Hur går det med arbetslösheten egentligen?

Det är ju trots allt arbetslösheten det handlar om. Det var frågan om sysselättning som drev fram den nya regeringen. Borgerligheten insåg att enda sättet att sänka skatten i Sverige var genom att sätta folk i arbete, vilket ger ekonomisk frihet till alla. Bidrag är till stor glädje för den som förlorat arbete, försörjning eller drabbats av sjukdom, men ingen blir glad av att leva på 8000-9000 kr/mån under en längre tid, speciellt om man bor i storstäderna, och har barn att försörja.

Att ge tillbaka folket dess ekonomiska frihet är viktigt. Medelsvensson har dåligt med sparkapital på banken, men desto mer på lånekontot. Vi halkar efter många andra västeuropeiska länder i fråga om köpkraft och ekonomiskt handlingsutrymme. Därutöver är det viktigt att den offentliga spenderandet minskar, och att pengarna går till rätt saker – vård, utbildning, rättsäkerhet o dyl. En liten stat har mindre makt över medborgarna, en liten stat har inte incitament att avlyssna, kontrollera, kriga, styra och ställa med folk – företeelser som sorgligt nog blivit till 2000-talets politiska modenyck, med inspiratörer som Bush, Putin m fl.

Listan kommer från Eurostat, och det är som vanligt Holland, Danmark, Norge, Irland, Cypern, Österrike i topp, med ca 3-4% arbetslöshet. Notera att Eurostats statistik är mer utförlig och sträng än SCB:s. Estland och Litauen överraskar, även Polen som kliver upp från jumboplatsen och lämnar över den till Slovakien. Sverige ligger halvdåligt till med sina 6,1%; det är en bit att vandra om vi ska befinna oss i topp. Och i toppskiktet bör vi ligga, ty Sverige är ett utvecklat industriland med goda möjligheter.

Kanske bör vi snarare fråga oss varför vi halkat efter under så många år, och blivit omkörda av länder som Estland och Litauen? Nåväl, snittlönen i dessa länder är lägre än i Sverige, med de har i större utsträckning ett jobb att gå till, och en karriär- och löneutveckling.

Så, ska vi ge regeringen godkänt nu när vi börjar närma oss mitten av mandatperioden?

Det blir inget MVG, utan ett tveksamt G. Arbetslösheten har sänkts med ca 1% sedan 2006. Det är alltid lättare att bekämpa arbetslöshet i en högkonjunktur, även om den börjar mattas av. Jag efterlyser fler företagarvänliga åtgärder, vilket regeringen tyvärr verkar avstå ifrån av rädsla för att ”gå storkapitalets ärenden”. Oppositionen har ju som bekant vass tunga även om idéerna tryter. Kanske bör vi vänja oss vid tanken: inget kapital – inga företag – inga jobb…

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, arbete, arbetslöshet, alliansen, regeringen

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
12 years ago

Jag ser i diagrammet att det rådde en ganska starkt positiv trend för Sverige under 1997 – 2001, men därefter har det gått illa. Så vad hände egentligen 2001-2002?

En del av förklaringen kan vara att vi röstade nej till Euron, och fortfarande står utanför det valutaområdet. Fram till dess gällde en ganska stor optimism om att ”det är klart Sverige inför Euron, frågan är bara när”.

Robert
12 years ago

Rasmus kaj,
Det var väl IT-kraschen? Ska man vara lite taskig så har det väl sett ganska illa ut för Sverige sedan 70-talet, efter varvsnedläggningar o dyl. Många jämförbara länder har klarat ”strukturomställningarna” bättre.

Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
12 years ago

Det känns som att IT-krashen var tidigare än så, typ att alla som förlorade jobbet på grund av den var utan jobb *senast* 2001. Och dessutom så har folk i IT-sektorn inga större svårigheter att få jobb idag, så det känns inte helt relaterat.

Möjligen har det helt enkelt med att stora barnkullar lämnade utbildningen 2001-2002. Möjligheten för ungdomar att jobba har ju successivt försämrats under lång tid, vilket kanske slår igenom så kraftigt när större kullar än vanligt lämnar sin utbildning.

Robert
12 years ago

IT-krashen höll ju på ett tag, men det är som du säger, de som blev arbetslösa då har jobb idag. Vi har hög ungdomsarbetslöshet, hittar inte dagens siffror, men har nämnt detta i ett tidigare inlägg:
http://www.frilans.tecknare.se/?p=301