I LO:s värld är arbetsgivarna alltid onda

LO satsar på en reklamkampanj för ungdomar, och varnar för elaka arbetsgivare som vägrar betala ut OB-ersättningar o dyl. Tonen är raljerande, förmodat humoristisk, och tveklöst aggressiv.

Självklart är facket en viktig kraft för att balans ska råda på arbetsmarknaden. Sedan arbetarna började organisera sig har orättvisor och extremt låga löner motats bort.

Även viljan till revolt försvann, arbetarna valde bort den revolutionära kommunismen i förmån för stillsamt medelklassliv. Därför är vi tacksamma för mötesfrihet, föreningsfrihet och fackföreningar.

Det är viktigt med balans, att arbetsgivare och arbetstagare befinner sig i jämvikt. Bägge parterna kan nämligen bidra till elände, fabrikörerna kan suga ut arbetarna med otjänliga löner och dåliga avtal. Medan fackföreningar och arbetare kan utpressa fabrikörer genom strejker, och i värsta fall bidra till konkurs. Därför är ömsesidigt förtroende och sunda avtal av avgörande betydelse.

I LO:s värld är arbetsgivarna alltid onda, de utnyttjar unga flickor, och beter sig som ärkesvin. Och visst förekommer det i enstaka fall sådana arbetsgivare, de är ju precis som folk i allmänhet, varken bättre eller sämre på det moraliska planet.

Själv har jag aldrig råkat ut för dylika orättvisor på en arbetsplats, trots att jag haft massor av jobb, varav många skulle gå under beteckningen skitjobb. Jag har snarare upplevt en rädsla för att inte informera tillräckligt mycket, eller för att missförstånd ska uppstå – problem med facket vill ingen arbetsgivare ha. Arbetsgivaren är rädd.

LO:s kampanj bygger och förstärker fördomar, varför visar de inga schyssta arbetsgivare? Varför är fackets värld så svartvit? Är arbetsgivaren dömd att för evigt vara ond – schavotterad av socialistisk retorik – där ord som klasskamp och rovkapitalism strös åt alla håll och kanter?

Detta beteende skapar tveksamma attityder, som riskerar att rubba den känsliga balansen på arbetsmarknaden. Och resultatet kan på sikt bli förödande.

Jag tror att fler och fler struntar i att starta företag, eller flyttar sitt företag utomlands. Personligen kommer jag aldrig att anställa någon i min firma, varför dela med mig, varför göda någon annan – så att de kan kalla mig kapitalistjävel?

Inte heller tänker jag investera mina pengar i andra företag, så att dessa bolag kan växa och anställa. Nej, jag syr in pengarna i madrassen, och när det är dags tänker jag slösa bort rubbet på champagne och paraplydrinkar! Varför skulle jag någonsin vilja bli en kapitalist?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, facket, fackföreningar, fackförening, LO, antikapitalism, socialism

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Tunström
12 years ago

”LO:s kampanj bygger och förstärker fördomar,[…]” Du är helt fel ut rörande kampanjen. ”Facket i Sommarland” som det heter har för avsikt att möta de ungdomar som sommarjobbar, man informerar om arbetsrätten, dvs. vilka rättigheter man har som arbetstagare. Detta då vi vet att ungdomar är en grupp i samhället där informationen kring de här frågorna är sparsam och kunskapen lägre än bland den ordinarie förvärvsarbetande befolkningen. Sedan har man upprättat ett telefonnummer till de som vill ha information om vilka regler som gäller och om de vill ha hjälp. Avsikten är att således att hjälpa sommarjobbare. Inget annat, sedan… Read more »

Robert
12 years ago

Om syftet är att informera varför utmålas arbetsgivarna som fula giriga gubbar? Är det ett objektivt sätt att förklara situationen för oerfarna ungdomar?

Företagandet ökar. Bra! I jämförelse med vad?

Hur många storföretag har det startats de senaste 50 åren? Vi har ju gamla trotjänare som Volvo, Ericsson, SKF etc etc. Men vilka ska ersätta dem när/om de försvinner?

Sveriges företagsklimat skapar inga Google (1998), Apple (1976) eller Microsoft (1975) – tyvärr.

Martin Tunström
12 years ago

Arbetsgivarna utmålas inte som fula giriga gubbar, bilden gestaltar de arbetsgivare som är fula giriga gubbar. Skillnad. Men visst, presentera pressmeddelande, studier, rapporter mm. från LO som talar om att alla arbetsgivare är fula giriga gubbar… Sedan var det faktiskt så att du talade om att ”fler och fler struntar i att starta företag”, vilket jag berörde och visade vara fel. När det sedan gäller storföretag så positionerar sig Sverige på en tredje plats ur ett internationellt perspektiv senast jag läste om det. Det kan förvisso tänkas har förändrats men knappast så radikalt så att vi inte tillhör de länder… Read more »

Martin Tunström
12 years ago

Komplettering, så här sa Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster 2004 i samband med den av mig nämnda nyheten:

”Danmark har exempelvis nästan inga storföretag men har högre BNP än vad vi har. Det går utmärkt att basera välstånd på mindre och medelstora företag. Men det är naturligtvis viktigt för Sverige att det går bra för de storföretag som nu finns i landet.”
http://www.ekuriren.se/hermes/article/EK_20040723_32_32_1.html

rolle
rolle
12 years ago

Att företagere utmålas som giriga kan beror på att majoriteten av dom är det. Skulle vi inte ha facket och det regelverk som vi har så skulle dom flesta troligen få jobba dygnet runt för en bröd bit. Det är yttersta få företag som tänker på sina anställda. Man tänker oftast på att göra så stora vinster som möjligt med så små utgifter som möjligt på dom anställda. Sedan det du skrev om att du skulle göda dina anställda. Det är väl både och? Säg det företag som klarar sig utan sina anställda. Det är inte direkt välgörenhet att ha… Read more »

Robert
12 years ago

Tunström,
Vänd och vrid hur mycket du vill – arbetsgivarna utmålas som giriga gubbar.

JAG TYCKER att företagandet i Sverige kunde vara bättre, dessutom uttrycker jag farhågor – dvs något som befinner sig i framtiden. Dvs en fara med att skapa agg mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Robert
12 years ago

Rolle, Jag är företagare och jag är INTE girigare än någon annan. Du pratar strunt, företagare är som folk i allmänhet. Eller tror du vi har andra genetiska förutsättningar? Tycker du att alla judar är utsugare också, eller att alla araber slår sina fruar? Det är ett utslag av samma typ av fördomar. Du är helt enkelt fördomsfull. UTAN FÖRETAGARE hade det inte funnits varken jobb, fackföreningar eller ett industrialiserat välfärdssamhälle. Vi hade suttit kvar i backstugorna, med några höns, en gris och en jordplätt, med dåliga tänder, dålig hälsa, dålig mat, låg medellivslängd. Och ingen TV, musikanläggning, iPod, bil,… Read more »

RS
RS
12 years ago

Jag tycker tyvärr att Robert har fel, kampanjen kör på med ett budskap om att arbetsgivarna alltid utnyttjar, kampanjen är förresten bara en kopia av förra årets kampanj, bara att de tecknat andra figurer.
Däremot är själv tjänsten som LO har för sommarjobbare där de kan få råd och hjälp, mycket bra.

nicklas eriksson
12 years ago

Robert, haka på Facket i Sommarland ett år och kolla med egna ögon. Som Tunström skriver är du helt fel ute. Jag har varit med på turnén i Västsverige fem år i rad och har sett allt, från veritabla slavdrivare (en linbonde i Halland som lät ungarna binda linknippen, vad fan han nu skulle med dem till) för nio kronor i timmen till de som verkligen ärat kollektivavtalet, varit överlyckliga över att vi kom (och de är faktiskt flest!) och talat om för sina unga anställda att det är bra att vara medlem. Dessutom dyker din typ av kritik mot… Read more »

Martin Tunström
12 years ago

”Tunström, Vänd och vrid hur mycket du vill – arbetsgivarna utmålas som giriga gubbar.” Varför är det jag som skall utmålas som den som vänder och vrider på saker? Nej, du har inga bevis för att arbetsgivarna utmålas ”giriga gubbar”. Då talar det mer för att du vrider och vänder på saker för att slå tillbaka med samma mynt. ”JAG TYCKER att företagandet i Sverige kunde vara bättre,[…]” Har jag mig veterligen inte argumentera mot. ”[…]dessutom uttrycker jag farhågor – dvs något som befinner sig i framtiden.” Nej, du sa: ”“Jag tror att fler och fler struntar i att starta… Read more »

Robert
12 years ago

”Nej, du har inga bevis för att arbetsgivarna utmålas “giriga gubbar”.”

– Titta på bilderna och läs texten.

”Jag tror att fler och fler struntar i att starta företag”.

Sverige är väl knappast världsbäst på företagande. Du har visat att företagandet ökat i Sverige, jättebra; i förhållande till vad? Ett utvecklat industriland som Sverige borde ligga i det yttersta toppskiktet i världen. Eller ska vi bara jämföra oss med oss själva 😉

Ett bra sätt är att jämföra ökning av BNP med andra länder: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP/

Robert
12 years ago

Eriksson,

”Jag har varit med på turnén i Västsverige fem år i rad och har sett allt, från veritabla slavdrivare (en linbonde i Halland som lät ungarna binda linknippen, vad fan han nu skulle med dem till) för nio kronor i timmen till de som verkligen ärat kollektivavtalet, varit överlyckliga över att vi kom (och de är faktiskt flest!)”

– Och det var ju dylika nyanser jag eftersökte från LO:s sida. Tack för ditt inlägg.

Martin Tunström (s)
12 years ago

”- Titta på bilderna och läs texten.” Jag kan inte avläsa det som du påstår skall finnas där. Alltså är det din tolkning. Eftersom kampanjen enligt LO riktar sig mot sommarjobbande ungdomar som har problem med sin arbetsgivare så är udden riktad mot de oseriösa arbetsgivarna, inte alla arbetsgivare. Därför det så som jag säger. ”Sverige är väl knappast världsbäst på företagande.” Jag har inte sagt att Sverige skulle vara världsbäst. Känner du till ”straw man argument”? ”Ett utvecklat industriland som Sverige borde ligga i det yttersta toppskiktet i världen. Eller ska vi bara jämföra oss med oss själva.” Det… Read more »

Robert
12 years ago

Martin Tunström (s) “Titta på bilderna och läs texten.” – Min tolkning självklart, enl följande: Medelålders chefer/företagare behandlar unga kvinnor illa. Kvinnorna utnyttjas och fråntas sina rättigheter. Vad ger det för signaler till ungdomar? Jo, att chefer/företagare är illvilliga. Hur påverkar detta ungdomars syn på chefsskap och företagande. Knappast positivt eller hur? Gynnar detta företagandet i landet? Jag tror inte det. — “straw man argument” – Min tes kräver jämförelse av något slag, menar du. Och det är brukligt att jämföra utvecklingen i ett land med andra länder, och inte bara internt. Och eftersom Sverige (åtminstone förr om åren) ansågs… Read more »

nicklas eriksson
12 years ago

Robert, bara en sak för the record: jag kommenterar inte för LO eftersom jag inte är anställd av LO utan vanlig engagerad medlem.

Jag kommenterar för mig själv och för balansens skull. Sedan går det ju inte att komma ifrån att varje turné hittar fler exempel på sexuella trakasserier, solskensavtal, lögner om försäkringar, ekonomiska oegentligheter mot unga anställda och rent livsfarliga arbetsuppgifter än som framställs i LO:s reklam. Varför inte ta det för vad det är? En reklamkampanj osm vänder sig till unga och därför måste spetsas till.

Gubben
12 years ago

LO behöver motsättningen för att motivera sin existens. Hör till spelet så att säga.

”Den elake företagaren som lever på vårt hårda arbete”.

Hur skulle det se ut om LO i stället gick ut med:

”Den sympatiske och kloke företagaren som gör att jag får försörjning”
:O

Robert
12 years ago

Gubben,
Vore bättre att ge ungdomarna en checklista, så kan de bocka av, t ex anställningsvatal, ob-tillägg etc etc etc etc.

Den här kampanjen är väldigt propagandistisk. Jag kan tänka mig att den t o m motverkar sitt syfte. När ungdomarna kommer ut på en arbetsplats och träffar en trevlig chef, så faller det tillbaks på LO, som upplevs som lögnare.

nicklas eriksson
12 years ago

Gubben, det är inte företagaren som ser till att jag får försörjning, det är mitt arbete, min sålda tid och min svett som han lever på.

Robert, den motverkar INTE sitt syfte. Antalet samtal till 020-560056 blir fler för varje år som går.

Robert
12 years ago

N Eriksson,

Du säljer din tid, korrekt, men utan företagaren har du ingen att sälja till. Företagaren skulle i princip klara sig utan din ”svett”, men skulle du klara dig utan honom?

Apropå syfte.

Det är inte själva produkten jag ogillar, utan marknadsföringen – det var väl tydligt i texten?

nicklas eriksson
12 years ago

Nej, inte ensam. Men tillsammans. Varför skulle vi inte kunna tillverka det vi behöver åt varandra istället för en massa skit vi bara tror att vi behöver i den heliga tillväxtens namn.

Robert
12 years ago

N Eriksson,
Det är upp till dig att tillverka vad du vill, tillsammans med vem du vill, och jag antar att det även gäller oss andra.

Erik Laakso
Erik Laakso
12 years ago
Rutger
Rutger
12 years ago

http://www.youtube.com/watch?v=m0QxakDmRUE

LO är inga goa gossar och töser, tvärtom.