Hotbild ger makt


Även om al-Qaida förlorat tre höga ledare sedan årsskiftet är bin Ladin och hans vice Ayman al-Zawahiri fortfarande vid liv och i frihet. Framgångarna hotas också, enligt Hayden, av en växande känsla av säkerhet i världen och en gradvis återgång till tänkandet före 11 september 2001.

– Det faktum att vi hållits säkra av en sju år lång kampanj har fått folk att känna att ”säker” är normaltillståndet. Vår inställning är: säkerhet är en hårdvunnen seger, 24 timmar om dygnet, säger Hayden.

Detta säger CIA-chefen Michael Hayden i en intervju med Washington Post.

Hayden menar indirekt att undantagslagar och åsidosättandet av våra rättigheter, som genomförts sedan 2001 bör förlängas eller permanentas. Att måla upp en hotbild är ett alldeles utmärkt sätt att försätta en nation i skräck, och låta myndighetspersoner styra och ställa hur de vill.

Det yttre hotet är politikernas trumfkort; skräckslagna medborgare överlämnar all makt år driftiga politiker. Skydd från våld är statens urgamla affärsidé, och i tider av fred och lugn gäller det att kläcka idéer om nya fiender och nya hot. Annars finns risken att medborgarna skär ner på byråkrati, administration, försvar och politiker.

I praktiken har fler människor dödats i trafikolyckor i Sverige sedan 2001 – än i terrordåd i hela världen. Hur allvarligt är hotet egentligen?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, konservatism, terrorism, terrorhotet, yttre hot, hotbild, hotbilder


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M
M
12 years ago

Dina påståenden är dåligt underbyggda. Islamisterna har dödat minst 11 000, mångfalt fler om man räknar in Irak, sedan 2001. Antalet trafikdöda i Sverige under 2001-2007 var 3451. Den underliggande moralen i ditt påstående är grotesk, att bara det dör fler i trafiken än av självmordsbombningar så är det inget problem.

Trivialisering är också en form av medlöperi.

Robert
12 years ago

M, Det exakta antalet döda är inte det intressanta, utan att politiker använder yttre hot som en anledning att få igenom regelvidriga lagar. Vi medborgare kan aldrig kontrollera hotets potential till 100%. Att använda yttre hot för att skapa enighet genom rädsla är ett mycket gammalt knep, ibland har det funnits reella hot, ibland inte, och ibland har sanningen funnits någonstans mitt emellan. Sen vore det i och för sig intressant att veta när, var och hur 11,000 personer dog i terrordåd under de senaste åren. Trivialisering är också en form utav arrogans, från Haydens sida i det här fallet;… Read more »

Matematikintresserad
Matematikintresserad
12 years ago

Först och främst: jag lägger inga politiska aspekter i det följande, detta är bara matematik och ingenting annat. En enkel division kan användas för att jämföra två uppgivna värden. Vi antar först att siffrorna 11 000 respektive 3 451 stämmer (enligt M:s kommentar ovan). Vid division använder man ju som bekant både täljare och nämnare. Både ”11 000” och ”3 451” är värden som står i täljaren. Men nämnarna är olika. I nämnarna befinner sig två andra värden, dels ”6 000 000 000” (sex miljarder = jordens befolkning) samt ”9 000 000” (nio miljoner = Sveriges befolkning). OK så långt?… Read more »

Robert
12 years ago

Matematikintresserad,

Där satt den.