Humanister – en kostnad för samhället?

Ska de som studerar humaniora få sämre villkor för studielån? Det tycker Svenskt näringsliv, som studerat humanisternas karriärvägar och menar att de inte är lika produktiva som t ex ingenjörer eller ekonomer.

På ett sätt kan jag förstå rapporten, ty jag är själv humanist, och har träffat på många slöfockar och överliggare under mina år på universitetet. Men märkligt nog är även de mest framgångsrika personer jag känner tillika humanister.

Svenskt näringslivs syn på framgång och utbildning kanske borde undersökas närmare? Hur kan man på förväg veta vilka vetenskaper som kommer att prestera välstånd och framgång i framtiden? Att vikta studiestödet vore att manipulera och styra studenterna, metoder som bara för några decennier sedan skulle ha avfärdats som socialistiska styrmedel eller dylikt.

Nej, den här kakan som Svenskt näringsliv serverar smakar inte särskilt gott.

Om det finns ett problem med lata studenter kanske man ska fundera på vilka krav som ställs i de svenska lärosätena, istället för att med luddig social ingenjörskonst framräkna huruvida deras studier eller karriärval är samhällsnyttiga eller ej.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
9 years ago

Jag tycker det verkar finnas ett rätt vettigt case för terminsavgifter, vilket även hade löst det här problemet. Folk hade fortarande kunnat läsa humaniora om det är det som de verkligen vill, men de här tomtarna som bara lallar runt och vill ha nåt att plugga mest för sakens skull medan de super på studentkåren kvällarna i ända kanske skulle tänka sig för lite mer. Jag har också ett distinkt minne av att ha läst flera studier som pekat på att terminsavgifter faktiskt leder till bättre studieresultat, då det ger studenterna bättre incitament att faktiskt göra bra ifrån sig. En… Read more »

Robert
9 years ago

Jag tror att lite högre krav, och högre nivå på studierna hade sållat bort tomtarna effektivt – och dessutom förbättrat utbildningsväsendet avsevärt. Att som nu i många fall driva vuxengymnasium på universitet och högskolor är knappast konkurrenskraftigt i ett globalt perspektiv. Att skylla på humaniora som vetenskap är bara en skenmanöver.

Apropå avgifter så tycker jag Sverige bör välja väg, antingen avgifter/försäkringar och låg skatt – eller högre skatt och inga avgifter/försäkringar – men inte BÅDE hög skatt och avgifter…

Lennart Svensson
9 years ago

Vem vill leva i ett land där befolkningen består av obildade teknokrater?