållits säkra av en sju år lång kampanj har fått folk att känna att ”säker” är normaltillståndet. Vår inställning är: säkerhet är en hårdvunnen seger, 24 timmar om dygnet, säger Hayden.

Detta säger CIA-chefen Michael Hayden i en intervju med Washington Post.

Hayden menar indirekt att undantagslagar och åsidosättandet av våra rättigheter, som genomförts sedan 2001 bör förlängas eller permanentas. Att måla upp en hotbild är ett alldeles utmärkt sätt att försätta en nation i skräck, och låta myndighetspersoner styra och ställa hur de vill.

Det yttre hotet är politikernas trumfkort; skräckslagna medborgare överlämnar all makt år driftiga politiker. Skydd från våld är statens urgamla affärsidé, och i tider av fred och lugn gäller det att kläcka idéer om nya fiender och nya hot. Annars finns risken att medborgarna skär ner på byråkrati, administration, försvar och politiker.

I praktiken har fler människor dödats i trafikolyckor i Sverige sedan 2001 – än i terrordåd i hela världen. Hur allvarligt är hotet egentligen?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, konservatism, terrorism, terrorhotet, yttre hot, hotbild, hotbilder


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag