Ideologisk kompass


Vi är alla medvetna om att ”vänster – högerskalan” inte räcker till för att förklara de olika politiska modellerna, framförallt inte om vi ska inkludera extrema ideologier som stalinismen, nazismen och ändå göra en begriplig skala där t ex det beskedliga centerpartiet också ska kunna inkluderas. Det har gjorts många olika modeller och politiska kompasser, min skiljer sig inte nämnvärt, förutom på ett sätt – den använder sig inte alls av ”vänster – högerskalan”, jämför t ex med denna kompass. Förmodligen har jag uppfunnit hjulet ännu en gång, men lite hjärngymnastik skadar aldrig. Namnen i bilden är placerade ungefärligt, utan någon beräkning eller formel. Mitt namn är blott en signatur – dra inga förhastade slutsatser! Detta är en fortsättning på mitt förra inlägg.

Pingat på Intresssant.se. Andra bloggar om: politik, samhälle, ideologier, politisk kompass


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Björn
13 years ago

Nu tycker ju jag det där är ett ”bra” test, även om det är behäftat med konstiga frågor ibland som gör att man förmodligen hamnar fel ändå. Som frågan: ’Governments should penalise businesses that mislead the public.”

Jag menar, naturligtvis ska det straffa sig att ljuga för kunderna, för det är ju en indirekt form av stöld – men jag gissar att den frågan gör att man halkar åt vänster på den ekonomiska grafen.

Min kompass

Robert
13 years ago

Björn,
Jag gillar inte den vågräta skalan, får inte den att passa med mina egna funderingar. Hitler och Stalin kanske inte simmade längs samma strand, men de simmade i samma sjö. På kompassen hamnar de för långt bort ifrån varandra.

Men visst är det ett bra test, hamnade förövrigt på nästan exakt samma ställe som du.

Carl Philip
Carl Philip
13 years ago

Hej Robert.

Självklart skall jag referera till dig, var inte meningen att ”ta bilden”, trodde det var en propagandabild från sovjet =) Snyggt jobbat!
Bilden är dock borta, kanske för att du tagit bort den från sitt URL, vet ej.
I fortsättningen anger jag dig som referns.
//Phil

Erik Laakso
Erik Laakso
13 years ago

Det verkar ju som om det, i de olika försök till kompasser och definitioner som finns, saknas en dimension. Kanske borde det hela illustreras i en 3D-modell med tre axlar där indivudalism-kollektivism (Y) är det djup som ska mätas och höger-vänster samt tvång-frihet ligger på Z resp. X men hur det ska ritas har jag inte klurat ut.

Ingemar
13 years ago

Även på den vertikala axeln så har du gjort en annan placering av t.ex Thatcher än vad PC-folket har gjort.
http://politicalcompass.org/analysis2

Här är min post om den politiska kompassen:
http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/061106095959_navigare_necessare_est.html

Mattias
Mattias
13 years ago

Jag skrev om den här kompassen i samband med att Milton Friedman dog.

http://www.mattias.st/blogg.asp?ID=894

Problemet när man sätter Kollektivister — Individualister på ena skalan och Frihet — Tvång på den andra är att dessa två skalor liknar varandra för mycket. Är du för frihet är du också i grunden individualist, men om du å andra sidan är för kollektivism så är du för tvång.

Högervänster-skalan anser jag bör betraktas som en strikt ekonomisk skala. Hur skall företag ägas? Vilken roll skall fackföreningar ges? Och så vidare?

Men jag håller med, verkligheten går sällan att pressa in i en fyrfältare.

Björn
13 years ago

Jag tror väl också att det där testet har amerikansk inrikespolitik som utgångspunkt där abortfrågan – som väl är en ickefråga i Sverige – ger stora utslag trots att konservativa (om de inte är kristenkonservativa) är pro-abort överlag här.

Men som sagt, det ger en intressant annan ingång till ideologisk gradering än den svenska höger-vänsterskalan som är så felvisande.

Robert
13 years ago

men Ingmar…
Läs texten igen, jag har ju ändrat hela den vågräta grafen, det var ju det som var hela poängen. Jag gillade inte ”vänster – högerindelningen” etc etc etc.

Robert
13 years ago

Till Mattias,
Jag är inte lika säker på att man frihetstörstande och individualism är samma sak. Tänk extrem individualism, samvetslös egoism. Problemet är att man är fast i sina egna föreställningar, svårt att göra en neutral skala. Jag är inte helt överens med originalmodellen, och tror ännu mindre på ”vänster-högerskalan”, som är ett skämt.

Ingemar
13 years ago

Men Robert, läs min kommentar igen. Jag nämnde inte din ändring av den vågräta axeln. Jag kommenterade den vertikala, dvs lodräta axeln, dvs den andra axeln. Det är ingen viktig poäng, jag bara påpekade att du hade Tatcher längre ner i grafen än PC-sidan som jag länkade till, där hon var längre upp i grafen.

Robert
13 years ago

Till Ingemar, OK. jag tror att skillnaden kommer av att jag låtit graden av frihet även återspegla den ekonomiska modellen, som ju fanns på den vågräta skalan i originalet. Min vågräta rad mäter blott individualism, vilket inte är helt lätt att mäta. Jag börjar misströsta ang min modell. Det borde ju gå att göra en bra politisk kompass! Jag tror felet med originalkompassen är att den ekonomiska linjen är döpt efter faktiska ideologier: kommunism kontra neo(ny)liberalism. Detta gör att vi får förutfattade meningar. Linjens extremer borde vara ”reglerad kontra fri marknad”. Då skulle Hitler & Stalin hamna närmare varandra, vilket… Read more »